Vaccinul anti-COVID, mărul discordiei între liderii ţărilor membre UE. Mai multe state cer doze suplimentare

Urmărește
359 afișări
Imaginea articolului Vaccinul anti-COVID, mărul discordiei între liderii ţărilor membre UE. Mai multe state cer doze suplimentare
Liderii europeni nu reuşesc să ajungă la o înţelegere despre cum să împartă vaccinul. Mărul discordiei sunt 10 milioane de doze de Pfizer, care vor fi livrate în al doilea semestru.
 
Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a cerut mai mult vaccin din dozele suplimentare şi nu doar pentru Austria, ci şi pentru Cehia şi Croaţia. De asemenea, Kurz a anunţat că se va opune oricărei decizii prin care nu va primi mai mult vaccin.
 
„Cuvântul solidaritate este întotdeauna apelat şi folosit atât de des în Uniunea Europeană. Oamenii încearcă să aibă grijă de întreaga lume. Şi când statele membre au la dispoziţie mult mai puţine vaccinuri decât altele, atunci cred că acesta este un lucru important. Aş merge chiar atât de departe încât să spun că, atunci când nu există o soluţie, acest lucru ar putea provoca daune Uniunii Europene, aşa cum nu am văzut de mult timp”, spune cancelarul Austriei. 
 
Angela Merkel şi premierul olandez, Mark Rutte, sunt de părere că nu există un motiv pentru care Austria să primească mai mult vaccin. Austria nu are o rată de infectare mare şi nici nu a fost puternic afectată de cantitatea redusă trimisă de AstraZeneca.
 
Mark Rutte spune că mai multe doze ar trebui să primească Bulgaria, Croaţia şi Letonia. Mecanismul european presupune ca fiecare ţară să aibă acces la un număr de doze proporţional cu populaţia sa. Austria a fost de acord cu acest sistem.
 
„Când 70 de milioane de doze sunt exportate în alte părţi ale lumii şi nicio doză nu este livrată în Europa, aceasta este o nepotrivire. Preşedintele Comisiei se luptă zi şi noapte. Şi când este de părere că a impune controlul exporturilor are sens, atunci ar trebui să o sprijinim pe deplin în acest efort”, a declarat Sebastian Kurz.
 
Uniunea Europeană a exportat 77 de milioane de doze de vaccin şi a folosit 88 de milioane, din care 21 de milioane în Marea Britanie. Livrările din Marea Britanie i-au înfuriat pe liderii europeni, care nu au primit în schimb vaccin produs în Regatul Unit.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici