Proteste în Venezuela după victoria contestată a lui Maduro la alegeri

Sute de protestatari au umplut luni străzile din capitala Venezuelei, Caracas, după ce autoritatea electorală naţională l-a declarat pe Nicolás Maduro câştigător al alegerilor, un rezultat criticat pe scară largă pentru presupuse fraude.

Urmărește
926 afișări
Imaginea articolului Proteste în Venezuela după victoria contestată a lui Maduro la alegeri

Nicolás Maduro a fost reales în funcţia de preşedinte al Venezuelei. Sursa foto: Hepta / Mediafax Foto

Forţele de securitate venezuelene au tras luni cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc asupra protestatarilor care contestau victoria revendicată de preşedintele Nicolás Maduro, dar contestată de opoziţie şi în străinătate.

Mii de persoane au ieşit pe străzile din mai multe cartiere ale capitalei, scandând „Libertate, libertate!” şi „Acest guvern va cădea!”

Unii au rupt afişe ale campaniei lui Maduro şi le-au ars.

AFP a observat membri ai gărzii naţionale trăgând cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc în manifestanţi.

Unii au răspuns aruncând cu pietre.

Maduro, în vârstă de 61 de ani, a participat luni la o reuniune la care Consiliul Naţional Electoral (CNE) a certificat realegerea sa pentru un al treilea mandat de şase ani, până în 2031.

El a respins criticile internaţionale şi îndoielile cu privire la rezultatul votului de duminică, afirmând că Venezuela a fost ţinta unei tentative de „lovitură de stat” de natură „fascistă şi contrarevoluţionară”.

Dar liderul opoziţiei, Maria Corina Machado, a declarat ulterior reporterilor că o renumărare a voturilor disponibile până în prezent a arătat în mod clar că următorul preşedinte „va fi Edmundo Gonzalez Urrutia”, care i-a luat locul pe buletinul de vot după ce a fost exclusă de instanţele de judecată aliate lui Maduro.

În primele ore ale zilei de luni, CNE a anunţat că Maduro a obţinut 51,2 % din voturile exprimate, faţă de 44,2 % pentru Gonzalez Urrutia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici