- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (12.09.2019, 13:32)
- Diana Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Celebrele statui din Piaţa Universităţii din Bucureşti, aşa cum nu au mai fost văzute până acum
Statuile din Piaţa Universităţii pot fi admirate, începând de joi, într-un decor diferit ce le va dezvălui trecătorilor o parte din istoria unor monumente emblematice pentru Bucureşti, dar şi o altfel de perspectivă asupra acestora, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Urmărește
2454 afișări
Statuile din Piaţa Universităţii din Bucureşti, într-un decor diferit, de joi
Începând de joi, celebrele statui de la Universitate pot fi admirate într-un decor diferit, aşa cum nu au mai fost văzute până acum. Punerea în lumină a statuilor, aflate în proximitatea Palatului Oscar Maugsch BCR, face parte din conceptul amplei expoziţii de sculptură românească care va fi găzduită de Pavilionul de Artă București - Art Safari: "Repvblica. Despre umbre în sculptură".
Expoziţia este realizată ca o privire antologică şi analitică asupra sculpturii din România şi va aduce împreună nume semnificative, prin opere provenite din muzeele româneşti şi din importante colecţii private.
TITLURILE ZILEI
-
-
astăzi, 01:33
• Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
ieri, 14:16
-
ieri, 19:26
-
ieri, 17:56
• Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
-
ieri, 21:29
-
ieri, 11:36
-
ieri, 15:03
• Parchetul de pe lângă ÎCCJ s-a sesizat din oficiu în urma scandalului din Parlament
-
ieri, 19:05
• Franţa conectează un nou reactor nuclear la sistemul energetic al ţării după 25 de ani
-
ieri, 14:07
-
ieri, 22:59
• Avertizare: Carosabil umed pe drumurile din mai multe judeţe, risc de formare a poleiului
-
ieri, 13:25
-
-
ieri, 13:57
• MAE anunţă că nu există români pe lista victimelor atacului de la Magdeburg
-
ieri, 08:58
-
ieri, 08:35
• Există o rază de speranţă şi pentru 2025. Cum arată prognoza econmică pentru anul care vine
Proiectul de punere în lumină a celor patru statui de la Universitate îşi propune să le dezvăluie trecătorilor o parte din istoria unor monumente emblematice pentru Bucureşti, dar şi o altfel de perspectivă asupra acestora: statuia Mihai Viteazul, autor Albert-Ernest Carrier-Belleuse, inaugurată în 1874; Ion Heliade-Rădulescu, autor Ettore Ferrari, inaugurată în 1879; Gheorghe Lazăr, autor Ion Georgescu, inaugurată în anul 1886; Spiru Haret, autor Ion Jalea, inaugurată în 1936.
Toate cele patru statui din acest spaţiu au făcut parte dintr-un plan de înfrumuseţare a oraşului cu monumente publice.
Pavilionul Central "Repvblica. Despre umbre în sculptură" este conceput ca o meditaţie poetică despre sculptură şi umbră, în diferitele lor ipostaze, prin salturi diacronice între antichitate şi modernitate. Echipa curatorială a Pavilionului Central este compusă din Călin Dan, directorul general al Muzeului Naţional de Artă Contemporană, Celia Ghyka şi Sandra Demetrescu.
"Repvblica. Despre umbre în sculptură" este o expoziţie al cărei element central este umbra, care reprezintă o dematerializare a obiectului sculptural în favoarea unei esenţializări a ideii incorporate, dar şi un indicator de memorie emoţională. Umbrele sunt în literatura antică întruchipări ale sufletelor celor morţi; umbrele mai sunt elementul dramatic central din dialogul Republica al lui Platon.
"Cred că sculptura este mediul care exprimă cel mai bine traumele cu care se confruntă societatea contemporană, traume moştenite istoric, dar şi traume specifice, aparţinând prezentului", a declarat Călin Dan.
Art Safari Bucureşti 2019 va mai prezenta, pe o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi, cea mai mare expoziţie dedicată pictorului Nicolae Tonitza din ultimii 50 de ani, una dedicată artei Supercontemporane, una dedicată artei chineze contemporane şi programele educaţionale Art Safari Kids şi Art Talks.
Printre artiştii selectaţi se numără Dimitrie Paciurea, Hans Mattis-Teutsch, Irina Codreanu, Cornel Medrea, Frederic Storck, Constantin Baraschi, Oscar Han, Miliţa Petraşcu, Mac Constantinescu, Ion Irimescu, Zoe Băicoianu, Ion Jalea şi mulţi alţii.
Arhitectul Art Safari este Attila Kim, comisarul României la Bienala de Veneţia, începând cu ediţia 2016.
Pavilionul de Artă Bucureşti - Art Safari se desfășoară sub patronajul Primăriei Municipiului Bucureşti şi CNR UNESCO şi este un eveniment cultural unic ca structură, concept şi amploare din România. Art Safari a înregistrat 125.000 de vizitatori în primele cinci ediţii.
Art Safari Bucureşti va avea loc între 27 septembrie şi 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR.
Biletele şi abonamentele la cel mai mare eveniment dedicat artei din România vor putea fi achiziţionate cu un discount de 30% de pe www.artsafari.ro.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: A murit Daniel Johnston, personalitate a rockului alternativ. Muzicianul a fost internat în spital de mai multe ori în ultimele luni ale vieţii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe