- Home
- Externe
- LONDRA, (10.04.2013, 13:16)
- Ion Gaidau - Mediafax
RAPORT: Execuţiile, în creştere alarmantă. Vrăjmăşia faţă de Dumnezeu - motiv de execuţie. Cele patru ţări care practică execuţia publică
Execuţiile au înregistrat o creştere "alarmantă" în 2012 într-o serie de ţări, mai ales din Asia, fără să afecteze tendinţa generală de abolire înregistrată la nivel mondial, anunţă Amnesty International.
Urmărește
2508 afișări
Cameră de executie în Statele SUA (Imagine: Mediafax foto/AFP)
Cel puţin 682 de execuţii au fost semnalate anul trecut în 21 de ţări, adică dublu faţă de 2011, conform raportului anual al acestei organizaţii pentru drepturile omului publicat miercuri.
În schimb, numărul condamnărilor la moarte pronunţate (1.722 confirmate în 58 de ţări) a scăzut în raport cu 2011 (1.923 în 63 de ţări).
Cu toate acestea, cifrele menţionate nu includ "miile de execuţii" care ar fi avut loc în China, conform Amnesty International. Statisticile sunt secrete în această ţară "care execută mai multe persoane decât tot restul lumii".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
ONG-ul nu include totodată execuţiile neconfirmate din Iran, care "ar creşte cifrele oficiale (314) cu aproape trei sferturi".
După China, Iranul se clasează pe al doilea loc în rândul celor cinci ţări unde pedeapsa cu moartea este aplicată masiv, în faţa Irakului, Arabiei Saudite şi Statelor Unite.
Pe de altă parte, lupta pentru abolirea sa a înregistrat un revers semnificativ, odată cu reluarea execuţiilor în India, Japonia, Pakistan şi Gambia.
De exemplu, India, unde pedeapsa capitală nu a mai fost aplicată din 2004, l-a spânzurat, în noiembrie, pe supravieţuitorul unui comando responsabil de atentatele islamiste de la Bombay, în 2008 (166 de morţi, peste 300 de răniţi).
După 20 de luni de arest, Japonia a procedat, de asemenea, la şapte execuţii.
În plus, Amnesty International se alarmează de creşterea "extrem de preocupantă" a execuţiilor în Irak, unde 129 de persoane au fost condamnate la moarte anul trecut, adică aproape dublu faţă de 2011 (68) şi numărul cel mai mare din 2005.
Potrivit Amnesty International, aceste execuţii sunt adesea realizate în serie, până la 34 într-o singură zi. Se ştie că 81 de condamnări noi la pedeapsa capitală au fost pronunţate, dar "numărul lor real ajunge probabil la câteva sute".
Mulţi sunt acuzaţi de "activităţi teroriste" în urma unor dezvăluiri "obţinute sub tortură" sau "rele tratatemente".
Până în 2013, Irakul a executat 29 de persoane, potrivit unui bilanţ făcut de AFP. Ministrul irakian al Justiţiei, Hassan Al-Chammari a afirmat în martie că Bagdadul intenţionează să continue aplicarea pedepsei cu moartea, în pofida apelurilor internaţionale în favoarea unui moratoriu.
În general, recurgerea la pedeapsa cu moartea este o "sursă importantă de preocupare" pentru ONG în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord, unde 99% dintre execuţii sunt aplicate în Iran, Arabia Saudită, Irak şi Yemen. Din cauza războiului civil, ONG-ul nu deţine statistici privind Siria.
În Africa Subsahariană, condamnările şi execuţiile au crescut, de asemenea, în mod semnificativ, în 2012, mai ales în Sudan şi în Gambia, care a pus capăt la aproape 30 de ani de moratoriu.
În Europa şi în Asia Centrală, Belarusul rămâne singura ţară care aplică pedeapsa cu moartea (trei execuţii), iar Statele Unite pe continentul american (43).
Pedeapsa capitală este pronunţată inclusiv pentru infracţiuni financiare, afaceri cu droguri, apostazie, blasfemie, sodomie sau adulter, "acte care nu ar trebui să fie considerate drept cirme", subliniază ONG-ul.
De exemplu, în Iran, patru persoane au fost executate "pentru vrăjmăşie faţă de Dumnezeu şi corupere pe pământ". În Coreea de Nord, tribunalele condamnă la pedeapsa cu moartea pentru infracţiuni care nu sunt incluse în legislaţia naţională.
Potrivit informaţiilor deţinute de Amnesty International, cele două ţări practică şi execuţii publice, asemeni Somaliei şi Arabiei Saudite.
Cu toate acestea, bilanţul din 2012 nu influenţează tendinţa generală de abolire constatată în ultimul deceniu, subliniază Amnesty International.
Anul trecut, execuţii au fost confirmate în 21 de ţări, adică cu 28 mai puţin faţă de 2003. Cincizeci şi opt de ţări au pronunţat condamnări la moarte în 2012, faţă de 63 în 2011, iar 97 de ţări au abolit pedeapsa capitală, faţă de 80 în urmă cu zece ani.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:36
Îngrijorare globală după ce Trump a blocat ajutoarele externe americane pentru ţările sărace
-
astăzi, 07:35
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1075. Zelenski condamnă presupusul atac rusesc în regiunea Kursk: „Au ucis sirieni în acelaşi mod” / Zelenski: SUA şi UE ar trebui să participe la negocierile de pace dintre Ucraina şi Rusia / Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este cea mai „ieftină” garanţie de securitate şi o „victorie” pentru Trump