Un studiu USGS subliniază asupra unor riscuri de tsunami în California

Peste 250.000 de persoane din California, un stat din vestul Statelor Unite, locuiesc în zone de coastă susceptibile să fie devastate de inundaţii în caz de tsunami, în urma producerii unor cutremure, potrivit unui studiu publicat luni de Centrul american de geofizică USGS.

Urmărește
308 afișări
Imaginea articolului Un studiu USGS subliniază asupra unor riscuri de tsunami în California

Un studiu USGS subliniază asupra unor riscuri de tsunami în California (Imagine: Mediafax Foto Arhiva/AFP)

Potrivit studiului, valuri de opt metri sau mai înalte ar putea atinge nordul Californiei în cazul producerii unui cutremur cu magnitudinea 8 în regiune.

"Morţile şi pagubele provocate de tsunamiuri recente catastrofale au relevat cât de periculoase sunt tsunamiurile", se arată în studiului, care se referă la tsunamiurile ce au avut loc în 2004 în Oceanul Indian şi în 2011 în Japonia.

"Probe istorice şi geologice arată că zona de coastă californiană s-a confruntat deja cu tsunamiuri de această amploare şi că este ameninţată de tsunamiuri ce pot fi create de diferite fenomene", inclusiv cutremure îndepărtate sau apropiate.

Raportul de 60 de pagini care însoţeşte acest studiu, elaborat de Agenţia californiană pentru gestionarea catastrofelor (EMA), cuprinde hărţi detaliate cu zonele de coastă cele mai expuse riscului la San Diego, Los Angeles, Oakland şi San Fracisco.

Numărul total al persoanelor care locuiesc în zonele susceptibile de inundaţii provocate de tsunamiuri este de 267.000, în timp ce alte 169.000 de persoane lucrează în aceste regiuni. În plus, numărul persoanelor aflate în aceste zone poate creşte în mod semnificativ, în funcţie de momentul zilei, pe plajele turistice, spre exemplu.

Tsunamiurile produse în larg reprezintă un pericol minor, deoarece valurile sunt mai mici, iar autorităţile au timp să declanşeze alerte de tsunami.

Insă va exista un pericol mult mai mare în cazul unui seism generat în zona de subducţie Cascadia (CSZ), care se întinde pe o distanţă de aproape 1.000 de kilometri, din nordul Californiei şi până la Insula Vancouver, se subliniază în raport.

CSZ s-a fracturat şi a generat tsunamiuri în cel puţin şapte rânduri în ultimii 3.500 de ani, la intervale de timp cuprinse între 140 şi peste o mie de ani. Ultimul datează de pe la 1700.

"Un viitor cutremur în zona de subducţie Cascadia (cu o magnitudine 8 sau mai mare) va crea valuri de opt metri (...) sau mai înalte, care vor inunda zonele cu risc în 15-20 de minute după unda iniţială", dezvăluie studiul.

"Sudul Californiei ar putea fi afectat de un asemenea tsunami, chiar fără a resimţi unda iniţială, iar valurile ar sosi după aproximativ o oră", mai subliniază raportul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici