Cei mai periculoşi 10 VULCANI din lume, care ar putea ucide milioane de oameni - GALERIE FOTO

Vulcanologii susţin că pe Terra există o serie de vulcani care, dacă ar erupe puternic în viitorul apropiat, ar duce la moartea a milioane de oameni, deoarece în apropierea lor au fost construite oraşe întregi.

Urmărește
135755 afișări
Imaginea articolului Cei mai periculoşi 10 VULCANI din lume, care ar putea ucide milioane de oameni - GALERIE FOTO

Cei mai periculoşi 10 VULCANI din lume. Dacă ar erupe ar putea ucide milioane de oameni - GALERIE FOTO

Zece dintre cei mai activi vulcani din lume prezintă un risc real de erupţie în următorii 100 de ani, iar asta ar pune în pericol viaţa a câtorva milioane de locuitori. Cercetătorii de la Universitatea din Manchester au realizat o listă a celor mai periculoşi vulcani.

1. Iwo Jima, Japonia. În pericol: Japonia, Filipine, coasta Chinei, Shanghai, Hong Kong

În subsolul insulei japoneză Iwo Jima se află o acumulare de magmă care se dezvoltă continuu şi creşte câte un metru la fiecare patru ani. Insula Iwo Jima este cu aproximativ douăzeci de metri mai mare decât era în 1945 ca urmare a creşterii camerei de magmă de dedesubt.

Cercetătorii de la Universitatea din Manchester susţin că este doar o chestiune de timp până când întreaga insulă va exploda. Acest lucru ar duce la provocarea unui tsunami atât de mare încât  va devasta întreg sudul Japoniei şi coasta Chinei, afectând grav metropolele Shanghai şi Hong Kong.

2. Chiltepe/Apoyeque, Nicaragua. În pericol: Managua

Vulcanul este situat chiar lângă capitala statului Nicaragua, Managua. Oraşul are peste 2 milioane de locuitori. Specialiştii susţin că în cazul acestui vulcan există şi ameninţarea unei erupţii de sub apă care ar duce şi la formarea unui tsunami. Acest vulcan erupe odată la 2.000 de ani, iar ultima erupţie a avut loc la începutul acestui mileniu.

3. Campei Flegrei, Italia. În pericol: Napoli

Situat în apropiere de Napoli, acest vulcan prezintă un risc chiar mai mare decât Vezuviu. Partea pozitivă este că acesta erupe mult mai rar decât mult mai cunoscutul vulcan italian, care a îngropat oraşul antic Pompei.  

4. Muntele Aso, Japonia. În pericol: Kumamoto, Nagasaki

Cu o înălţime de 1.592 metri, Muntele Aso se află pe principala insulă din Japonia de Sud – Kyushu. Acesta este unul dintre cei mai activi vulcani din lume şi a erupt ultima dată în septembrie 2015.

5. Siera Nevada - Centura Vulcanică Transmexicană, Mexic. În pericol: Ciudad de Mexic, Pueblo, Toluca

Centura Vulcanică Transmexicană, numită şi Siera Nevada, se întinde pe o lungime de 900 de kilometri şi cuprinde vulcanii Pico de Orizaba (5,747 metri) şi Popocatepetl (5,452 metri). Cel din urmă este situat la 70 de kilometri de Ciudad de Mexico, iar în cazul unei erupţii de mare amploare, aproximativ 20 de milioane de locuitori ar fi puşi în pericol.  

6. Gunung Agung, Indonesia. În pericol: Bali

Gunung Agung – sau Muntele Agung – este un vulcan activ, situat pe insula indoneziană Bali. Vulcanul cu o înălţime de 3.412 metri deasupra nivelului mării este considerat un loc sfânt de locuitorii zonei. Ultima mare explozie a acestui vulcan a dus la moartea a 820 de persoane, dar asta a fost 1963, când insula Bali nu era atât de dezvoltată din punct de vedere turistic. Astăzi, riscurile sunt mult mai mari.

7. Muntele Cameroon (sau Mongo ma Ndemi), Cameroon. În pericol: Buea, Douala

Vulcanul se ridică la o înălţime de 4,095 metri şi este cel mai înalt vârf din vestul şi centrul Africii sub-sahariana. Acesta prezintă un risc ridicat pentru locuitorii din zonă, iar cei care stau în oraşe precum Buea sau Douala trăiesc cu frica în sân de teama erupţiilor.

8. Taal, Filipine – În pericol: Manila

Situat la 50 de kilometri de capitala Manila, care are o populaţie de 22 de milioane de locuitori,  Taal  este unul dintre cei mai activi şi periculoşi vulcani din Filipine. În istorie se cunosc cel puţin 6 erupţii din 1672 şi până în prezent şi toate s-au soldat cu mii de morţi. Fără a se lua în calcul faptul că o erupţie de mare amploare ar duce la producerea unor tsunami.

9. Mayon, Filipine. În pericol: Legazpi

Cel mai cunoscut vulcan activ din Filipine, Mayon, erupe destul de frecvent, dar amploarea scurgerilor de lavă este destul de mică. Cei peste 180.000 de locuitori ai oraşului Legazpi, situat chiar la poale, trăiesc cu frică ori de câte ori vulcanul începe să scoată fum şi lavă. Specialiştii susţin că există un risc mare de a se ajunge din nou la erupţii de amploare, precum cea din 1814, când au murit 1200 de oameni.

10. Gunung Kelud, Indonesia. În pericol: Malang

Unul dintre cei mai activi vulcani din Pacific, Kelud are un crater uriaş, în care s-a format un lac. La distanţă de cincizeci de kilometri de vulcan trăiesc aproape două milioane de oameni şi în apropiere se află şi oraşul Malang (824.000 locuitori).

Gunung Kelud este deja unul dintre cei mai mortali vulcani din istorie, existând date istorice care confirmă moartea a peste 10.000 de persoane în timpul unei erupţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici