Macron: „Haideţi să dublăm bugetul european”. Preşedintele francez doreşte ca statele membre să îşi asume noi datorii comune şi să facă planuri de investiţii îndrăzneţe

Preşedintele francez Emmanuel Macron a încercat luni să cucerească inimile germanilor şi să îi convingă să îi susţină planurile sale măreţe pentru Europa în timpul unui discurs de o oră la un festival pentru tineret, relatează Politico.

260 afișări
Imaginea articolului Macron: „Haideţi să dublăm bugetul european”. Preşedintele francez doreşte ca statele membre să îşi asume noi datorii comune şi să facă planuri de investiţii îndrăzneţe

Macron: „Haideţi să dublăm bugetul european”. Preşedintele francez doreşte ca statele membre să îşi asume noi datorii comune ale UE şi să facă planuri de investiţii îndrăzneţe

Vorbind în germană şi franceză, Macron a declarat că Europa se confruntă cu o ameninţare existenţială şi a îndemnat UE să îşi dubleze cheltuielile publice pentru a face faţă unor provocări precum tranziţia ecologică, inteligenţa artificială şi apărarea.
 
„Haideţi să dublăm bugetul european”, a spus Macron într-un discurs susţinut în faţa Frauenkirche din oraşul Dresda, în estul Germaniei.
 
Franţa şi Germania se află în conflict pe tema bugetului şi a datoriei comune. Preşedintele francez doreşte ca statele membre să îşi asume noi datorii comune ale UE şi să facă planuri de investiţii îndrăzneţe, în contextul unei concurenţe mai acerbe din partea Chinei şi a Statelor Unite.
 
Germania şi aşa-numitele naţiuni frugale ( Olanda, Austria, Suedia şi Danemarca) sunt reticente în a urma exemplul Franţei.
 
La Dresda, însă, Macron nu părea descurajat. „Europa are nevoie de un şoc investiţional masiv pentru a face faţă provocărilor sale”, a declarat el. „De două ori mai multe investiţii publice comune”. Acest lucru ar trebui făcut, a continuat el, fie prin dublarea „dimensiunii bugetului, fie prin strategii comune de împrumut sau prin instrumentele care există deja”.
 
Chestiunea competitivităţii Europei va figura în discuţiile de marţi dintre Macron şi cancelarul german Olaf Scholz, a declarat un oficial de la Elysée, înaintea vizitei de stat de trei zile a preşedintelui francez în Germania.
 
Vizita preşedintelui francez are loc cu două săptămâni înainte de alegerile europene care ar putea înregistra pierderi pentru forţele proeuropene şi victorii importante pentru extrema dreaptă de pe întregul continent.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici