- Home
- Gândurile lui Cristoiu
- (04.12.2024, 12:03)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Cine vine preşedinte nu va mai avea puterea preşedinţilor dinainte/ CCR a afectat procesul electoral/ Interesul naţional este să avem un guvern cât mai repede
- Ion Cristoiu consideră că tensiunea generată de decizia CCR de renumărarea a voturilor a acoperit ceea ce trebuia sa fie o dezbatere despre candidaţi şi soluţiile lor pentru România la alegerile parlamentare, dar şi o testare a votului la prezidenţiale, în perspectiva turului 2 din 8 decembrie.
- În urma votului de duminică a rezultat un Parlament cu mai multe partide decât cel actual, dar Ion Cristoiu spune că interesul naţional este să facă un guvern cât mai repede, susţinut de o coaliţie stabilă.
- Ion Cristoiu nu exclude ca în urma votului de la parlamentare să avem în sfârşit o republică semiprezidenţială unde premierul să fie cel care dictează, nu preşedintele.
Urmărește
3274 afișări
Ion Cristoiu: Cine vine preşedinte nu va mai avea puterea preşedinţilor dinainte/ CCR a afectat procesul electoral/ Interesul naţional este să avem un guvern cât mai repede
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că decizia CCR de renumărare a voturilor a fost una aberantă, care a afectat rezultatul alegerilor parlamentare, dar subliniază că la acest scrutin a fost un vot mai democratic ca oricând, iar viitorul preşedinte nu va mai avea puterea pe care au avut-o predecesorii săi.
“S-a confirmat încă o dată că una din marile probleme este CCR. Avem 9 oameni, care pot să fie şi genii, care la un moment dat pot lua decizii aberante fără să poată fi contrazişi. Cazul de faţă este încă o dovadă, când vom revizui Constituţia asta, să ne gândim la puterile absolute pe care le are această instituţie. Potrivit unei modificări din 2003, CCR poate să respingă la modul absolut o lege (...) Înainte, Parlamentul, cu două treimi din voturi putea să o adopte (după respingerea CCR). Nu-mi vine să cred că într-o ţară civilizată, nu democratică, se poate întâmpla aşa ceva”, a afirmat publicistul, luni seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Zelenski s-a oferit să cumpere arme de la viitoarea administraţie Trump cu active ruseşti îngheţate
-
Când ar putea fi organizate alegeri în Ucraina? Răspunsul lui Zelenski
-
Lukaşenko i-a cerut scuze lui Zelenski pentru rolul Belarusului în război, spune liderul ucrainean
Vezi mai multe articole din categoria gandurile-lui-cristoiu
Ion Cristoiu spune că prin decizia CCR s-a creat o tensiune la nivelul societăţii care ar fi influenţat rezultatul alegerilor parlamentare de duminică.
“Decizia de renumărare a voturilor este un mare atac la imaginea alegerilor pentru că dacă tu decizi să renumeri înseamnă că s-a întâmplat ceva. Dacă erau minim serioşi, stăteau şi le numărau şi pe celelalte (...) Imaginea e de fraudă. (...) Au afectat procesul electoral. Poate altul era rezultatul la alegerile parlamentare dacă nu era chiar şi această stare de tensiune creată”, a susţinut publicistul.
Ion Cristoiu consideră că tensiunea generată de decizia CCR de renumărarea a voturilor a acoperit ceea ce trebuia sa fie o dezbatere despre candidaţi şi soluţiile lor pentru România la alegerile parlamentare, dar şi o testare a votului la prezidenţiale, în perspectiva turului 2 din 8 decembrie.
„Cred că unul din ţeluri a fost să nu se discute (despre alegerile parlamentare) pentru ca să fie prezenţă slabă şi să vină maşinăriile de partid. (...) În al doilea rând voiau să vadă dacă cei care au votat cu Călin Georgescu se vor dezumfla după campania de o săptămână împotriva lui, dându-şi seama că au greşit. Parlamentarele au arătat că nu şi asta a fost un semnal pentru ei. Că probabil le anulau”, a afirmat publicistul.
În urma votului de duminică la alegerile parlamentare a rezultat un Parlament cu mai multe partide decât cel actual, dar Ion Cristoiu spune că interesul naţional este să facă un guvern cât mai repede, susţinut de o coaliţie stabilă.
“Interesul naţional este să avem un guvern cât mai repede şi sunt premise pentru că ai chiar la limită PSD-PNL-UDMR. Au mai coabitat o dată. Şi cu minorităţile. Când faci asta trebuie să te gândeşti şi cine e în opoziţie. E greu de presupus că opoziţia care va rămâne va avea o minimă unitate. Şi un al doilea moment de interes naţional este să fie o coaliţie fără probleme. Stabilă. Prezenţa USR e cu probleme”, a explicat publicistul.
Ion Cristoiu nu exclude ca în urma votului de la parlamentare să avem în sfârşit o republică semiprezidenţială unde premierul să fie cel care dictează, nu preşedintele.
“Oricum, cine vine preşedinte nu va mai avea puterea preşedinţilor dinainte. Nu mai are cum (...) nu mai au nişte butoane. Vom avea pentru prima dată republică semiprezidenţială unde premierul este cel care dictează. Vă dau un exemplu. Nu preşedintele desemnează şeful SRI. El propune. Mai vedeţi acum, oricine ar veni, să impună el? Niciodată nu am văzut un vot mai democratic dat de poporul român ca acum ”, a conchis publicistul.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Știi cum procedezi la alegeri. Cauți Trump pe buletin. Cu liderii Democrativei, rămâne cum am stabilit: Le-o dai în vot
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Lukașenko și-a cerut scuze lui Zelenski pentru implicarea Belarusului în război: „Eu nu sunt la conducere”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Zodia care se umple de bani în 2025, potrivit cunoscutei Minerva: va avea cea mai mare provocare financiară
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe