MAE confirmă: Avionul vicepremierului rus, care trebuia să ajungă în Republica Moldova, nu a primit autorizaţia de a survola România / Dmitri Rogozin acuză autorităţile române: Aşteptaţi-vă la o ripostă, ticăloşilor! /Igor Dodon acuză un deputat român

Ministerul Afacerilor Externe confirmă că autorităţile s-au opus ca avionul vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, să survoleze România. Aeronava a aterizat vineri după-amiază pe Aeroportul din Minsk, în capitala Belarusului, potrivit datelor site-ului FlightRadar24.com. Cel mai probabil, avionul oficial rus a avut nevoie de realimentare cu carburant, înainte de a continua drumul spre Moscova.

Urmărește
21287 afișări
Imaginea articolului MAE confirmă: Avionul vicepremierului rus, care trebuia să ajungă în Republica Moldova, nu a primit autorizaţia de a survola România / Dmitri Rogozin acuză autorităţile române: Aşteptaţi-vă la o ripostă, ticăloşilor! /Igor Dodon acuză un deputat român

MAE confirmă: Avionul vicepremierului rus Dmitri Rogozin nu a primit autorizaţia de a survola România / Aeronava care trebuia să ajungă în Republica Moldova a făcut escală în Minsk

Igor Dodon acuză că în Republica Moldova se pregăteşte un complot asemănător celui din Ucraina

Preşedintele moldovean Igor Dodon, un politician prorus, a avertizat vineri, în contextul interdicţiei de survol impusă de România vicepremierului rus Dmitri Rogozin, că Partidul Democrat şi "unionişti" pregătesc pentru R.Moldova, cu susţinerea Occidentului, un scenariu de genul celui din Ucraina.

"Vreau să vin cu un mesaj către cetăţenii care m-au sunat. Vă rog, fiţi pregătiţi! Poliţia, Serviciul pază nu o să ne apere, azi au demonstrat acest lucru. Fiţi pregătiţi! Atunci când o să vă spun, să fiţi la Chişinău, toţi! Dar eu simt că lucrul acesta se apropie. Se apropie momentul când noi o să trebuiască să îi punem la punct pe fiecare. Altfel, ei nu înţeleg. Altfel, ei îşi aduc românaşii, unioniştii, ca să ne facă nouă probleme aici. Eu nu am nimic împotriva românilor", a declarat Igor Dodon vineri seară, după ce vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, nu a putut ajunge în Republica Moldova din cauza interdicţiei de survol decisă de România.

"Văd că Partidul Democrat, guvernarea, nu. Eu nu am să stau să aştept aici când o să veniţi cu 300 de unionişti şi de combatanţi să îmi intraţi în Preşedinţie. Vă aduceţi aminte ce s-a întâmplat în Ucraina? Acelaşi scenariu aduce guvernarea aici?", a adăugat Igor Dodon.

Criza politică din Ucraina a culminat, în februarie 2014, cu înlăturarea de la putere, după proteste masive, a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, care ulterior a fugit în Rusia. După câteva săptămâni, în regiunile ucrainene Lugansk şi Doneţk a izbucnit un conflict separatist, soldat până acum cu aproximativ 10.000 de morţi. În martie 2014, după un referendum local, regiunea ucraineană Crimeea a fost anexată de Rusia.

Igor Dodon denunţă o campanie contra relaţiilor Republicii Moldova cu Rusia şi acuză un deputat român

"Asistăm la un show rusofob fără precedent, care este îndreptat spre distrugerea relaţiilor moldo-ruse. O să le iasă pe ochi acest show, şi mă refer la cei din Partidul Democrat. Ştim foarte bine cine sunteţi voi, dar problema este că Chişinăul şi Partidul Democrat sunt doar un pion al unui joc politic", a declarat Igor Dodon după ce autorităţile din România au interzis survolul avionului vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, în drumul spre Republica Moldova.

Igor Dodon a acuzat că deputatul român Constantin Codreanu, membru al Partidului Mişcarea Populară, a organizat manifestaţiile de pe Aeroportul internaţional Chişinău, unde unionişti au organizat un protest faţă de vizita lui Dmitri Rogozin în Republica Moldova.

"Cum se explică faptul că un deputat român unionist participă la blocarea Aeroportului Chişinău şi, împreună, combatanţii şi unii membri PDM verifică maşinile la ieşirea din Aeroport? Unde s-a mai văzut aşa ceva? Asta se numeşte bespredel românesc pe pământ moldovenesc. Aceştia se comportă ca tâlharii la drumul mare. Au oprit şi maşini oficiale care au condus un şeic arab spre aeroport", a adăugat Igor Dodon, un politician prorus. Sensul cuvântului rus "bespredel" este de "anarhie", "dezordine".

"Cum se explică faptul că delegaţia de artişti, oameni de cultură din Federaţia Rusă a fost împiedicată să participe la un eveniment festiv pe teritoriul ţării? Ceea ce se întâmplă este o ruşine asupra imaginii ţării. Unii indivizi tulburaţi de unionism ne prejudiciază grav imaginea de popor primitor şi echilibrat pe care am avut-o vreme de decenii. Iar Guvernul şi majoritatea parlamentară încurajează aceste acţiuni absolut scandaloase, numai pentru a fi pe placul patronilor americani", a subliniat Dodon, citat de site-ul Unimedia.

Decizia statului român, pe baza unui acord UE

Decizia statului român a fost luată în baza articolului 1(1) din Decizia 2014/145/PESC privind măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea «Statele membre iau măsurile necesare pentru a împiedica intrarea pe teritoriul lor sau tranzitarea acestuia de către persoanele fizice responsabile pentru acţiuni care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei şi de către persoanele fizice asociate acestora.

Rogozin se află pe această listă, motiv pentru care şi în 2014 a avut interdicţia de a survola spaţiul arian românesc, după ce a asistat la parada organizată pe 9 mai, de Ziua Victoriei asupra nazismului.

Ulterior, oficialul rus a ameninţat, pe o pagină de socializare, că va reveni, dar de această dată la bordul unui bombardier.

În decembrie 2016, atunci când avionul care îl transporta pe vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, de la Moscova spre Chişinău autorităţile române au permis, totuşi, traversarea spaţiului aerian, după ce nu a putut ateriza în Republica Moldova din cauza ceţii. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a explicat, la acel moment, că avionul la bordul căruia s-a aflat vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, era unul civil, aparţinând AEROFLOT, şi efectua o cursă regulată, situaţie în care nu se aplică regimul de sancţiuni instituit la nivelul UE.

Dmitri Rogozin acuză autorităţile din România şi avertizează cu o ripostă

Dmitri Rogozin, vicepremierul Rusiei, a denunţat interdicţia de survol decisă de România, acuzând autorităţile române de periclitarea vieţilor pasagerilor aflaţi în avionul cu care se deplasa, transmiţându-le autorităţilor române să se aştepte la o ripostă.

"Autorităţile române au pus în pericol vieţile pasagerilor unui zbor al companiei S7, femei şi copii. Carburantul a ajuns până la Minsk. Aşteptaţi-vă la o ripostă, ticăloşilor!", a transmis Rogozin, prin Twitter.

Oficialul rus a vrut să ajungă de la Moscova la Chişinău cu un avion comercial al companiei S7 (PJSC, Siberia Airlines), dar aeronava nu a primit aprobarea de a traversa spaţiul aerian al României.

Avionul care îl transporta pe Rogozin nu a putut ajunge în Republica Moldova, pentru că nu a primit autorizaţia de a survola ţara noastră, au anunţat anterior un site de monitorizare a traficului aerian şi surse citate de presa moldoveană.

"Nu avem o confirmare, dar Cursa S7157, de la Moscova spre Chişinău, probabil a primit interdicţie de survolare a spaţiului aerian al României, deoarece la bord se află vicepremierul rus, Dmitri Rogozin", a transmis site-ul de profil Flightradar24.com.

Avionul lui Dmitri Rogozin a survolat Belarus, Polonia, Slovacia şi Ungaria, dar probabil că acum va reveni în Rusia.

Proteste au loc în momentul de faţă pe Aeroportul din Chişinău, zeci de persoane cerând anularea vizitei lui Dmitri Rogozin, relatează site-ul Unimedia.

Dmitri Rogozin urma să se întâlnească vineri cu preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, un politician prorus, şi cu liderul regimului separatist din Transnistria, Vadim Krasnoselski.

Mai mulţi cetăţeni ruşi, inclusiv artişti şi un parlamentar, au fost opriţi joi să intre în Republica Moldova, situaţie care a atras critici vehemente din partea preşedintelui prorus Igor Dodon şi a vicepremierului Rusiei, Dmitri Rogozin, care a catalogat situaţia drept "ruşinoasă".

Deputatul rus Pavel Şperov şi un grup de artişti care urmau să meargă în regiunea separatistă moldoveană Transnistria pentru festivităţi organizate la 25 de ani de la începerea operaţiunii ruse de menţinere a păcii au fost opriţi joi pe Aeroportul din Chişinău şi au plecat înapoi în Rusia.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici