- Home
- Externe
- WASHINGTON, (27.04.2011, 10:42)
- Valentin Vidu , Valentin Vidu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Medicii şi psihologii militari de la Guantanamo au trecut cu vederea tortura
Medicii şi psihologii militari aflaţi în post la Guantanamo au "închis ochii" la tortura aplicată deţinuţilor şi nu au încercat să afle originea suferinţelor pacienţilor lor, potrivit unui studiu publicat marţi.
Urmărește
46 afișări
Medicii şi psihologii militari de la Guantanamo au trecut cu vederea tortura (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Condus de un fost militar şi de un reprezentant al organizaţiei nonguvernamentale Physicians for Human Rights, acest studiu a fost publicat în revista de specialitate PloS Medecine.
Studiul are la bază mărturii şi examinarea dosarelor medicale a nouă deţinuţi, care au dat asigurări că au fost supuşi torturii în închisoarea militară americană de la baza navală din Cuba.
"Personalul medical şi psihiatric detaşat la Guantanamo a neglijat sau ascuns probe medicale ale durerilor" suferite de pacienţii lor, afirmă autorii studiului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"În trei cazuri din nouă, dosarul medical raportează răni fizice corespunzând (aplicării) unor rele tratamente", ca hematoame, oase fracturate, laceraţii sau (dureri) sciatice, exemplifică ei.
În afară de acest lucru, "accesul la îngrijiri (medicale) putea fi legat de nevoile anchetatorilor". Astfel, un deţinut a aşteptat 15 zile ca o rană gravă de la nivelul gleznei să îi fie îngrijită, iar altul crede că menţionarea durerilor de spate cronice în dosarul său medical i-a încurajat pe anchetatori să utilizeze împotriva sa metoda poziţiilor inconfortabile, timp de mai multe ore.
În alt caz, psihologii armatei descriu simptomele prezentate de un deţinut, şi anume coşmaruri, pierderi de memorie, deficit de concentrare, lipsă de apetit, gânduri sinucigaşe. "Dosarul medical indică, ulterior, că i-au fost prescrise antidepresive şi că i s-a spus «trebuie să vă relaxaţi când gardienii devin mai agresivi»".
Prezenţa membrilor personalului medical în timpul interogatoriilor şi rolul pe care l-au putut juca în elaborarea tehnicilor coercitive sunt deja cunoscute. Dar este vorba despre primul studiu de fond asupra pasivităţii celor a căror misiune era să îngrijească deţinuţii, a subliniat Vincent Iacopino, unul dintre autori.
"Până acum nu au existat dezvăluiri asupra felului în care aceşti profesionişti din domeniul sănătăţii au închis ochii", a precizat el.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Care era starea deţinuţilor de la Guantanamo
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe