Ucraina promite adoptarea rapidă a noii legi privind limbile regionale

Preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov a cerut înfiinţarea unui grup de lucru format din lingvişti, filologi şi specialişti în probleme sociale care să redacteze rapid noua lege privind limbile regionale, în condiţiile în care mai multe ţări UE au criticat Kievul pe această temă.

Urmărește
422 afișări
Imaginea articolului Ucraina promite adoptarea rapidă a noii legi privind limbile regionale

Preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele interimar de la Kiev a asigurat că noua lege privind limbile regionale va reprezenta interesele tuturor minorităţilor din Ucraina şi a subliniat că aceasta trebuie să fie definitivată rapid, pentru a pune capăt "speculaţiilor intense" pe această temă, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.

"Noua lege va fi pe deplin echilibrată şi va reprezenta interesele tuturor grupurilor etnice şi ale minorităţilor naţionale", a declarat Oleksandr Turcinov, citat de Ria Novosti.

Parlamentul de la Kiev a abrogat săptămâna trecută legea care permitea folosirea oficială a limbilor regionale în administraţia locală, în cazul în care 10 la sută din totalul populaţiei dintr-o regiune vorbeşte o limbă minoritară.

Abrogarea legii îi afectează şi pe români, care, potrivit Ministerului român de Externe, ar reprezenta a treia etnie ca pondere din Ucraina, după ucraineni şi ruşi, dacă nu ar fi divizată artificial în români (151.000 persoane) şi moldoveni (258.600 persoane).

Legea a intrat în vigoare în august 2012 şi a provocat protestele naţionaliştilor din vestul Ucrainei.

De asemenea, legea a oferit limbii ruse statut de limbă regională în 13 din cele 27 de regiuni administrative ale Ucrainei, inclusiv la Kiev.

Abrogarea a legii a fost criticată de Romania, Bulgaria, Ungaria, Polonia, dar şi de oficialii europeni.

De altfel, Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie privind Ucraina în care cere Kievului să respecte drepturilor minorităţilor din ţară, inclusiv dreptul de a folosi limba rusă şi orice alte limbi minoritare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici