Cât e ceasul pe Lună? Întrebarea ar putea avea curând un răspuns. NASA vrea ca Luna să aibă fus orar

NASA lucrează la introducerea unui sistem de timp standardizat pe Lună, denumit Coordinated Lunar Time (LTC), pentru a facilita programarea misiunilor şi explorărilor lunare.

Urmărește
782 afișări
Imaginea articolului Cât e ceasul pe Lună? Întrebarea ar putea avea curând un răspuns. NASA vrea ca Luna să aibă fus orar

NASA vrea ca Luna să aibă fus orar

NASA avansează în planurile de a introduce un sistem standardizat de timp pe Lună, numit Coordinated Lunar Time (LTC). Iniţiativa vizează facilitarea programării misiunilor şi explorărilor lunare şi contribuie la stabilirea unei baze permanente pe suprafaţa satelitului, scrie Science Alert.

Conform inginerului aerospatial Ben Ashman, pe măsură ce industria spaţială comercială se dezvoltă şi mai multe naţiuni devin interesate de Lună, este necesară standardizarea timpului. „O definiţie comună a timpului este esenţială pentru operaţiuni sigure”, a declarat Ashman.

Pentru a măsura timpul pe Lună, NASA intenţionează să utilizeze ceasuri atomice, similare celor folosite pe Pământ, care funcţionează pe baza frecvenţei energetice necesare pentru schimbarea stării electronilor în anumite tipuri de atomi.

Cu toate acestea, diferenţele gravitaţionale între Pământ şi Lună fac ca unele ceasuri să câştige aproximativ 56 de microsecunde pe zi în raport cu ceasurile de pe Pământ. Diferenţa poate afecta precizia măsurătorilor pentru astronauţi şi operatorii de la sol.

NASA lucrează la dezvoltarea unor modele matematice pentru a compensa efectele relativităţii, prin asigurarea unei sincronizări mai bune a ceasurilor. Odată depăşite aceste provocări, sistemul ar putea fi extins pentru a fi utilizat în întregul Sistem Solar.

Coordinated Lunar Time este o componentă esenţială a proiectului Artemis, care urmăreşte stabilirea unei prezenţe umane pe termen lung pe Lună. Prima misiune cu astronauţi, care va include prima femeie şi prima persoană de culoare pe Lună, este programată pentru 2026.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici