Parlamentul European va avea cu 15 locuri mai puţin după alegerile din 2014

Parlamentul European va trebui să aibă doar 751 de locuri, cu 15 mai puţin, după alegerile europene din 2014, potrivit unui proiect adoptat marţi de o comisie parlamentară.

Urmărește
133 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European va avea cu 15 locuri mai puţin după alegerile din 2014

Parlamentul European va avea cu 15 locuri mai puţin după alegerile din 2014

În scopul de a armoniza compoziţia Parlamentului European cu prevederile Tratatului de la Lisabona, (care fixează numărul de locuri la 751), incluzând noii deputaţi croaţi, în cazul în care ţara va adera la UE la 1 iulie, comisia de Afaceri Constituţionale s-a pronunţat în favoarea unei "soluţii pragmatice" pentru legislatura 2014 - 2019, bazată pe principiul "nimeni nu câştigă un loc şi nimeni nu pierde mai mult de unul", cu excepţia Germaniei, care va pierde trei locuri.

Această soluţie ar trebui să evite o "redistribuire extraordinară a locurilor, care ar presupune pierderi importante pentru toate statele membre de dimensiuni mici şi medii, şi creşteri importante pentru statele membre de dimensiuni mari", au precizat deputaţii care se ocupă de dosar, socialistul italian Roberto Gualtieri şi conservatorul polonez Rafal Trzakowski.

Soluţia propusă de comisia parlamentară ar trebui aprobată de majoritate în cadrul Parlamentului European şi în unanimitate de statele membre.

România, Grecia, Belgia, Portugalia, Cehia, Ungaria, Austria, Bulgaria, Irlanda, Croaţia, Lituania şi Letonia vor pierde fiecare câte un loc. Proiectul a fost aprobat cu 21 de locuri pentru şi o abţinere.

Comisia a recomandat, în cadrul unui vot strâns (zece voturi pentru şi nouă împotrivă), ca Austria să înlocuiască Suedia, făcând parte din cele 12 state care pierd un loc, ca cea mai echitabilă soluţie în ceea ce priveşte raportarea la populaţie.

Malta, Luxemburgul, Ciprul şi Estonia îşi vor păstra cele şase locuri, minimul prevăzut prin tratatul de le Lisabona. Nicin stat membru nu va beneficia de locuri suplimentare. Cele trei locuri restante din cadrul reducerii de 15 locuri vor afecta Germania, în cazul în care propunerea va fi aprobată, care, conform tratatului va trece de la 99 de locuri la 96 (maximul admis în Tratatul de la Lisabona). Cele trei locuri suplimentare fac parte dintr-o dispoziţie tranzitorie, care expiră la finalul mandatului legislaturii actuale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici