Preşedinţia sud-africană: Nelson Mandela are moralul bun

Fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela, spitalizat miercuri seara, la vârsta de 94 de ani, pentru o recidivă a infecţiei pulmonare, are moralul bun şi face constant progrese, a anunţat vineri preşedinţia ţării.

Urmărește
141 afișări
Imaginea articolului Preşedinţia sud-africană: Nelson Mandela are moralul bun

Nelson Mandela (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Fostul preşedinte Nelson Mandela are moralul bun şi a luat un mic dejun complet, în dimineaţa aceasta, 29 martie 2013. Medicii raportează că a făcut progrese constante", a precizat preşedinţia într-un scurt comunicat.

"El rămâne spitalizat pentru tratament şi supraveghere", adaugă textul.

Preşedinţia sud-africană, singura abilitată să asigure comunicarea pe această temă, a anunţat joi că eroul naţional a "reacţionat favorabil la tratament", fără să facă alte precizări.

Figură centrală a luptei împotriva apartheidului, Nelson Mandela a fost internat în spital în noaptea de miercuri spre joi, la scurt timp după miezul nopţii.

"Ţara nu trebuie să intre în panică, Madiba este bine", a declarat pentru BBC preşedintele Jacob Zuma joi seara, utilizând numele de clan al lui Nelson Mandela, pe care sud-africanii l-au adoptat cu simpatie.

"El a fost la spital pentru un control. Este acolo şi reacţionează bine la tratament. Esta o veste bună. Există, desigur, îngrijorări, dar trebuie să se ţină cont că Madiba nu mai este de mult un bărbat tânăr", a explicat el.

"Nu cred că oamenii trebuie să intre în panică şi adaug, pentru a ne calma îngrijorările, că reacţionează bine şi este pe mâini bune, cu medici foarte buni. (...) Toate acestea ne liniştesc", a adăugat preşedintele sud-african.

Purtătorul de cuvânt al ANC, partidul lui Mandela, aflat la putere din 1994, Jackson Mthembu, a declarat pentru radioul public SAfm că speră ca acesta să se poată întoarce alături de familia sa pentru Paşti.

Africa de Sud era aproape paralizată vineri, la începutul unui lung week-end de Paşti de patru zile, concomitent cu începtutul vacanţei şcolare. Ziarele nu au apărut, deoarece Vinerea Mare este zi de sărbătoare în Africa de Sud. Radiourile şi televiziunile sud-africane au difuzat ştiri îmbucurătoare cu privire la starea de sănătate a lui Mandela, fără să îşi modifice grila de programe, în timp ce ştirea zilei era despre traficul îngreunat.

Autorităţile insistă ca mass-media să "respecte viaţa privată" a lui Mandela şi nu au precizat în ce spital a fost internat, însă cel mai probabil este unul din Johannesburg, oraşul unde locuieşte Mandela când nu este în satul natal Qunu (sudul Africii de Sud), sau la Pretoria, aflată la 60 de kilometru, unde se afla înaintea ultimelor internări.

Pierderi de memorie şi confuzie

Primul preşedinte de culoare al Africii de Sud a rămas 18 zile într-un spital din Pretoria în decembrie, internat pentru o infecţie pulmonară şi o operaţie de extracţie de caliculi biliari. El a fost din nou spitalizat pentru 24 de ore pentru examinări, la 10 şi 11 martie.

Nelson Mandela a mai fost spitalizat, în ianuarie 2011, pentru o infecţie similară, probabil determinată de sechelele îmbolnăvirii de tuberculoză, în timpul detenţiei pe insula Robben Island, în largul Capului Bunei Speranţe, unde a petrecut 18 ani.

Preşedinte între 1994 şi 1999, Mandela şi-a petrecut 27 de ani din viaţă în închisoare, pentru luptă împotriva regimului de apartheid care a instaurat o strictă discriminare rasială în Africa de Sud.

Eliberat în 1990, el a devenit după patru ani primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, după ce a obţinut, în 1993, Premiul Nobel pentru Pace, alături de preşedintele regimului de apartheid, Frederik de Klerk, pentru negocierile reuşite în direcţia democraţiei.

În timp ce sănătatea sa pare din ce în ce mai slăbită, Mandela trăieşte complet retras, la Johannesburg şi Qunu, satul său natal.

Preşedintele Zuma l-a găsit "în formă şi relaxat", în timp ce privea la televizor, la 10 februarie.

Câteva zile mai târziu, vechiul său prieten, avocatul George Bizos, era mai puţin optimist, în urma unei vizite: "Din nefericire el uită frecvent că unul sau altul au decedat, şi privirea sa este confuză când i se spune că Walter Sisulu (fost şef al ANC, decedat în 2003), sau alţii nu mai sunt printre noi".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici