Poziţia Rusiei cu privire la apărarea antirachetă, marţi la Consiliul NATO-Rusia

Poziţia Rusiei cu privire la apărarea antirachetă va fi prezentată într-o sesiune a Consiliului NATO - Rusia ce va avea loc marţi la Bruxelles, a declarat luni un reprezentant al Ministerului de Externe rus, Aleksandr Lukaşevici.

250 afișări
Imaginea articolului Poziţia Rusiei cu privire la apărarea antirachetă, marţi la Consiliul NATO-Rusia

Poziţia Rusiei cu privire la apărarea antirachetă, marţi la Consiliul NATO-Rusia (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"În cadrul dialogului susţinut cu privire la apărarea antirachetă, partenerii vor fi informaţi cu privire la abordarea Rusiei în posibilele angajamente din această sferă, cu un accent deosebit asupra nevoii unor garanţii legale că armele antirachetă nu vor funcţiona împotriva potenţialului nostru strategic", este explicat în comentariu, potrivit Interfax, în pagina electronică.

Lukaşevici a insistat că asemenea garanţii ar trebui să fie bazate pe "criterii obiective care să ne permită să evaluăm conformitatea viitorului sistem de apărare cu obiectivul declarat de a combate ameninţările limitate provenite din surse din afara Europei".

În cursul sesiunii, părţile sunt aşteptate să discute situaţia din Afganistan, având în vedere ameninţările din ce în ce mai mari legate de terorism şi traficul de droguri, care pun în pericol toate ţările Consiliului NATO-Rusia precum şi planurile de reducere a efectivelor militare din Afganistan până în 2014.

"Credem că acţiuni de acest tip ar trebui să fie compensate prin eforturi deosebite în îmbunătăţirea capacităţilor de luptă a forţelor armate afgane, astfel încât acestea să fie capabile să-şi controleze ele însele securitatea naţională şi să reziste grupărilor extremiste şi traficanţilor de droguri" a subliniat Lukaşevici.

Cu toate că Rusia acceptă rezultatele pozitive ale cooperării în reducerea terorismului dau dezastrelor naturale sau artificiale, "există poziţii divergente în legătură cu probleme fundamentale care afectează interesele vitale de securitate ale Rusiei, îndeosebi planurile Statelor Unite şi NATO de a dezvolta scutul antirachetă în Europa, continuarea procesului de expansiune al NATO şi respectarea normelor de drept internaţional de către alianţă", a conchis el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici