- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 890. Prizonieri predaţi pe axa Rusia-SUA / 26 de nume implicate, printre care şi Kara-Murza, adversarul lui Putin / Casa Albă: schimb istoric / Kremlin: Putin i-a graţiat
- Rusia transferă disidentul Kara-Murza şi alţi deţinuţi politici, în contextul speculaţiilor privind un schimb de prizonieri între SUA şi Rusia
- China extinde restricţiile privind exportul de drone militare în urma vizitei ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.
- Ucraina şi Banca Mondială semnează un acord pentru un grant american de 3,9 miliarde de dolari
Războiul din Ucraina, ziua 890. Prizonieri predaţi pe axa Rusia-SUA / 26 de nume implicate, printre care şi Kara-Murza, adversarul lui Putin / Casa Albă: schimb istoric / Kremlin: Putin i-a graţiat
UPDATE Războiul Rusia-Ucraina, mega-schimbul de prizonieri
Schimb de prizonieri între Rusia şi Belarus, pe de o parte, şi Statele Unite şi ţările occidentale, pe de altă parte: în total ar fi implicaţi 26 de prizonieri. Moscova i-a eliberat pe corespondentul Wall Street Journal Evan Gershkovich, jurnalistul ruso-american Alsu Kurmasheva, veteranul pentru drepturile omului şi co-directorul ONG-ului Memorial Oleg Orlov şi artista Aleksandra Skochilenko, condamnaţi la închisoare pentru că au protestat împotriva războiului din Ucraina prin înlocuirea etichetelor de preţ într-un supermarket cu mesaje anti-invazie. Printre prizonierii eliberaţi se numără şi cetăţeanul american Paul Whelan, condamnat la 16 ani pentru spionaj, acuzaţii considerate nefondate de Washington, şi cetăţeanul german R.K., condamnat la moarte în Belarus şi apoi graţiat de Lukaşenko. Oponenţii ruşi Vladimir Kara-Murza, Ilya Yashin, Andrei Pivovarov, Lilia Chanysheva şi Ksenia Fadeeva au mai fost eliberaţi, alături de Kevin Lik, Demuri Voronin, Vadim Ostanin, Patrick Schobel şi Herman Moyzhes. A fost eliberat şi Kara-Murza, adversar al lui Putin.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
UPDATE Moscova este pe deplin mulţumită de schimbul de prizonieri
Rusia este complet mulţumită de schimbul de prizonieri cu Occidentul, toate părţile au respectat acordurile. Interfax scrie acest lucru citând o sursă de încredere dintr-unul dintre departamentele din Rusia. Sursa a subliniat că „în timpul pregătirilor pentru implementarea unui proces de schimb foarte complex din punct de vedere tehnic, toate numeroasele părţi implicate au respectat pe deplin acordurile ajunse”.
UPDATE Peskov: toţi duşmanii noştri rămân în străinătate
Toţi „duşmanii” Rusiei trebuie să rămână în străinătate, în timp ce întoarcerea celor care nu sunt „duşmani” este binevenită. Aşa a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Tass, după vestea schimbului de prizonieri. „Cred că toţi inamicii ar trebui să rămână în străinătate şi toţi cei care nu sunt duşmani se pot întoarce. Aceasta este părerea mea”, a spus el.
UPDATE Kremlin: Putin i-a iertat pe cei eliberaţi
Preşedintele rus Vladimir Putin i-a graţiat oficial pe jurnalistul american Evan Gershkovich, pe Paul Whelan şi aproape o duzină de activişti şi opozanţi ruşi, în cadrul unui schimb major de prizonieri cu Occidentul. Într-o declaraţie postată pe site-ul său, Kremlinul a spus că este „recunoscător liderilor tuturor ţărilor care au asistat la pregătirea schimbului”, fără a numi niciunul dintre aceştia.
UPDATE Casa Albă: schimb istoric
Casa Albă a confirmat cel mai mare schimb de prizonieri de la Războiul Rece încoace, rezultatul „negocierilor complicate şi delicate din culise dintre Statele Unite, Rusia, Belarus şi Germania”. „Niciodată de la Războiul Rece nu a existat un asemenea număr de persoane schimbate în acest fel şi niciodată, din câte ştim, nu a existat un schimb care să implice atât de multe ţări, atât de mulţi parteneri strânşi şi aliaţi ai Statelor Unite care lucrează împreună”, a declarat consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan reporterilor, explicând că 24 de prizonieri au fost eliberaţi şi şapte ţări au fost implicate în schimb. „Preşedintele Joe Biden a adunat familiile lui Paul Whelan, Evan Gershkovich, Alsu Kurmasheva şi Vladimor Kara-Murza la Casa Albă pentru a transmite vestea că cei dragi se întorc acasă”, a spus Sullivan.
UPDATE Armata rusă a distrus trei lansatoare ale sistemului american de apărare aeriană Patriot în Ucraina
Acest lucru a fost raportat de Ministerul Apărării de la Moscova, precizând că „aviaţia, vehiculele aeriene fără pilot, forţele de rachete şi artileria Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, pe lângă faptul că au neutralizat cele trei lansatoare, au lovit un UAV, trenuri cu personal şi muniţie, depozite cu echipament militar inamic în 147 de raioane”. Sistemele de apărare aeriană - continuă ministerul - au doborât o rachetă tactico-operaţională Atacms, 14 rachete Himars şi 61 de drone.
UPDATE Disidentul rus Ponomarev a fost rănit într-un atac cu dronă de la Kiev
Fostul deputat al Dumei şi opozant rus Ilya Ponomarev, considerat liderul politic al miliţiilor ruse anti-Putin, a declarat că a fost rănit într-un atac cu dronă asupra casei sale de lângă Kiev, în ceea ce el crede că a fost o tentativă de asasinat. Moscow Times şi mass-media din Kiev au relatat acest lucru. „Astăzi pare să fie a doua mea zi de naştere”, a scris Ponomarev pe X. Surse ucrainene au confirmat pentru RBC-Ucraina că resturi de la o dronă au avariat casa lui Ponomarev.
UPDATE Rusia îl eliberează pe reporterul WSJ, relatează Bloomberg
Reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich şi fostul militar american Paul Whelan au fost eliberaţi de Rusia în cadrul unui schimb de prizonieri. Agenţia Bloomberg raportează acest lucru, citând unele surse. Cei doi foşti prizonieri, reţinuţi de Moscova sub acuzaţia de spionaj, călătoresc către destinaţii din afara graniţelor ruse. În schimb, se aşteaptă ca Statele Unite şi aliaţii săi să returneze unii deţinuţi, conform acordului.
UPDATE Ucraina: artileria rusă loveşte Nikopol, di morţi şi unul rănit
O femeie în vârstă de 40 de ani şi mama ei, în vârstă de 72 de ani, au fost ucise în această dimineaţă de obuzele de artilerie rusă la Nikopol, în regiunea Dnipropetrovsk, din sud-estul Ucrainei. Guvernatorul Serhi Lisak a comunicat acest lucru, citat de Kyiv Independent.
UPDATE UE, răspuns pentru Ungaria şi Slovacia
„Am evaluat că nu există niciun impact imediat” asupra livrărilor de ţiţei din oprirea Ucrainei de petrol rusesc prin conducta Drujba. Aşa a explicat un purtător de cuvânt al Comisiei UE în cadrul briefingului de presă, concentrându-se pe iniţiativa Ungariei şi Slovaciei de a organiza o consultare urgentă, după ce s-au plâns de oprirea livrărilor de petrol rusesc decisă de Kiev. „Livrările de petrol sunt neschimbate”, a explicat purtătorul de cuvânt.
UPDATE Poziţia lui Zelenski în privinţa teritoriilor ucrainene ocupate de ruşi
UPDATE SUA sprijină decizia Ucrainei de a construi unităţi nucleare suplimentare
Statele Unite sprijină intenţia Ucrainei de a relua construcţia de unităţi nucleare suplimentare pe termen mediu, a anunţat ministrul adjunct al Energiei din Ucraina, Mykola Kolisnyk, la televiziunea ucraineană, relatează Ukrinform.
„Statele Unite ne sprijină în finalizarea unităţilor suplimentare şi a producţiei suplimentare. Pe termen mediu şi lung, aceasta este o prioritate foarte importantă pentru Ucraina”, a declarat Kolisnyk.
Potrivit acestuia, parteneriatul Ucrainei cu Statele Unite nu se limitează la aprovizionarea cu combustibil. Acesta implică, de asemenea, cooperarea cu companiile americane în ceea ce priveşte utilizarea tehnologiilor lor pentru industria nucleară a Ucrainei.
UPDATE Ucraina şi Banca Mondială semnează un acord pentru un grant american de 3,9 miliarde de dolari
Ministrul ucrainean de Finanţe, Serhii Marchenko, şi directorul regional al Băncii Mondiale, Bob Saum, au semnat un nou acord financiar privind prima tranşă de 3,9 miliarde de dolari din partea Statelor Unite în 2024, raportează Kyiv Independent.
„Aceasta este prima tranşă de sprijin bugetar direct din partea Statelor Unite în 2024. Suma planificată a asistenţei financiare din partea Statelor Unite pentru anul curent este de 7,8 miliarde de dolari”, se arată în declaraţie.
UPDATE Casa Albă refuză să comenteze livrarea de avioane F-16 către Ucraina
Casa Albă a refuzat să confirme livrarea primelor avioane de luptă F-16 către Ucraina din partea partenerilor.
Consilierul pentru securitate naţională a SUA, John Kirby, a fost întrebat dacă poate confirma informaţiile din mass-media cu privire la livrarea primelor avioane de luptă occidentale către Ucraina.
„Ar trebui să vorbiţi cu ucrainenii. Cu siguranţă nu voi vorbi despre capacităţile de armament. Voi adăuga doar că, pentru a reaminti, aşa cum am spus şi am spus la summitul NATO, că procesul de furnizare a avioanelor F-16 Ucrainei continuă să avanseze. Am spus că acestea vor fi operaţionale până la sfârşitul verii. Nu avem niciun motiv să ne îndoim de acest lucru”, a declarat acesta, notează Ukrainska Pravda.
UPDATE The Times: Ucraina primeşte 6 avioane de luptă F-16 din Olanda
Ucraina a primit primul său lot de avioane de luptă F-16 din Olanda, constând în şase aparate.
O sursă a informat The Times că şase avioane de luptă, care fac parte din eforturile de consolidare a apărării aeriene a Ucrainei, au sosit din Ţările de Jos, alte avioane urmând să sosească în curând din Danemarca, scrie Ukrainska Pravda.
Kievul nu a confirmat încă oficial sosirea mult-aşteptatelor avioane F-16 în Ucraina, dar Bloomberg a raportat acest lucru la 31 iulie. De asemenea, Ţările de Jos nu au confirmat încă livrarea.
UPDATE China extinde restricţiile privind exportul de drone militare în urma vizitei ministrului ucrainean Kuleba
China şi-a ajustat controalele privind exporturile de drone militare, pe fondul criticilor tot mai puternice din partea SUA şi a aliaţilor săi cu privire la sprijinul acordat eforturilor de război ale Rusiei în Ucraina.
O serie de agenţii, inclusiv Comisia militară centrală, au adăugat dronele cu echipamente de măsurare de înaltă precizie pe o listă neagră, relatează Bloomberg. Lista actualizată, publicată iniţial anul trecut, va intra în vigoare la 1 septembrie.
Guvernul preşedintelui Xi Jinping a emis directiva la câteva zile după ce ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a vizitat China pentru prima dată de când Rusia a invadat Ucraina în 2022. La 24 iulie, Kuleba a declarat că Beijingul rămâne „de neclintit” angajat faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.
UPDATE Rusia transferă disidentul Kara-Murza şi alţi deţinuţi politici, în contextul speculaţiilor privind un schimb de prizonieri între SUA şi Rusia
Autorităţile penitenciare ruse au declarat la 31 iulie că Vladimir Kara-Murza, jurnalist rus încarcerat şi figură a opoziţiei, a fost mutat din colonia penală în care era deţinut către o destinaţie incertă, potrivit Kyiv Independent.
Kara-Murza, un editorialist colaborator al Washington Post, care a condamnat războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi a militat pentru sancţiuni occidentale împotriva Moscovei, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare în aprilie 2023.
Oficiali ai serviciului penitenciar din Rusia au informat Reuters că Kara-Murza a fost transferat din colonia IK-6 din Omsk, Siberia, fără a dezvălui noua sa locaţie.
ŞTIREA INIŢIALĂ:
Ucraina, alături de majoritatea ţărilor, consideră că Rusia trebuie să fie prezentă la un al doilea summit de pace în noiembrie pentru a pune capăt războiului, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski pentru presa franceză într-un interviu publicat pe 31 iulie, scrie Kyiv Independent.
Pe măsură ce războiul din Rusia intră în al treilea an, Kievul a declarat că intenţionează să invite un reprezentant rus la cea de-a doua conferinţă pentru a prezenta un plan de pace bazat pe formula de pace a lui Zelenski şi pe contribuţia internaţională.
Până în prezent, Rusiei nu i-a fost trimisă nicio invitaţie oficială, dar ministrul adjunct de externe rus, Mihail Galuzin, a declarat deja că Moscova nu va lua parte la eveniment.
Rusia nu a fost invitată la primul summit mondial pentru pace, care a avut loc în perioada 15-16 iunie în Elveţia.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.