SUA modifică măsurile pentru pasagerii care revin din ţările africane afectate de Ebola

Autorităţile sanitare americane au anunţat luni noi măsuri pentru controlarea pasagerilor la întoarcerea din ţările afectate de Ebola, fără să impună carantina, în urma unei polemici şi a apelului secretarului general al ONU de a nu "stigmatiza" cadrele medicale la revenirea din Africa de Vest.

Urmărește
139 afișări
Imaginea articolului SUA modifică măsurile pentru pasagerii care revin din ţările africane afectate de Ebola

SUA modifică măsurile pentru pasagerii care revin din ţările africane afectate de Ebola (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Centrul american pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) a sugerat, fără obligativitate, controlarea pasagerilor care revin din ţările africane afectate de Ebola şi nu prezintă simptomele infectării, în funcţie de riscuri, clasificaţi în patru categorii, relatează AFP.

Centrul american pentru controlul şi prevenirea bolilor nu a impus însă aplicarea carantinei, cum au procedat unele state americane, şi a reamintit că o persoană este contagioasă doar dacă prezintă simptomele infectării cu virusul febrei hemoragice. "Suntem îngrijoraţi în legătură cu anumite măsuri luate în diverse locuri, care pot avea mai mult efectul de a stigmatiza şi a provoca impresii false. Virusul Ebola nu se transmite de la o persoană care nu este infectată", a insistat directorul CDC, Tom Frieden.

Măsurile vizează mai puţin de 100 de persoane pe zi care sosesc într-unul dintre cele cinci aeroporturi americane unde sunt controlaţi pasagerii care revin din Liberia, Sierra Leone sau din Guineea, cele mai afectate ţări de epidemia care s-a soldat cu aproximativ 5.000 de morţi de la începutul anului.

Pentru persoanele considerate ca prezentând un "risc crescut", în cazul în care, de exemplu, au îngrijit pacienţi cu Ebola, "dorim să ne asigurăm că nu se deplasează în niciun loc public, nici la serviciu şi că deplasările lor sunt aprobate de autorităţile locale de sănătate", a precizat Frieden.

Decizia unor state americane de a impune măsuri de carantină a provocat controverse în Statele Unite în ultimele zile.

După descoperirea primului caz de Ebola la un medic din New York, statele New York şi New Jersey au decis, vineri, să aplice măsuri obligatorii de carantină pentru toţi pasagerii care au intrat în contact cu persoanele infectate din Africa de Vest, chiar şi în absenţa simptomelor specifice. Statul Illinois a luat duminică o decizie similară. În urma unor critici vehemente şi sub presiunea Casei Albe, statul New York a decis ulterior flexibilizarea acestor reguli.

La rândul său, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a făcut apel, luni, să se evite "stigmatizarea" cadrelor medicale la întoarcerea din Africa de Vest. "Sunt persoane extraordinare, care se sacrifică pentru a veni în ajutorul oamenilor. Nu trebuie să fie supuse unor restricţii care nu au o bază ştiinţifică", a declarat el. "Nu ar trebui să fie stigmatizaţi pentru devotamentul lor altruist. Avem nevoie de ei pentru a câştiga această luptă. Vă rog, nu-i plasaţi în carantină doar pentru că s-au oferit voluntar să lucreze în ţările afectate" de Ebola, a subliniat secretarul general al ONU.

- Măsuri descurajatoare pentru eventualii voluntari

O asistentă americană, care a fost plasată vineri în carantină la întoarcerea din Sierra Leone, deşi nu prezenta niciun simptom de infectare cu Ebola, a afirmat că a fost tratată "ca o infractoare" la sosirea în New Jersey.

Numeroşi experţi se tem că aceste măsuri i-ar putea descuraja pe eventualii voluntari care ar dori să se implice în lupta împotriva epidemiei de Ebola. Plasarea în carantină a cadrelor medicale care nu prezintă simptomele infectării cu virusul Ebola "nu este motivată ştiinţific şi ar putea submina eforturile în vederea controlării epidemiei", a declarat, luni seara, organizaţia Medici fără Frontiere, pentru care lucra medicul din New York.

La rândul său, Pentagonul a anunţat luni că soldaţii americani care au revenit din misiunea vizând combaterea Ebola în Africa de Vest au fost plasaţi în "izolare" pentru trei săptămâni în baza americană Vicenza, din Italia.

Ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Samantha Power, aflată în prezent într-un turneu în ţările africane cele mai afectate, a promis, la rândul său, că va urma toate procedurile prevăzute la revenirea pe teritoriul american.

Epidemia a început, de asemenea, să aibă impact asupra politicilor de imigraţie ale unor state occidentale. Australia a anunţat o serie de măsuri vizând limitarea imigraţiei provenind din ţările afectate de Ebola, pentru a preveni apariţia virusului pe teritoriul său.

La rândul său, Belgia a anunţat că a anulat de mai multe săptămâni expulzările forţate ale imigranţilor ilegali spre ţările africane afectate de Ebola, pentru a evita o eventuală infectare a agenţilor de poliţie trimişi să-i însoţească. Coreea de Nord a refuzat, la rândul său, accesul pe teritoriul ţării pentru un cameraman spaniol cu acreditare, de teama Ebola, potrivit organizatorului spaniol al deplasării.

Între timp, un membru al unei echipe medicale trimisă de Cuba în Guineea pentru a lupta împotriva epidemiei de Ebola a murit duminică de paludism. În schimb, Departamentul de Sănătate al oraşului New York a anunţat luni că băieţelul în vârstă de cinci ani care a revenit recent din Guineea şi a prezentat anumite simptome, printre care febră, nu este infectat cu Ebola.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici