Procurorii federali prezintă noi detalii despre încercarea lui Trump de a anula pierderea alegerilor

Procurorii federali au prezentat cel mai amplu caz de până acum împotriva fostului preşedinte Donald Trump şi efortul său de a anula alegerile din 2020 într-un raport juridic cuprinzător care a fost desigilat miercuri.

Urmărește
1350 afișări
Imaginea articolului Procurorii federali prezintă noi detalii despre încercarea lui Trump de a anula pierderea alegerilor

Procurorii federali prezintă noi detalii despre încercarea lui Trump de a anula pierderea alegerilor

Dosarul de 165 de pagini, care apare cu câteva săptămâni înainte de alegerile în care Trump încearcă din nou să ajungă la Casa Albă, oferă noi detalii cu privire la ancheta consilierului special Jack Smith privind eforturile fostului preşedinte de a se sprijini pe oficiali de stat şi de a prezenta o poveste de fraudă generalizată despre care procurorii spun că Trump ştia că este falsă, conform CNN.

Documentul include noi detalii privind relaţia tensionată a lui Trump cu fostul vicepreşedinte Mike Pence; dovezi ale FBI privind utilizarea telefonului lui Trump la 6 ianuarie 2021, când protestatarii au invadat Capitoliul SUA; şi conversaţii cu membrii familiei şi cu alte persoane în care preşedintele de atunci spunea: „Nu contează dacă ai câştigat sau ai pierdut alegerile. Tot trebuie să lupţi ca naiba”.

În linii mari şi ca răspuns la hotărârea Curţii Supreme din această vară, care i-a acordat lui Trump imunitate totală pentru acţiunile oficiale, moţiunea lui Smith susţine că fostul preşedinte a luat măsurile pe care le-a luat în calitate de candidat politic - nu în calitate de preşedinte - şi că, prin urmare, nu are dreptul la protecţia împotriva urmăririi penale pe care judecătorii au identificat-o în iulie.

„Când inculpatul a pierdut alegerile prezidenţiale din 2020, a recurs la infracţiuni pentru a încerca să rămână în funcţie”, a scris Smith în memoriu, pe care judecătorul districtual american Tanya Chutkan l-a publicat într-o formă parţial redactată.

A folosit actori privaţi pentru a încerca să anuleze rezultatele alegerilor

„În esenţa sa, schema inculpatului a fost una privată”, au scris procurorii. „Acesta a utilizat pe scară largă actori privaţi şi infrastructura sa de campanie pentru a încerca să anuleze rezultatele alegerilor şi a acţionat în calitate privată ca şi candidat la o funcţie”.

Dosarul reuneşte ceea ce martori proeminenţi au declarat unui mare juriu federal şi FBI-ului despre Trump, împreună cu alte dovezi care nu au mai fost dezvăluite până acum şi pe care anchetatorii le-au adunat cu privire la acţiunile fostului preşedinte până la 6 ianuarie şi în ziua respectivă.

Publicarea moţiunii, care a fost depusă anterior sub sigiliu, este cea mai recentă evoluţie majoră în efortul îndelungat al lui Smith de a-l urmări penal pe Trump pentru acţiunile pe care le-a întreprins pentru a anula alegerile din 2020, chiar dacă fostul preşedinte încearcă să obţină un al doilea mandat într-o cursă strânsă cu vicepreşedintele Kamala Harris. Cazul, care a ajuns deja o dată la Curtea Supremă, a fost amânat în mod repetat deoarece Trump a încercat să amâne urmărirea penală până după alegerile de luna viitoare.

Documentul este împărţit în patru secţiuni. Prima secţiune prezintă cazul pe care procurorii au declarat că vor încerca să îl dovedească la proces, inclusiv un rezumat al probelor; a doua secţiune îi oferă lui Chutkan o foaie de parcurs pentru a evalua care acţiuni sunt oficiale - şi, prin urmare, potenţial acoperite de imunitate - şi care nu sunt; a treia secţiune prezintă modul în care principiile ar trebui să se aplice în cazul lui Trump; a patra este o scurtă concluzie care îi cere lui Chutkan să decidă că acţiunile descrise nu sunt protejate de imunitate şi că Trump „este supus unui proces pe baza acuzaţiei suplimentare”.

Mai multe dovezi ar putea apărea în zilele următoare. O anexă considerabilă care însoţeşte dosarul de miercuri rămâne sigilată, iar judecătorul a cerut ambelor părţi să se pronunţe cu privire la cât de mult din acesta ar trebui să fie făcut public. Printre documentele din anexă se numără transcrieri ale Marelui Juriu şi note de la interviurile FBI desfăşurate în timpul anchetei care a durat mai mulţi ani.

Echipa lui Trump s-a opus publicării documentului, iar fostul preşedinte l-a calificat miercuri drept un „asasinat” şi a susţinut fără dovezi că a fost publicat ca răspuns la dezbaterea vicepreşedinţilor de marţi seară.

„Democraţii înarmează Departamentul de Justiţie împotriva mea pentru că ştiu că am câştigat şi sunt disperaţi să îşi susţină candidatul care a eşuat, Kamala Harris. Departamentul de Justiţie a lansat această ultimă „lovitură” astăzi, deoarece JD Vance l-a umilit pe Tim Walz aseară în cadrul dezbaterii”, a postat Trump pe Truth Social.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici