Prestaţia slabă a lui Biden din dezbaterea prezidenţială ridică întrebări în rândul democraţilor. De ce ar fi greu ca preşedintele american să fie înlocuit în cursa pentru Casa Albă

  • Prima dezbatere prezidenţială dintre Joe Biden şi Donald Trump a avut loc vineri dimineaţă, ora României, şi s-a încheiat dezastruos pentru actualul preşedinte american.
  • Prestaţia slabă a lui Joe Biden împotriva lui Donald Trump i-a determinat pe unii din propriul partid să înceapă să se întrebe dacă Biden ar trebui înlocuit pe buletinul de vot înainte de noiembrie, însă acest lucru ar fi greu de implementat.
2267 afișări
Imaginea articolului Prestaţia slabă a lui Biden din dezbaterea prezidenţială ridică întrebări în rândul democraţilor. De ce ar fi greu ca preşedintele american să fie înlocuit în cursa pentru Casa Albă

Sursa foto: Hepta / Mediafax Foto

Dezbaterea dintre Biden şi Trump s-a încheiat, iar analiştii politici au avut primele reacţii în legătură cu prestaţiile celor doi candidaţi în cursa pentru Casa Albă, care se va desfăşura în luna noiembrie a acestui an. Discuţiile dintre cei doi şi răspunsurile care au inclus informaţii false sau trunchiate au fost în centrul atenţiei, iar îngrijorarea cu privire la vârstele înaintate ale lui Trump şi Biden s-a amplificat după dezbatere.

Potrivit BBC şi CNN, analiştii politici au ajuns la o concluzie comună: prestaţia lui Joe Biden a fost slabă – având un discurs marcat, pe alocuri, de pauze stânjenitoare sau lăsarea ideilor în aer –, iar Donald Trump a fost mai stăpân pe ceea ce a vrut să puncteze. În aceste condiţii, în rândul democraţilor a apărut inclusiv întrebarea dacă Joe Biden ar trebui să fie retras din cursa pentru prezidenţiale.

Făcând abstracţie de prestaţia lui Biden la dezbaterea televizată, nu există nicio dovadă că actualul preşedinte american doreşte să îşi încheie campania. Associated Press arată de ce ar fi aproape imposibil pentru democraţi să îl înlocuiască pe Joe Biden dacă acesta nu alege, de unul singur, să se retragă.

Delegaţii sunt legaţi de Biden

Fiecare stat şi-a organizat deja alegerile primare prezidenţiale. Regulile democrate impun ca delegaţii pe care i-a câştigat Biden să rămână obligaţi să îl susţină la viitoarea convenţie naţională a partidului, cu excepţia cazului în care acesta le spune că se retrage din cursă.

Biden a indicat că nu intenţionează să facă acest lucru, spunându-le susţinătorilor din Atlanta la scurt timp după ce a părăsit scena dezbaterii că trebuie să lupte împotriva lui Trump, scrie Reuters.

Ar putea Kamala Harris să îl înlocuiască pe Biden pe lista din partea democraţilor?

Vicepreşedintele este contracandidatul lui Biden, dar asta nu înseamnă că ea îl poate înlocui în fruntea listei în mod implicit. De asemenea, Biden nu poate decreta ca ea să îl înlocuiască în cazul în care el decide brusc să părăsească cursa.

Dacă Biden alege să renunţe la campania de realegere, Harris s-ar alătura probabil altor candidaţi democraţi de top care caută să îl înlocuiască.

Cum rămâne cu alţi potenţiali candidaţi democraţi?

Alţi democraţi cu aspiraţii prezidenţiale proprii includ Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom; Gretchen Whitmer, guvernator de Michigan; Guvernatorul Pennsylvaniei, Josh Shapiro; Guvernatorul statului Illinois, J. B. Pritzker şi deputatul de California Ro Khanna.

În cazul în care Biden ar părăsi brusc cursa, grupurile conservatoare au sugerat că vor intenta procese în întreaga ţară, punând eventual sub semnul întrebării legalitatea numelui candidatului democrat pe buletinul de vot.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici