- Home
- Externe
- MOSCOVA, (15.06.2015, 22:28)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rusia critică suplimentarea capacităţilor NATO, inclusiv în România, cerând evitarea unei "confruntări militare"
Ministerul rus de Externe critică planul NATO de a instala echipamente militare suplimentare în state est-europene, inclusiv în România, exprimând speranţa că raţiunea va prevala pentru a nu se ajunge la "o confruntare militară" cu "consecinţe grave".
Urmărește
3533 afișări
Rusia critică suplimentarea capacităţilor NATO, cerând evitarea unei "confruntări militare" (Imagine: Mediafax Foto/USAF)
Referitor la informaţiile privind suplimentarea capacităţilor militare în ţări est-europene precum România, Bulgaria, Letonia, Lituania, Estonia, Polonia şi Ungaria, "putem spune că ni se confirmă că Statele Unite şi aliaţii lor par să submineze principalele prevederi ale Tratatului fondator Rusia-NATO din anul 1997", precizează Ministerul rus de Externe.
"Washingtonul prezină o serie de argumente pentru justificarea suplimentării capacităţilor, evocând necesitatea sporirii încrederii între aliaţii europeni în faţa aşa-numitei «ameninţări ruse». În realitate, atât Statele Unite, cât şi ţările europene sunt conştiente că «ameninţarea rusă» nu este altceva decât un simplu mit", adaugă diplomaţia de la Moscova, denunţând o "campanie de propagandă" a NATO care are rolul de a justifica ingerinţe occidentale în Ucraina.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
Criticând strategia SUA de suplimentare a capacităţilor militare în ţările de pe flancul estic al NATO, Ministerul rus de Externe exprimă speranţa că "raţiunea va prevala" şi că situaţia din Europa "nu va aluneca spre o confruntare militară cu consecinţe periculoase".
Oficiali americani au declarat că Pentagonul intenţionează să staţioneze armament greu şi 5.000 de militari în câteva state est-europene, în efortul de disuasiune a unei agresiuni ruse în Europa. Conform surselor citate, necesarul de echipament pentru 150 de militari va fi staţionat în fiecare dintre cele trei ţări baltice: Lituania, Letonia şi Estonia. Echipamente suficiente pentru o companie sau un posibil batalion - aproximativ 750 de militari - vor fi staţionate în Polonia, România, Bulgaria şi posibil Ungaria.
Citeşte şi:
PREMIERĂ de la sfârşitul Războiului Rece: Pentagonul vrea să staţioneze armament greu în ţările baltice şi est-europene, între care şi România
În replică, generalul Iuri Iakubov, un oficial din cadrul Ministerului rus al Apărării, a declarat că aceste măsuri reprezintă "cele mai agresive acţiuni ale Pentagonului şi ale NATO" de după sfârşitul Războiului Rece. "Rusia nu va avea altă opţiune, decât cea a suplimentării trupelor şi capacităţilor militare pe flancul vestic", a atras atenţia Iakubov, citat de Interfax.
Potrivit oficialului militar, Rusia ar urma să trimită tancuri, sisteme de artilerie şi unităţi aeriene în apropierea statelor est-europene membre NATO. De asemenea, va fi accelerat ritmul instalării rachetelor Iskander în enclava rusă Kaliningrad şi vor fi trimise trupe suplimentare în Belarus, potrivit Reuters.
Citeşte şi:
General rus: Rusia va SUPLIMENTA capacităţile militare în Europa de Est ca reacţie la decizia SUA de a trimite armament greu în ţările est-europene
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, a evitat comentariile pe această temă. "Nu există declaraţii din partea Statelor Unite, astfel că deocamdată nu pot comenta. Vom comenta dacă va fi transmis un comunicat oficial din partea Washingtonului", a spus Peskov.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Belarusul, îngrijorat de activitatea NATO, efectuează exerciţii militare la frontiera cu Ucraina
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe