Macron, către Netanyahu: Să nu uite că ţara sa a fost înfiinţată printr-o decizie a Naţiunilor Unite

Benyamin Netanyahu nu trebuie să „uite că ţara sa a fost creată printr-o decizie a ONU”, spune Emmanuel Macron. Comentariile preşedintelui Franţei au loc în timp ce Israelul desfăşoară o ofensivă terestră împotriva Hezbollah în sudul Libanului, unde sunt desfăşurate forţele de menţinere a păcii.

Urmărește
876 afișări
Imaginea articolului Macron, către Netanyahu: Să nu uite că ţara sa a fost înfiinţată printr-o decizie a Naţiunilor Unite

Macron, către Netanyahu: Să nu uite că ţara sa a fost înfiinţată printr-o decizie a Naţiunilor Unite

Premierul israelian Benyamin Netanyahu nu trebuie să „nesocotească deciziile ONU”, a avertizat Emmanuel Macron participanţii la Consiliul de Miniştri, reamintind că o rezoluţie ONU a fost cea care a „creat” statul Israel, scrie Le Figaro.

„Domnul Netanyahu nu trebuie să uite că ţara sa a fost creată printr-o decizie a ONU”, a spus Macron, referindu-se la votul din noiembrie 1947 al Adunării Generale a ONU privind planul de împărţire a Palestinei într-un stat evreu şi un stat arab. „Şi, prin urmare, nu este momentul să ne rupem de deciziile ONU”, a continuat el, în timp ce Israelul desfăşoară o ofensivă terestră împotriva mişcării pro-iraniene Hezbollah în sudul Libanului, unde sunt desfăşurate forţe de menţinere a păcii.

Rezoluţia 1701 a Consiliului de Securitate al ONU prevede că numai armata libaneză şi misiunea ONU de menţinere a păcii (UNIFIL) ar trebui să fie desfăşurate în sudul Libanului şi stipulează o încetare a ostilităţilor de ambele părţi ale frontierei.

Dar Benyamin Netanyahu a susţinut că Hezbollah foloseşte „instalaţiile şi poziţiile UNIFIL drept acoperire pentru atacurile sale” împotriva Israelului şi i-a cerut duminică şefului ONU, Antonio Guterres, să pună trupele de menţinere a păcii „sub acoperire imediată”.

Forţa UNIFIL, formată din 10.000 de oameni, inclusiv un contingent de 700 de soldaţi francezi, a denunţat „încălcările şocante” ale poziţiilor sale de către Israel şi a raportat că două tancuri au intrat duminică „în forţă” pe una dintre poziţiile sale.

Armata israeliană a declarat că unul dintre tancurile sale s-a prăbuşit într-un post UNIFIL în timp ce evacua soldaţi răniţi.

Vineri, preşedintele francez a declarat că este „total inacceptabil” ca pacificatorii să fie „vizaţi în mod deliberat de forţele armate israeliene”. Sâmbătă, el şi-a exprimat „marea îngrijorare cu privire la intensificarea loviturilor israeliene în Liban şi la consecinţele lor dramatice pentru populaţia civilă” şi, în acelaşi timp, a cerut Hezbollah să „înceteze imediat” loviturile sale împotriva Israelului, reiterându-şi apelul pentru o încetare imediată a focului în Liban.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici