- Home
- Life-Entertaiment
- (29.10.2022, 09:00)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum să petreci în noaptea de Halloween, în România anului 2022
- Halloweenul este o sărbătoare cu rădăcini creştine şi cu elemente preluate de la sărbătoarea romană Lupercalia, fiind celebrată din secolul al IV-lea în Imperiul Roman.
- "All Hallows’ Eve” (Ajunul Tuturor Sfinţilor) este celebrat pe 31 octombrie, în seara dinaintea Zilei Tuturor Sfinţilor de pe 1 noiembrie şi Ziua Tuturor Sufletelor de pe 2 noiembrie.
- Biserica Ortodoxă din România descurajează sărbătorirea Halloweenului, fiind catalogat ca o sărbătoare satanistă de grupurile ortodoxe şi naţionaliste care militează pentru interzicerea petrecerilor şi costumaţiilor în şcoli.
- În România, pe 2 noiembrie este sărbătorită Ziua Morţilor în Transilvania după calendarul romano-catolic, iar pomenirea sufletelor celor adormiţi se face în seara zilei de 1 noiembrie. Luminaţia, după calendarul ortodox, este sărbătorită în prima sâmbătă a lunii noiembrie.
Urmărește
2285 afișări
Hepta
Halloween sau Noaptea de dinaintea Sfinţilor - scurt istoric
Halloweenul este o sărbătoare cu rădăcini creştine, fiind celebrată din secolul al IV-lea în Imperiul Roman. "All Hallows’ Eve” (Ajunul Tuturor Sfinţilor) este celebrat în seara dinaintea Zilei Tuturor Sfinţilor de pe 1 noiembrie şi Ziua Tuturor Sufletelor de pe 2 noiembrie.Sărbătoarea a fost răspândită şi în Anglia medievală, continuând până în secolul XIX, fiind apoi răspândită în Statele Unite ale Americii, Australia şi în Canada.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: România şi Europa onorează sacrificiul românilor
Celebrarea Halloweenului a devenit permisă în Coreea de Sud, Japonia, Rusia, în Mexic de Ziua Morţilor, Franţa, Spania, Germania, Grecia, Italia, Suedia şi România.
Biserica Ortodoxă din România descurajează sărbătorirea Halloweenului, fiind catalogată ca o sărbătoare satanistă de grupurile ortodoxe şi naţionaliste care militează pentru interzicerea petrecerilor şi costumaţiilor în şcoli. Dar de câţiva ani sunt organizate petreceri private în cluburi.
În România, pe 2 noiembrie este sărbătorită Ziua Morţilor în Transilvania după calendarul romano-catolic, iar pomenirea sufletelor celor adormiţi se face în seara zilei de 1 noiembrie. Luminaţia, după calendarul ortodox, este sărbătorită în prima sâmbătă a lunii noiembrie, când creştin-ortodocşii îşi cinstesc şi îngrijesc mormintele celor trecuţi la cele veşnice.
În SUA, copiii merg costumaţi în creaturi înfiorătoare la colindat pentru a cere bomboane cu formula "Ne daţi ori nu ne daţi" (Trick 'r Treat = Păcălim sau Tratăm). Pe vremuri, copiii care nu primeau bomboane provocau distrugeri proprietarului, de aceea mulţi adulţi cumpărau dulciuri dinainte, crezând că astfel vor îmbuna spiritele rele.
Ghid pentru tinerii studenţi şi liceeni care vor să meargă la petrecerile de Halloween
Se apropie petrecerea de Halloween şi încă nu te-ai decis cu ce să te costumezi ca să-ţi impresionezi colegii şi prietenii?
Ghidul acesta te poate ajuta, mai ales că Halloweenul este, ca şi Sfântul Valentin, o sărbătoare nouă la români.
Pentru început, dacă sunteţi tânăr student, trebuie să ştiţi că nu puteţi veni la o petrecere chiar costumat în orice.
Părinţii trebuie să conştientizeze că sunt răspunzători pentru costumaţiile copiilor lor şi trebuie să fie foarte atenţi la alegerea personajelor, fie şi ele ficţionale.
Costumele să nu încalce legile ţării şi conduita morală.
1. Fără simboluri fasciste şi costume care să instige la ură şi discriminare etnico-rasială
Legile din România interzic purtarea simbolurilor fasciste şi naziste în spaţiul public. Potrivit legislaţiei, ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 31 din 13 martie 2002 interzice simbolurile cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război.
Asta înseamnă că nu aveţi voie să veniţi la petrecere costumaţi în Adolf Hitler, în Benito Mussolini sau într-un ofiţer SS, şi mai ales, fără simboluri precum fascia sau svastika, căci constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani. De asemenea, confecţionarea, vânzarea, răspândirea, precum şi deţinerea în vederea răspândirii de simboluri fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.
Apoi, să te costumezi în Vladimir Putin sau Donald Trump ar fi o mare greşeală în aceste vremuri pentru că ambele personalităţi sunt acuzate pentru grave infracţiuni, plus că s-ar putea să iscaţi incidente neplăcute şi să atrageţi oprobriu.
Pepe The Frog, fie şi el un personaj ficţional, este un simbol al rasismului şi al supremaţiei albe de extremă dreapta.
Cluburile din toată Europa interzic accesul persoanelor care au asupra lor simboluri fasciste.În Statele Unite ale Americii, multe organizaţii, dar şi designeri de modă, au atras atenţia celor care sărbătoresc Halloweenul să nu se îmbrace în costume populare de nativi americani, hawaieni, asiatici, indieni, arabi şi africani.
Potrivit publicaţiei Vogue, există modalităţi de a sărbători Halloweenul fără a ofensa sau a te purta cu lipsă de respect faţă de etnii şi culturi minoritare. Popoarele native au suferit de-a lungul secolelor din cauza colonialismului european, genocidului şi a exploatării, înainte de romantizarea culturii lor în civilizaţia occidentală.
CULTURA MEA NU ESTE UN COSTUM, au spus mai mulţi designeri de modă de origine nativă. Aceştia chiar au reclamat lipsa de acurateţe istorică şi inexactităţile culturale privind fabricarea costumelor de către marile lanţuri comerciale. Mulţi nu ştiu cum arată cu exactitate o rochie Taino, reclamă unul dintre designeri de origine nativă.
Potrivit unui alt articol publicat de Today, Elise Solé scrie că părinţii nu ar trebui să-şi lase copiii să se îmbrace în costume populare a unor etnii cărora nu le aparţin, adică să nu se îmbrace în nativ american. Trebuie să evite costumele care exploatează caracteristicile stereotipice ale unui grup etnic. Exemple de însuşire culturală: costumele „mexicane” (sau „Cinco de Mayo”) care vin la pachet cu sombrero şi poncho, costumele arăbeşti cu kefieh şi halate sau costumele de irochezi cu pene.
Dar cel mai important, să nu-şi coloreze pielea pentru a imita africani sau afro-americani. Blackface nu este acceptat în SUA, fiind considerat rasism. Dacă bănuiţi că alegerea costumului copilului dumneavoastră este ofensatoare, alegeţi altul, a scris Shannon Speed.
În cazul României, este recomandat să nu vă îmbrăcaţi în costume populare de rromi, maghiari sau turci dacă nu aparţineţi acestor etnii, şi în nicio altă costumaţie care să ofenseze cultura şi civilizaţia altui popor.
Dacă sunteţi persoană caucaziană, ar fi indicat să nu vă costumaţi în personalităţi de culoare din Africa sau Asia.
De asemenea, nu este indicat să aveţi asupra voastră simboluri ale Operaţiunii Speciale din Ucraina, purtate de invadatorii ruşi care sunt acuzaţi de crime de război şi genocid, precum simbolul militar Z care instigă la cucerirea Ucrainei de către Rusia.
2. Politica, milităria şi religia le lăsaţi acasă
Halloweenul, deşi are origini creştine, nu este indicat să vă costumaţi într-o personalitate religioasă, adică nici într-un preot creştin, călugăr budist sau imam.
Cineva care îl întruchipează pe Iisus Christos, costumat cu o robă albă, cu o perucă şi cu o coroană de spini pe cap, în timp ce poartă ochelari de Soare şi bea o sticlă cu bere la un bar s-ar putea să provoace certuri urâte având în vedere procentul uriaş de români care sunt creştin-ortodocşi convinşi, dar mai ales unul care să se îmbrace ca Profetul Mahomed ar putea declanşa o situaţie neplăcută dacă amintim incidentele din Franţa anului 2015.
Luaţi în considerare că celebrarea Halloweenului este interzisă în Islam şi în Iudaism. În Leviticul 18 :3 din Vechiul Testament, le este interzis evreilor să participe la obiceiurile şi sărbătoriile altor culturi.
Musulmanii consideră că„participarea la Halloween este mai rea decât participarea la Crăciun şi Paşte”.
Hinduşii au de celebrat un festival prin septembrie, Pitru Paksha, în timpul căruia hinduşii omagiază morţii şi efectuează o ceremonie „pentru a menţine sufletele strămoşilor în odihnă”.
De aceea este ideal să nu amestecaţi religia cu această sărbătoare.
Nu este nici indicat să vă costumaţi în politicieni indiferent de ideologie pentru că s-ar putea să provocaţi nu doar incidente neplăcute, dar şi să le dăunaţi reputaţiei politicienilor respectivi. Lăsaţi parodia politică pe seama actorilor talentaţi de comedie de la televizor şi de pe YouTube care pot să-i imite pe Klaus Iohannis sau pe Viorica Dăncilă.
Ar fi ideal cel mai ideal să nu vă costumaţi într-o personalitate publică, într-un om de afaceri, sportiv, artist sau cântăreţ care se află în viaţă.
Sigur, un costum inocent de Albert Einstein, Elvis Preasley, Marilyn Monroe sau Charlie Chaplin nu ofensează pe nimeni, dar ar trebui să vă gândiţi de două ori înainte să vă costumaţi în Napoleon Bonaparte sau în Michael Jackson.
În cazul lui Napoleon, poate că multe persoane îl adoră, dar alte persoane nu sunt de acord cu campaniile sale militare şi crimele de război comise de trupele franceze. În cazul lui Michael Jackson, artistul este iubit pentru melodiile sale şi dansul său vestit, dar este controversat din cauza acuzaţiilor de viol şi pedofilie.
Informaţi-vă temeinic înainte despre fiecare personalitate istorică înainte să-i purtaţi costumul.
În ce priveşte uniformele militare şi poliţieneşti, nu este indicat să veniţi cu cele autentice în care sunteţi militar sau poliţist. Evitaţi să veniţi costumaţi în uniforma de serviciu care este strict utilizată numai în programul de muncă.
În 2021, doi inculpaţi şi-au pus uniforme şi s-au pretins poliţişti, dând amenzi în valoare de 20.000 euro. Persoanele care folosesc uniformele de poliţie fără a fi poliţişti şi dau amenzi sunt acuzaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi evaziune fiscală.
Dacă sunteţi trecător pe stradă şi sunteţi opriţi de un poliţist, iată ce ne îndeamnă Poliţia Română.
Cum îşi face cunoscută calitatea poliţistul?
a) dacă este în uniformă, prin prezentarea verbală a numelui şi prenumelui, precum şi a unităţii de poliţie din care face parte;
b) dacă este în ţinută civilă, prin prezentarea verbală a numelui şi prenumelui, a unităţii de poliţie din care face parte, precum şi a legitimaţiei de serviciu sau a insignei.
Orice altă interpretare nu este prevăzută de lege!
În ce priveşte uniformele militare, nici acestea nu pot fi purtate în timpul liber când sunteţi în viaţa civilă, mai ales într-un club. Puteţi să vă costumaţi în uniforme militare improvizate care să nu semene deloc cu cele oficiale ale Armatei Române
Puteţi să vă costumaţi într-un personaj din jocurile video sau din filme, precum Rambo sau Ghost din Call of Duty Modern Warfare, indiferent de sex. Multe femei atractive poartă costume de comisari sovietici în spandex de piele ca în Red Alert.
În cele din urmă, Halloween este o sărbătoare a armoniei în familie şi comunitate, şi poate ar fi mai indicat să uităm de conflicte măcar pentru o seară.
3. Lumea este suprasaturată de costumele de supereroi "mainstream"
Nu e nimic rău în a te costuma în Spider-Man, Darth Vader, Lara Croft, Mario, Harry Potter, Batman şi alte personaje cunoscute de pe micile ecrane, benziile desenate sau jocurile vidoe, doar că festivalurile de cosplay precum Comic Con sunt cam suprasaturate de ele.
Un costum perfect de Halloween presupune şi creativitate.
Poţi să-ţi combini proprile tale haine (un pulover, nişte mănuşi, o geacă de piele, blugii + o perucă, o mască pictată de tine şi nişte ghirlande şi clopoţei) într-un costum improvizat care să reprezinte un erou original, unul creat de tine.
Dacă eşti în impas de idei, ai putea să te costumezi într-un personaj mai puţin cunoscut, dar căruia să-i adaugi noi elemente, şi astfel nu doar că atragi atenţia prietenilor tăi, dar mulţi te vor opri pe stradă să te întrebe în ce personaj eşti costumat.
4. Pentru tinerii studenţi care vor să meargă la petrecere - "Înfricoşător" nu înseamnă "scârbos" şi "indecent"
Serios, nu încercaţi să vă duceţi cu machiaje dezgustătoare şi sângeroase la petreceri sau la colindat.
Să vă pictaţi craniul pe faţă poate că este firesc dacă vă costumaţi într-un personaj dintr-un film horror, dar să umblaţi cu un machiaj atât de "realist de sângeros" încât să determine trecătorii de pe stradă să sune la 112 sau să vă întrebe dacă sunteţi ok nu este indicat.
Nu exageraţi cu vopseaua roşie fiindcă este de prost gust. Poate că impresionează pe Tik Tok, dar nu şi în viaţa reală.
Nu umblaţi în ţinute sexy, transparente şi provocatoare care să vă lase expuse zonele erogene sau organele genitale. Nudismul şi exhibiţionismul nu sunt legale în România! Până la urmă, "costumul lui Adam" nu este un costum.
Nu este greu să fiţi înspăimântători - o simplă pungă găurită din carton poate să fie mai înfiorătoare decât un chip umplut de vopsea roşie.
Costumele de Halloween au fost modelate în mod tradiţional după personaje din folclorul local, precum vampiri, fantome, schelete , vrăjitoare şi diavoli.
Dar de-a lungul timpului, selecţia de costume s-a extins pentru a include personaje populare din ficţiune, celebrităţi şi arhetipuri generice , cum ar fi cowboy, ninja şi prinţese, inclusiv personaje ce imitau minorităţi etnice şi culturale.
5. Nu hărţuiţi şi nu batjocoriţi pe nimeni din cauza costumului sau sexului
Poate că multe femei atractive au obiceiul să se îmbrace în ţinute sexy şi provocatoare din latex sau în ţinute mai sumare care le expun formele, pe lângă un machiaj fermcecător. Unele se îmbracă în iepuraşi Playboy, altele aleg costume mulate de pisică.
Însă dacă femeile aleg să se costumeze aşa, asta nu le acordă dreptul bărbaţilor să se holbească, să le urmărească, să le facă remarci nepoliticoase, avansuri sexuale sau să le hărţuiască.
Publicaţia Vogue spune clar - COSTUMELE DE HALLOWEEN NU SCUZĂ HĂRŢUIREA SEXUALĂ!
În multe universităţi s-au petrecut cazuri de hărţuire sexuală cu ocazia petrecerilor de Halloween.
Astfel, în 2021 s-a propus o iniţiativă - "Costumul meu nu este un consinţământ", o campanie pentru a declanşa conştientizarea agresiunii sexuale pe perioada Halloweenului.
Recent, publicaţia The Monitor a scris câteva indicaţii pentru femei pentru a se feri de hărţuirea sexuală - să nu accepte băuturi şi droguri de la persoane necunoscute, să nu interacţioneze cu persoane necunoscute, să raporteze la autorităţi dacă o persoană le stârneşte frică.
În ce priveşte identitatea sexuală, nu este nicio ruşine ca bărbat să vă costumaţi ca personaj feminin când femeile se costumează în eroi de sex masculin în ultimii ani, de la Spider-girl la Batgirl.
Cei care batjocoresc şi se amuză pe seama băieţilor care se costumează în personaje de sex feminin se pot face acuzaţi de hărţuire şi acte ofensatoare, sau chiar de homofobie dacă este cazul.
6. Mai uşor cu dulciurile
Halloween a fost iniţial o sărbătoare de Ajunul Sfinţilor, fiind o zi în care se ţinea post, iar creştinii erau obligaţi moral să nu consume carne.
Pentru alimentaţie se apela la fructe şi legume de sezon - struguri sau dovleci. Dovleacul Jack-o'-lantern este inspirat după un personaj mitic, un beţiv din Irlanda despre care se spune că s-a târguit cu Satana şi a ajuns blestemat să cutreiere Pământul, având un nap aprins în loc de cap ca să-i luminee drumul. Şi de aceea dovlecii sunt scobiţi şi folosiţi drept felinare. În unele zone se scobeau şi napi. În America, legenda dovleacului vine de la Povestea călăreţului fără cap care şi-a pus un dovleac.
Folclorul şi tradiţia folosirii dovlecilor ca felinare s-a răspândit ulterior şi în Europa, fiind implementate tradiţii precum aprinderea unor focuri de tabără, jocul cu mere, ghicitoare, farse , vizitarea locuinţelor bântuite , povestirea unor legende înfricoşătoare şi vizionarea de filme de groază.
Dar ce se consuma? Bomboane, mere caramelizate, porumb, bomboane preparate din porumb şi dovleci, nuci, seminţe prăjite de dovleac, bomboane de caramel în formă de lilieci, dovleci şi cranii, plăcinte de dovleac.
În secolul XX a început moda de a le oferi colindătorilor ciocolată şi varietăţi de bomboane colorate jeleuri, nalbe pufoase şi dulci, acadele, napolitane şi biscuiţi. Dulciurile consumate exagerat însă pot provoca probleme grave de sănătate, de la greţuri, epuizare şi vărsături la diabet zaharat şi obezitate. Mai pot provoca şi nişte carii şi nişte dureri afurisite de măsele, scrie Mouth Healthy.
„Urmele bomboanelor lipicioase sunt greu de îndepărtat şi pot rămâne mai mult timp pe dinţi, ceea ce oferă bacteriilor care cauzează carii mai mult timp să funcţioneze”, spune dr. Ferraz-Dougherty.
„Îţi pot rupe dinţii dacă nu eşti atent”,adaugă dr. Ferraz-Dougherty. „Şi aciditatea din bomboane poate slăbi şi deteriora smalţul, învelişul exterior dur al dinţilor tăi, făcându-i mai vulnerabili la carii”.
Este mai sănătos ca adulţii să le ofere portocale, banane şi mere colindătorilor.
7. Pentru copii - colindă doar vecini cunoscuţi
Indiferent că ai 6 sau 16 ani şi te duci la colindat într-un costum, trebuie să ai în vedere că în România, Halloweenul este o sărbătoare nouă, chiar necunoscută multor români din vechile generaţii.
Mulţi, fiind mai naţionalişti, nu vor sărbători importate de la străini.
Au fost scandaluri în SUA când unii adulţi răuvoitori le-ar fi oferit bomboane otrăvitoare sau contaminate colindătorilor minori.
Chiar dacă este un mit urban, trebuie să fii precaut şi să te asiguri că bomboanele pe care le primeşti să fie în ambalajele lor originale şi că sunt intacte, dar mai ales, să te asiguri că provin de la mărci cunoscute.
Până va deveni Halloweenul o sărbătoare celebrată la scară largă în România, mergi la colindat vecini cunoscuţi şi evită să le ceri bomboane străinilor.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe