- Home
- Externe
- VARŞOVIA, POLONIA, (11.03.2014, 12:40)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Varşovia, Praga şi Budapesta îşi exprimă satisfacţia, după 15 ani de la aderarea la NATO
Polonia, Cehia şi Ungaria au aderat în urmă cu 15 ani la NATO, o decizie faţă de care îşi exprimă satisfacţia în prezent, în contextul crizei ruso-ucrainene.
Urmărește
407 afișări
Varşovia, Praga şi Budapesta îşi exprimă satisfacţia, după 15 ani de la aderarea la NATO
"NATO este cea mai sigură alianţă din care Polonia a făcut parte vreodată", a comentat premierul polonez Donald Tusk, în cursul unei vizite, luni, la o bază militară de la Siemirowice (nord).
Această deschidere către Est a amorsat extinderea Alianţei Nord-Atlantice şi către alţi membri ai Pactului de la Varşovia.
La 12 martie 1999, după zece ani de negocieri dificile, Varşovia, Praga şi Budapesta erau primele care aderau. Alte foste ţări comuniste din Europa Centrală şi de Est - Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Slovenia, Bulgaria şi România - au aderat în 2004, ştergând împărţirea din timpul Războiului Rece.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
Fără o apartenenţă la NATO, conflictul ruso-ucrainean ar fi constituit "o ameninţare absolut dramatică" la adresa Poloniei şi statelor baltice, apreciază fostul preşedinte polonez Aleksander Kwasniewski.
"Dacă Polonia nu era în NATO, statele baltice nu ar fi fost nici ele (...). Am fi avut în această regiune a lumii un fel de gol în domeniul securităţii, iar acest vid ar fi putut să fie umplut cu uşurinţă de altcineva", a declarat duminică fostul preşedinte.
"Însă, în prezent, mulţumită umbrelei NATO, putem să dormim mult mai liniştiţi", a adăugat el.
Aproximativ 62% dintre polonezi aprobă apartenenţa ţării la NATO, iar doar patru la sută se declară împotrivă, potrivit unui sondaj efectuat de către Institutul CBOS.
Criza ruso-ucraineană a reanimat spectrul unui nou Război Rece, iar Polonia, îngrijorată de acţiunile Rusiei din perspectiva securităţii sale, a invocat Tratatul de bază al NATO care prvede consultări atunci când un stat membru apreciază că îi este ameninţată securitatea.
Dorind să le ofere asigurări aliaţilor est-europeni din cadrul NATO, Statele Unite au decis să-şi intensifice antrenamentele aeriene comune cu Polonia şi să-şi sporească participarea la protejarea spaţiului aerian al statelor baltice.
În total, 12 avioane de vânătoare de tip F-16 şi aproximativ 300 de militari urmează să sosească în Polonia până joi, pentru a participa la un "exerciţiu militar a cărui organizare a fost devansată şi extinsă într-un context politic tensionat din cauza situaţiei din Ucraina", declara Jacek Sonta, un purtător de cuvânt al Ministerului polonez al Apărării.
Ruşii şi ucrainenii dau asigurări că ar căuta o soluţie "diplomatică" cu privire la Peninsula separatistă Crimeea, căreia preşedintele rus Vladimir Putin îi apără "dreptul" de a fi anexată Rusiei, în timp ce Kievul îndeamnă Statele Unite să impună o încetare a "agresiunii".
Washingtonul şi Londra au devenit garante, împreună cu Moscova, ale integrităţii teritoriale a Ucrainei, atunci când această fostă republică sovietică a renunţat la arsenalul nuclear în 1994.
"În prezent NATO nu mai este aceeaşi organizaţie cu cea care a înfrânt URSS-ul, nu mai este Alianţa la care am aderat în urmă cu zece ani, dar continui să cred că este cel mai bun lucru pentru noi în domeniul securităţii", a subliniat, la Praga, generalul ceh Andor Sandor, un expert şi fost şef al serviciilor militare de informaţii.
"Aderarea noastră (la NATO) a permis armatei să înveţe multe lucruri, am atins norma occidentală în multe privinţe, iar în prezent numeroşi militari au efectuat misiuni, au urmat cursuri de formare, au ocupat posturi, eu consider că este un lucru pozitiv", a declarat el pentru AFP.
Ungaria şi-a exprimat, de asemenea, satisfacţia faţă de aderarea la NATO. "Aderarea la NATO a reprezentat un adevărat avantaj pentru Ungaria. Acest lucru ne-a ancorat în comunitatea transatlantică", a declarat pentru AFP István Balogh, un specialist în probleme de Apărare de la Institutul ungar pentru Afaceri Internaţionale.
"Experienţa acumulată în luptă în Afganistan, care arată cum funcţionează un mediu militar din secolul al XXI-lea, a contribuit, de asemenea, la dezvoltarea ştiinţei militare ungureşti", a adăugat el.
Istvan Gyarmati, un expert în domeniul Apărării şi un fost diplomat, preşedinte al ONG-ului Centrul Internaţional pentru Tranziţie Democratică, subliniază că "experienţa Ungariei în NATO a fost foarte pozitivă". "Am înregistrat multe progrese de când am aderat", afirmă el.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe