LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 804. Vladimir Putin este învestit oficial pentru un nou mandat la conducerea Rusiei / Ucraina îşi propune să finalizeze acordul de securitate cu SUA în luna mai / Ucraina a dejucat un ,,complot sub acoperire pentru uciderea lui Zelenski"

  • Statul Major General: Rusia a pierdut 476.460 de soldaţi în Ucraina începând cu 24 februarie 2022.
  • Yermak: Ucraina îşi propune să finalizeze acordul de securitate cu SUA în luna mai.
  • SUA denunţă "retorica iresponsabilă" a Rusiei în legătură cu exerciţiile nucleare.
  • Vladimir Putin a fost învestit oficial în funcţia de preşedinte al Rusiei, marcând începutul celui de-al cincilea mandat.
  • Putin anunţă, în cadrul ceremoniei de învestire într-un nou mandat, că Rusia este dispusă să colaboreze cu Occidentul.
4472 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 804. Vladimir Putin este învestit oficial pentru un nou mandat la conducerea Rusiei / Ucraina îşi propune să finalizeze acordul de securitate cu SUA în luna mai / Ucraina a dejucat un ,,complot sub acoperire pentru uciderea lui Zelenski"

Războiul din Ucraina, ziua 804. SUA denunţă "retorica iresponsabilă" a Rusiei în legătură cu exerciţiile nucleare / Ucraina îşi propune să finalizeze acordul de securitate cu SUA în luna mai

Belarus, exerciţii periculoase

Zelenski anunţă că Ucraina şi Spania au încheiat discuţiile privind textul acordului de securitate

Ucraina şi Spania au finalizat negocierile privind textul unui acord bilateral de securitate, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski la 7 mai, după o convorbire cu premierul spaniol Pedro Sanchez, potrivit Kyiv Independent.

Conform acestui plan, ţările individuale ar urma să ofere sprijin bilateral pentru a ajuta Kievul să respingă invazia rusă în curs şi să descurajeze orice agresiune viitoare.

Belarus anunţă efectuarea unei inspecţii nucleare tactice împreună cu Rusia

Belarus a început verificările privind gradul de pregătire a armatei sale pentru a desfăşura arme nucleare tactice, a anunţat marţi presa de stat, simultan cu pregătirile pentru un exerciţiu nuclear desfăşurat de Rusia, relatează Reuters.

Agenţia de ştiri de stat Belta l-a citat pe ministrul apărării, Viktor Khrenin, care a declarat că preşedintele Alexander Lukaşenko a ordonat o inspecţie surpriză a forţelor însărcinate cu astfel de arme.

În timpul inspecţiei, "va fi verificată întreaga gamă de activităţi de la planificarea, pregătirea şi utilizarea loviturilor cu arme nucleare tactice", a declarat Khrenin.

,,Noi ne alegem preşedintele": Kremlinul apără Rusia ,,pur democratică"

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia este ,,pur democratică", considerând că opiniile care vin din Occident sunt ,,propagandă grosolană, nimic altceva".

Acesta a declarat pentru Sky News că Rusia îşi alege puterea. ,,Noi ne alegem preşedintele. Votăm pentru preşedinte sau nu vrem să votăm pentru preşedinte. Şi insistăm asupra faptului că avem dreptul să o facem aşa cum vrem să o facem", a afirmat acesta, potrivit sursei citate.

,,Nu vrem ca o ţară terţă să intervină în alegerile noastre, în preferinţele noastre", a completat Peskov.

Prima reacţie a Iuliei Navalnaia, după ce Putin a depus jurământul pentru un nou mandat la conducerea Rusiei

Maia Sandu: Dacă Rusia va ataca, Moldova se va apăra singură

Ucraina a dejucat un ,,complot sub acoperire pentru uciderea lui Zelenski"

Un complot de asasinare a preşedintelui Volodimir Zelenski a fost descoperit de serviciul de securitate de stat al Ucrainei (SBU), informează Sky News şi The Guardian.

SBU a afirmat că doi agenţi care se dădeau drept militari ai gărzii de stat ucrainene au primit sarcina de la Moscova de a găsi o modalitate de a-l captura pe Zelenski şi, ulterior, de a-l ucide. 

De asemenea, aceştia plănuiau să ucidă şi alţi oficiali ucraineni de rang înalt, a afirmat SBU într-o declaraţie pe Telegram. 

Şeful SBU, Vasyl Malyuk, a descris complotul ca fiind un "cadou pentru Putin înainte de inaugurare".

Parlamentul estonian declară Biserica Ortodoxă Rusă ,,sponsor al agresiunii militare ruseşti"

Parlamentul Estoniei a susţinut pe 6 mai o rezoluţie prin care Biserica Ortodoxă Rusă este declarată "instituţie care sponsorizează agresiunea militară a Federaţiei Ruse".

Biserica, cunoscută şi sub numele de Patriarhia Moscovei, a sprijinit pe scară largă războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei.

"Încă de când Federaţia Rusă a lansat războiul său pe scară largă împotriva Ucrainei în 2022, Patriarhul Kirill al Moscovei....a exprimat sprijinul său public faţă de actul de agresiune al regimului terorist al Federaţiei Ruse", se arată în declaraţia Parlamentului Estoniei, scrie Kyiv Independent.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de utilizarea armelor chimice pe câmpul de luptă

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc, în faţa organizaţiei mondiale de supraveghere a armelor chimice de la Haga, că au folosit toxine interzise pe câmpul de luptă, a anunţat marţi organizaţia, scrie The Guardian.

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a declarat că acuzaţiile au fost "insuficient fundamentate", dar a adăugat că "situaţia rămâne volatilă şi extrem de îngrijorătoare în ceea ce priveşte posibila reapariţie a utilizării substanţelor chimice toxice ca arme".

Putin: Rusia este dispusă să colaboreze cu Occidentul

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi, în timp ce depunea jurământul pentru un nou mandat de şase ani, că Rusia nu exclude dialogul cu Occidentul, dar acesta trebuie să se desfăşoare în condiţii de egalitate, relatează agenţia Reuters şi Sky News.

Într-un scurt discurs, Putin a mai spus că Rusia este deschisă la dezvoltarea relaţiilor cu alte ţări pe care le-a descris ca fiind "majoritatea lumii", scrie The Guardian.

UE intenţionează să sancţioneze oligarhul media ucrainean acuzat de trădare de către Kiev

UE intenţionează să sancţioneze un oligarh mediatic acuzat de desfăşurarea unor operaţiuni de influenţă malignă în Europa şi să interzică alte patru instituţii mediatice ruseşti de pe calea undelor şi de pe internet, în cea mai recentă rundă de măsuri împotriva Rusiei.

Blocul comunitar doreşte să îl sancţioneze pe Viktor Medvedciuk, un fost politician şi om de afaceri ucrainean acuzat de înaltă trădare de către Kiev, care a fost eliberat în Rusia în cadrul unui schimb de prizonieri în 2022, potrivit The Guardian.

Dispozitive de ascultare, găsite în încăperea unde urma să aibă loc şedinţa Consiliului de Miniştri din Polonia

Serviciile speciale poloneze au găsit şi demontat dispozitive de ascultare într-o cameră în care urma să se reunească marţi Consiliul de Miniştri, a declarat purtătorul de cuvânt al coordonatorului serviciilor speciale, relatează agenţia Reuters, citată de The Guardian.

Polonia este un centru de aprovizionare militară occidentală a Ucrainei în timp ce Kievul luptă împotriva invaziei Rusiei şi se află în alertă sporită pentru orice semn de activitate de spionaj.

"Serviciul de Protecţie a Statului, în cooperare cu Agenţia de Securitate Internă, a detectat şi demontat dispozitive care ar putea fi folosite pentru ascultare în sala în care va avea loc astăzi reuniunea Consiliului de Miniştri la Katowice", a scris Jacek Dobrzynski pe platforma de socializare X.

Vladimir Putin a fost învestit oficial în funcţia de preşedinte al Rusiei. Începe cel de-al cincilea mandat

Vladimir Putin a depus oficial jurământul în calitate de preşedinte al Rusiei, marcând începutul celui de-al cincilea mandat al său.

Liderul de la Kremlin şi-a început discursul mulţumind naţiunii pentru sprijinul acordat şi armatei care luptă în războiul său din Ucraina.

"Aş dori să le mulţumesc participanţilor la operaţiunea militară specială, aş dori să le mulţumesc tuturor celor care luptă pentru patria noastră", spune el, potrivit Sky News.

"Văd înţelegerea profundă a rolului nostru istoric de a ne apăra alegerea, de a ne apăra libertatea şi de a apăra interesele naţionale ale Rusiei. 

"Vom trece prin această perioadă dificilă şi vom avea succes", spune el. 

Tactica folosită de Rusia pentru a influenţa deciziile Occidentului

Kremlinul pare să folosească o tactică cunoscută sub numele de control reflexiv pentru a influenţa procesul de luare a deciziilor în Occident şi pentru a încerca să limiteze asistenţa militară pentru Ucraina.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a declarat că acest control reflexiv implică manipularea de către Rusia a adversarilor săi pentru ca aceştia să ia în mod voluntar decizii care avantajează Moscova.

De exemplu, Kremlinul a sincronizat în mod constant exerciţiile de pregătire nucleară şi ameninţările vagi de represalii nucleare cu decizii politice occidentale importante privind războiul din Ucraina, notează Sky News.

Statul Major General: Rusia a pierdut 476.460 de soldaţi în Ucraina începând cu 24 februarie 2022

Rusia a pierdut 476.460 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale, la 24 februarie 2022, a anunţat la 7 mai Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene.

Acest număr include 1.160 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 7.405 tancuri, 14.227 de vehicule blindate de luptă, 16.509 vehicule şi rezervoare de combustibil, 12.287 de sisteme de artilerie, 1.057 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 792 de sisteme de apărare aeriană, 349 de avioane, 325 de elicoptere, 9.717 drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

Reuters: Rafinăria Tuapse lovită de o dronă îşi reia activitatea după 3 luni de reparaţii

Rafinăria petrolieră Tuapse a Rosneft şi-a reluat activitatea de prelucrare după ce a fost avariată în urma unui atac cu dronă în ianuarie. Se pare că reparaţiile au fost finalizate la unitatea primară de rafinare a petrolului a instalaţiei la sfârşitul lunii aprilie.

Reuters: SUA şi majoritatea ţărilor UE se abţin de la inaugurarea lui Putin

Statele Unite şi majoritatea naţiunilor din Uniunea Europeană nu vor participa la ceremonia de la Kremlin de învestire a lui Vladimir Putin pentru un nou mandat prezidenţial de şase ani, care va avea loc la 7 mai.

Disidenta rusă Kara-Murza câştigă premiul Pulitzer pentru comentarii

Jurnalistul şi opozantul rus încarcerat Vladimir Kara-Murza, editorialist la Washington Post, a câştigat premiul Pulitzer pentru comentariile pe care le-a scris din celula sa.

Rusia atacă 11 comunităţi din regiunea Sumy

Forţele ruse au lovit 11 comunităţi din regiunea Sumy, în nord-estul Ucrainei, în 31 de atacuri separate pe parcursul zilei, a raportat administraţia regională la 6 mai. Administraţia regională a confirmat că atacul rusesc asupra comunităţii Krasnopillia, mai devreme în cursul zilei, a provocat rănirea a trei persoane.

Yermak: Ucraina îşi propune să finalizeze acordul de securitate cu SUA în luna mai

O delegaţie ucraineană condusă de şeful Biroului prezidenţial, Andriy Yermak, a avut la 6 mai cea de-a patra rundă de negocieri cu SUA privind viitorul acord bilateral de securitate, a anunţat Biroul prezidenţial.

Soldat american arestat în Rusia pentru suspiciune de furt

În prezent, Rusia reţine mai mulţi cetăţeni americani sub acuzaţii despre care se crede că sunt false.

SUA denunţă "retorica iresponsabilă" a Rusiei în legătură cu exerciţiile nucleare

"Acesta este un exemplu de retorică iresponsabilă pe care am văzut-o din partea Rusiei în trecut. Este complet nepotrivită având în vedere situaţia actuală de securitate", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder.

Rusia nu mai foloseşte Podul Crimeii pentru a aproviziona liniile de front

Podul, numit şi Podul Kerch, face legătura între Rusia continentală şi peninsula Crimeea, ocupată de Rusia, şi a fost mult timp o rută de aprovizionare crucială pentru armata rusă din Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici