VIDEO Igor Dodon: România încearcă să subestimeze statalitatea Republicii Moldova

Preşedintele moldovean, Igor Dodon,a declarat, într-un interviu acordat postului de televiziune Russia Today, că singura problemă a ţării sale cu România este încercarea acesteia din urmă de a submina statalitatea Republicii Moldova şi că va adopta o poziţie fermă şi critică legat de acest aspect.

Urmărește
4420 afișări
Imaginea articolului VIDEO Igor Dodon: România încearcă să subestimeze statalitatea Republicii Moldova

Igor Dodon: "Nu avem nicio problemă cu România în afară de tentativa ei de a submina statalitatea Republicii Moldova" (Imagine: Hepta)

Igor Dodon va încerca să anuleze acordul pentru deschiderea unui Birou de legătură al NATO la Chişinău

Preşedintele moldovean Igor Dodon a afirmat că va încerca să anuleze acordul privind deschiderea unui Birou de legătură al NATO la Chişinău şi va cere Alianţei Nord-Atlantice să recunoască neutralitatea Republicii Moldova.

Întrebat de jurnalista RT Sophie Shevardnadze despre ofertele de cooperare făcute de NATO, Dodon a declarat că aceasta ar putea reprezenta tentative de a convinge Republica Moldova să se alăture unei alianţe militare.

"Nu este o coincidenţă că a fost semnat înainte ca eu să preiau funcţia (…) pentru că au realizat că voi încerca să ma opun. Cu certitudine că voi lucra pentru a anula această decizie", a declarat Dodn cu privire la acordul semnat de premierul moldovean privind deschiderea unui Birou de legătură al NATO la Chişinău.

Preşedintele moldovean a mai declarat că va în luna februarie va avea o întâlnire cu liderii NATO, ocazie cu care vrea să afle dacă aceştia sunt "din nou pregătiţi să sprijine public şi să semneze acordul prin care se recunoaşte neutralitatea Republicii Moldova. Pentru că dacă nu - trebuie să înţelegem la ce să ne aşteptăm de la ei în viitor".

"Desigur că există ceva propagandă NATO în ţară, însă majoritatea moldovenilor se opun în totalitate ideii de a adera la NATO", a mai declarat Dodon care a precizat "va bloca toate aceste tentative, cum ar fi deschiderea unui birou de legătură şi altele. Ne vom opune tuturor exerciţiilor militare comune suspicioase - care este scopul acestora? Împotriva cui va porni la război R. Moldova?".

Igor Dodon: România încearcă să subestimeze statalitatea Republicii Moldova

Întrebat dacă faptul că România le acordă cetăţenie moldovenilor, în contextul în care ambele state prezintă o mişcare foarte puternică pentru unificare, reprezintă un motiv de îngrijorare, Dodon a răspuns că majoritatea cetăţenilor ţării sale sunt pentru păstrarea statalităţii Republicii Moldova dar că acest aspect îngrijorează.

"Vorbind despre faptul că România le acordă cetăţenie moldovenilor, atrăgându-i într-un fel. Ambele state prezintă o mişcare foarte puternică pentru unificare. Vă îngrijorează acest lucru?", a întrebat jurnalistul.

"De fapt, majoritatea acelor moldoveni care au obţinut cetăţenie română, şi sunt sute de mii dintre ei, nu au făcut-o pentru că voiau să fie români, ci pentru a-şi rezolva problemele personale materiale, să meargă în Europa fără viză şi aşa mai departe. Majoritatea cetăţenilor noştri sunt pentru păstrarea statalităţii Republicii Moldova. În ceea ce priveşte România, ei sunt prietenii şi vecinii noştri, bineînţeles, dar ne îngrijorează. Am spus de multe ori că vrem să fim prieteni cu România, ei sunt vecinii noştri şi nu avem nicio problemă cu ei în afară de una - încercarea lor de a submina statalitatea Republicii Moldova. Vom adopta o poziţie fermă şi critică legat de acest aspect. Cred că orice partid din Republica Moldova care face apel la unirea cu România ar trebui desfiinţat prin lege. Constituţia noastră stipulează că asemenea acţiuni ar trebui privite ca anticonstituţionale", a răspuns Igor Dodon.

"Doriţi de asemenea să modificaţi acordul cu UE pentru a permite Republicii Moldova să facă comerţ atât cu UE cât şi cu Rusia. Ce garanţii aveţi că Europa va fi de acord cu asta? Sancţiunile împotriva Rusiei sunt încă în vigoare. Credeţi că UE vă la permite să faceţi comerţ şi cu ea şi cu Rusia?", a mai întrebat jurnalistul.

"Mă duc la Bruxelles la începutul lunii februarie si vom discuta acest aspect. Nu exclud posibilitatea creării unei platforme trilaterale Rusia-UE-R.Moldova pentru a negocia asta. Ştiu că nu va fi uşor, iar găsirea unei soluţii va lua mult timp (...)".

Jurnalistul Russia Today l-a mai întrebat pe Igor Dodon cum va atrage Parlamentul ţara în UE dacă regiunea Găgăuzia este împotriva acestui lucru.

"Sincer, nu cred că vom face parte din Uniunea Europeană", a răspuns Dodon.

"Bruxelles şi toţi ceilaţi din Europa recunosc că acest lucru nu se va întâmpla în următorii 10, până la 15 ani. Şi ce ce va întâmpla cu UE însăşi în 5 sau 6 ani? Vedem un număr de politicieni din mai multe state care susţin că vor părăsi uniunea. De aceea este absolut evident că nu ne vom alătura Uniunii Europene. Toată lumea în Republica Moldova, şi sunt sigur că şi la Bruxelles, înţelege acest lucru. Noi, de partea noastră, ar trebui să ne trezim şi să înţelegem că dacă Republica Moldova decidă să devină parte din UE într-o zi, nu va mai rămâne nicio şansă de dialog cu Transnistria. Şi este cel mai probabil ca nici Găgăuzia să nu ne va urma în UE, deoarece 98 la sută din populaţia ei a votat în favoarea Uniunii Vamale Euroasiatice la referendumul din 2014. Suntem sortiţi să găsim un teren comun cu Rusia. Nu vom reuşi să unim ţara dacă nu construim un parteneriat strategic cu Rusia. Dacă nu unim naţiunea, suntem obligaţi să facem faţă riscului de a ne pierde statalitatea- avem România chiar lângă noi, dornică să ne absoarbă în orice moment", a mai spus preşedintele Republicii Moldova, întrebat de ce nu crede că ţara sa va face parte din UE.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici