- Home
- Life-Inedit
- PARIS, (03.12.2013, 16:25)
- Teodora Nicolau
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Biblii şi manuscrise rare de la Vatican şi Oxford vor fi disponibile online
Câteva dintre primele biblii tipărite, printre care şi cea a lui Gutenberg, alături de manuscrise rare în limbile ebraică şi greacă vor fi disponibile pe un site lansat de Biblioteca Vaticanului şi de Biblioteca Bodleiană din Oxford.
Urmărește
321 afișări
Biblii şi manuscrise rare de la Vatican şi Oxford vor fi disponibile online (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)
Manuscrisele şi cărţile vechi, care însumează 1,5 milioane de pagini, vor putea fi consultate la adresa http://bav.bodeian.ox.ac.uk, unele dintre acestea începând de marţi.
Lansat de Biblioteca Vaticanului şi de Biblioteca Bodleiană a Universităţii Oxford, acest site face parte dintr-un proiect desfăşurat pe o durată de patru ani, iniţiat în aprilie 2012 cu sprijinul unei fundaţii culturale private, Fundaţia Polonsky.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
Scopul proiectului este reunirea textelor dispersate de-a lungul secolelor, pentru a putea fi consultate de cercetători. Pe site va fi disponibilă o Biblie a lui Gutenberg păstrată la Biblioteca Bodleiană, precum şi o colecţie de "ediţii princeps" ale acesteia, provenite din toată lumea.
O parte a colecţiilor de manuscrise în ebraică şi greacă, dar şi a incunabulelor (cărţi tipărite în secolul al XV-lea, începând cu 1450, în prima etapă a tiparului) provenite din cele două biblioteci au fost alese de o comisie de cercetători şi de conservatori din lumea întreagă.
Două treimi din textele în format digital provin din Biblioteca Vaticanului şi o treime, din colecţiile Bibliotecii Bodleiene.
Acest proiect furnizează celor doi parteneri "ocazia de a creşte nivelul şi capacitatea numerică a volumelor digitalizate, cu mare atenţie faţă de expunerea cărţilor, foarte sensibile datorită stării de conservare, la eventuale deteriorări", a precizat Vaticanul într-un comunicat.
Site-ul oferă, de asemenea, prezentări video şi explicaţii oferite de arhivistul Vaticanului, arhiepiscopul francez Jean-Louis Bruguès, şi de arhiepiscopul de Canterbury, monseniorul Justin Welby.
Colecţiile Bibliotecii Bodleiene reprezintă cel mai mare fond de cărţi existent în bibliotecile universitare din Marea Britanie, cu 11 milioane de lucrări tipărite şi 55.000 de reviste electronice.
Biblioteca apostolică din Vatican, înfiinţată în 1451 de papa Nicolae al V-lea, este una dintre cele mai vechi biblioteci de cercetare din lume. Ea cuprinde 180.000 de manuscrise antice, 1.600.000 de lucrări tipărite, pe lângă cele 150.000 de stampe, desene şi gravuri. Printre acestea se află 5.000 de manuscrise în limba greacă, ce conţin operele lui Homer, Sofocle, Platon şi Hipocrate.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe