Şeful apărării din Israel va discuta despre războiul din Gaza şi ostilităţile din Liban în SUA

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, s-a deplasat duminică la Washington pentru a discuta despre următoarea fază a războiului din Gaza şi despre escaladarea ostilităţilor la graniţa cu Libanul, unde schimburile de focuri cu Hezbollah au alimentat temerile legate de extinderea conflictului.

163 afișări
Imaginea articolului Şeful apărării din Israel va discuta despre războiul din Gaza şi ostilităţile din Liban în SUA

Şeful apărării din Israel va discuta despre războiul din Gaza şi ostilităţile din Liban în SUA

Hezbollah, susţinut de Iran, face schimb de focuri cu Israelul de când a izbucnit războiul din Gaza, acum mai bine de opt luni. Gruparea a declarat că nu se va opri până când nu va exista o încetare a focului în Gaza.

„Suntem pregătiţi pentru orice acţiune care ar putea fi necesară în Gaza, Liban şi în mai multe zone”, a declarat Gallant într-o declaraţie înainte de a pleca la Washington, unde a spus că se va întâlni cu omologul său Lloyd Austin şi cu secretarul de stat Antony Blinken, scrie Reuters.

La începutul lunii iunie, Hezbollah a ţintit oraşe şi situri militare israeliene cu cele mai mari salve de rachete şi drone din cadrul ostilităţilor de până acum, după ce un atac israelian l-a ucis pe cel mai important comandant Hezbollah de până acum.

Trimisul SUA, Amos Hochstein, a vizitat Israelul şi Libanul săptămâna trecută în încercarea de a calma tensiunile, pe fondul intensificării focurilor transfrontaliere şi a escaladării retoricii de ambele părţi.

Unii oficiali israelieni au legat actuala ofensivă israeliană în Rafah, zona de sud a Gazei, unde Israelul spune că vizează ultimele batalioane ale grupului militant islamist Hamas, de o potenţială concentrare asupra Libanului.

Gallant a părut să facă aceeaşi legătură în declaraţia sa.

„Trecerea la faza C în Gaza este de mare importanţă. Voi discuta această tranziţie cu oficialii americani, modul în care poate permite lucruri suplimentare şi ştiu că vom obţine o cooperare strânsă cu SUA şi în această privinţă”, a declarat Gallant.

Reducerea operaţiunilor din Gaza ar elibera forţe pentru a ataca Hezbollah, în cazul în care Israelul ar lansa o ofensivă terestră sau şi-ar intensifica bombardamentele aeriene.

Oficialii au descris cea de-a treia şi ultima fază a ofensivei Israelului în Gaza ca fiind încetarea luptelor şi, în acelaşi timp, intensificarea eforturilor de stabilizare a unui regim post-Hamas şi începerea reconstrucţiei în enclavă, care a fost în mare parte devastată.

Gallant, membru al partidului Likud al prim-ministrului Benjamin Netanyahu, s-a certat cu premierul în ultimele luni, solicitând un plan postbelic mai clar pentru Gaza, care să nu lase Israelul la conducere, o cerere reluată de Casa Albă.

Netanyahu a încercat să îşi menţină guvernul unit prin echilibrarea cererilor instituţiilor de apărare, inclusiv ale foştilor generali precum Gallant, şi ale partenerilor de coaliţie de extremă dreaptă care s-au opus oricărei strategii post-Gaza care ar putea deschide calea unui viitor stat palestinian.

Şeful Comisiei parlamentare israeliene pentru afaceri externe şi apărare, Yuli Edelstein, a declarat duminică la Radioul Armatei că lupta împotriva Hezbollah ar fi complexă oricum, acum sau mai târziu.

„Nu suntem în poziţia potrivită pentru a purta lupte atât pe frontul sudic, cât şi pe frontul nordic. Va trebui să ne desfăşurăm diferit în sud pentru a putea lupta în nord”, a declarat Edelstein, de asemenea membru Likud.

Edelstein a criticat un videoclip al lui Netanyahu publicat săptămâna trecută, în care premierul spunea că administraţia Biden „reţine arme şi muniţii pentru Israel”. Videoclipul a dus la o dispută cu Casa Albă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici