- Home
- Externe
- TBILISI, (17.07.2015, 14:21)
- Roxana Maciuca
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rusia, ATENŢIONATĂ privind mutarea frontierei dintre Osetia de Sud şi Georgia. Kremlinul, acuzat că ar fi încălcat suveranitatea Georgiei - foto
Uniunea Europeană atenţionează Rusia să nu extindă frontiera regiunii separatiste proruse autonome Osetia de Sud în detrimentul Georgiei pentru a controla o parte din conducta petrolieră Baku-Supsa care trece prin zona frontierei, relatează BBC News online.
Urmărește
16370 afișări
Uniunea Europeană atrage atenţia Rusiei privind mutarea frontierei dintre Osetia de Sud şi Georgia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
La frontiera dintre regiunea separatistă prorusă autonomă Osetia de Sud, fostă parte a statului georgian până în 2008, şi Georgia, există tensiuni din cauza modificării teritoriale a frontierei administrative, susţin reprezentanţi ai statului georgian.
Potrivit acestora, Rusia ar fi retrasat graniţa dintre Georgia şi Osetia de Sud, regiune a cărei independenţă obţinută în anul 2008 a fost sprijinită de statul rus.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
Trupele ruse ar fi instalat marcaje în zona frontierei, încălcând suveranitatea Georgiei, pentru a dobândi control asupra unei părţi din conducta petrolieră Baku-Supsa care trece prin zona respectivă. Trupele ruse au patrulat la graniţa administrativă dintre Rusia şi Georgia de la încheierea războiului din 2008 din Oseţia de Sud.
Potrivit unor rapoarte întocmite de statul georgian, marcajele instalate de trupele ruse au fost plasate cu cel puţin 300 de metri spre sud pe teritoriul Georgiei, extinzând astfel suprafaţa regiunii separatiste proruse Osetia de Sud. Frontiera nou trasată se află acum la 500 de metri de autostrada principală a Georgiei care face legătura între Marea Neagră şi Azerbaidjan.
Rusia a negat acuzaţiile aduse de Georgia.
Un purtător de cuvânt pe probleme de politică externă din UE a declarat că plasarea unor noi marcaje teritoriale "au provocat tensiuni în zonă, cu posibile efecte negative asupra populaţiei locale, asupra vieţi existenţei lor şi a libertăţii lor".
"Mişcările care pot fi percepute ca provocând tensiuni trebuie să fie evitate", a avertizat Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate din Consiliul European. "Uniunea Europeană îşi reconfirmă sprijinul pentru integritatea teritorială a Georgiei în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internaţional", a mai precizat ea.
Joi, ministrul de Externe al Georgiei, Tamar Beruchaşvili, a denunţat remarcarea teritorială a frontierei cu Osetia de Sud ca fiind "extindere a anexării ruse". În urma acestei mişcări, o parte din conducta petrolieră Baku-Supsa cu o lungime de 1.6 km a rămas în afara teritoriului georgian.
Conducta petrolieră Baku-Supsa este operată de compania BP, capacitatea sa de transport fiind de 145.000 de barili pe zi. Conducta are o lungime de 883 de kilometri, pornind din Azerbaijan, trecând apoi prin Georgia şi Turcia.
Neoficial, independenţa Oseţiei de Sud este sprijinită de Rusia, care urmăreşte unirea acestei regiuni cu Osetia de Nord, republică autonomă din cadrul Rusiei. În august 2008, Guvernul de la Moscova a recunoscut independenţa celor două regiuni separatiste, foste teritorii ale statului georgian, Osetia de Sud şi Abhazia.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Strategia scutului antirachetă din Europa se bazează pe minciuni, afirmă un parlamentar rus
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe