Putin: Evenimentele din Crimeea au fost un examen, au demonstrat "noile capacităţi" ale armatei ruse. APELUL lui Barack Obama către preşedintele rus

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a subliniat vineri că rolul jucat de militarii ruşi în Crimeea a demonstrat "noile capacităţi" ale armatei: "Evenimentele din Crimeea au fost un examen. Ele au demonstrat noile capacităţi ale forţelor noastre armate şi moralul solid al oamenilor".

Urmărește
18761 afișări
Imaginea articolului Putin: Evenimentele din Crimeea au fost un examen, au demonstrat "noile capacităţi" ale armatei ruse. APELUL lui Barack Obama către preşedintele rus

Putin: Evenimentele din Crimeea au fost un examen, au demonstrat "noile capacităţi" ale armatei ruse (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Evenimentele din Crimeea au fost un examen. Ele au demonstrat noile capacităţi ale forţelor noastre armate şi moralul solid al oamenilor", a declarat preşedintele rus, confirmând implicit participarea militarilor ruşi la preluarea controlului peninsulei ucrainene.

El a mulţumit "comandamentului şi personalului Flotei Mării Negre, precum şi altor unităţi mobilizate în Crimeea pentru reţinerea şi curajul de care au dat dovadă", în cadrul unei ceremonii televizate de înmânare a unor decoraţii la Kremlin. 

Profesionalismul militarilor ruşi "a permis evitarea provocărilor şi împiedicarea vărsării de sânge, garantarea condiţiilor unui referendum liber şi paşnic", a adăugat Putin. 

"Trebuie să continuăm dezvoltarea capacităţilor de luptă ale unităţilor forţelor noastre armate. Inclusiv în Arctic", a declarat preşedintele rus. 

Putin a cerut, şi a obţinut la sfârşitul lui februarie din partea Senatului rus, autorizarea unei intervenţii a armatei în Ucraina. Persoane foarte bine echipate dar fără semne distinctive au preluat controlul infrastructurilor peninsulei Crimeei, dar nu există nicio confirmare oficială a intervenţiei militarilor ruşi înaintea referendumului din 16 martie şi alipirea Crimeei la Rusia.

Barack Obama cere Rusiei să îşi retragă militarii de la frontiera cu Ucraina

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a cerut vineri Rusiei să îşi retragă trupele pe care le-a mobilizat de-a lungul frontierei sale cu Ucraina şi să negocieze cu comunitatea internaţională.

"Este posibil ca (ruşii) să încerce să intimideze Ucraina, dar este la fel de posibil să aibă alte proiecte", prin trimiterea militarilor la frontieră, a declarat Obama într-un interviu acordat postului american de televiziune CBS.

"Orice ar fi, pentru reducerea tensiunilor şi soluţionarea situaţiei, Rusia trebuie să-şi retragă trupele şi să înceapă negocieri directe cu Guvernul ucrainean şi comunitatea internaţională", a subliniat preşedintele american în acest interviu dat publicităţii înaintea vizitei în Arabia Saudită.

Preşedintele Consiliul ucrainean de Securitate Naţională, Andrei Parubi, a afirmat joi că 100.000 de soldaţi ruşi au fost mobilizaţi în apropiere de frontiera Ucrainei, o cifră cu mult peste 20.000 de militari menţionaţi de Statele Unite.

Obama a mai afirmat că, prin acţiunile în Ucraina, Vladimir Putin dovedeşte că "regretă destrămarea URSS" şi a adăugat că omologul său rus nu ar trebui să revină "la practicile din perioada Războiului Rece".

"Este posibil să interpreteze greşit acţiunile Occidentului. Este sigur că interpretează greşit politica externă americană", a mai declarat Barack Obama.

Rusia neagă informaţiile privind mobilizarea de militari la frontiera Ucrainei

Rusia a negat informaţiile potrivit cărora ar fi mobilizat trupe la frontiera de est a Ucrainei, acuzând Occidentul că este prost-informat sau este de rea-credinţă.

"Patru inspecţii internaţionale efectuate în martie de către OSCE în partea europeană a Rusiei, cu participarea Letoniei, Germaniei, Elveţiei, Finlandei, Estoniei, Belgiei, Franţei şi Ucrainei nu au descoperit niciun plan agresiv şi nu a fost semnalată nicio activitate militară", a comunicat Ministerul rus de Externe.

"La ce servesc aceste verificări dacă rezultatele nu au influenţă asupra politicului, în special asupra abordării Statelor Unite şi ţărilor NATO privind situaţia din Ucraina?", întreabă retoric diplomaţia rusă.

"Oare aceste informaţii obiective, colectate de observatori militari, nu au ajuns la conducerea politică? Sau liderii politici, lăsându-se conduşi de emoţii, au tendinţa de a ignora aceste date, în favoarea propriilor preferinţe politice?", precizează Ministerul rus de Externe.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici