- Home
- Externe
- WASHINGTON, (08.01.2014, 08:11)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Robert Gates: Barack Obama nu credea în propria strategie în Afganistan
Fostul secretar american al Apărării Robert Gates critică vehement modul în care a fost condus războiul din Afganistan de către administraţia lui Barack Obama în memoriile sale, afirmând că preşedintele însuşi nu mai credea în propria politică.
Urmărește
287 afișări
Robert Gates (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În memoriile sale intitulate "Duty: Memoirs of a Secretary at War", care vor apărea la 14 ianuarie şi din care New York Times şi Washington Post au publicat extrase marţi, fostul şef al Pentagonului (2006-2011) în timpul preşedinţilor George W. Bush şi Barack Obama este foarte acid.
El descrie în special o reuniune din martie 2011 în cursul căreia preşedintele democrat pare să nu mai creadă în strategia pe care o decisese cu 18 luni înainte, trimiţând 30.000 de militari suplimentari şi îşi exprimă dubiile cu privire la capacităţile generalului David Petraeus, comandantul forţelor din Afganistan.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
"Eram acolo, mi-am spus: preşedintele nu mare are încredere în comandantul său (militar), nu îl poate suporta pe (preşedintele afgan Hamid) Karzai, nu crede în propria strategie şi nu consideră acest război ca fiind al său. Pentru el este vorba doar despre a se retrage", scrie Gates, un republican care a acceptat să rămână la conducerea Pentagonului în timpul administraţiei lui Barack Obama.
El era "sceptic, dacă nu total convins, că (strategia sa) va eşua", a adăugat el.
Refuzând să intre în polemică, administraţia a subliniat că preşedintele "îi este recunoscător lui Bob Gates pentru munca sa în calitate de secretar al Apărării".
"Este de notorietate publică faptul că preşedintele a fost întotdeauna hotărât să ducă la bun sfârşit misiunea de destructurare a Al-Qaida asigurându-se că avem un program clar, care se va încheia în acest an, pentru a pune capăt progresiv războiului", a subliniat Caitlin Hayden, purtătoarea de cuvânt a Consiliului pentru securitatea naţională (NSC) al preşedinţiei americane.
În cartea sa, Robert Gates îşi povesteşte exasperarea în faţa gestionării afacerilor legate de apărare de către Casa Albă, "care a adus micromanagementul şi imixtiunea în operaţiunile sale la un nou nivel".
"Deşi prea devreme pentru această administraţie, suspiciunea şi neîncrederea în generali manifestată de oficiali ai Casei Albe, inclusiv preşedintele şi vicepreşedintele, au devenit o mare problemă", regretă el.
Robert Gates este deosebit de dur faţă de vicepreşedintele Joe Biden care, ca şi consilierul pentru securitate naţională Tom Donilon, susţinea trimiterea unui număr mai mic de militari suplimentari în Afganistan.
"El s-a înşelat aproape asupra tuturor deciziilor majore de politică externă şi securitate naţională din aceste ultime patru decenii", scrie el referitor la Joe Biden, pe care îl consideră totuşi un "bărbat integru".
"De la rolul său în Balcani pe când era în Senat şi până la eforturile sale de a pune capăt războiului în Irak, Joe Biden a fost unul dintre oamenii de stat importanţi din epoca sa şi a contribuit la progresul leadershipului american în lume", a replicat Casa Albă, exprimând "dezacordul" lui Obama faţă de analiza fostului său secretar al Apărării.
Robert Gates îşi recunoaşte greşelile, ca cea privind nerecomandarea unei echipe de comando la Abbottabad (Pakistan), în cele din urmă ordonată de Obama. Americanii credeau, fără să fie siguri, că Osama ben Laden se ascunde acolo.
"A fost una dintre deciziile cele mai curajoase pe care le-am putut vedea vreodată la Casa Albă", scrie Gates, care şi-a servit ţara în timpul a opt preşedinţi, sub diverse funcţii.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe