- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (04.05.2016, 07:30)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Impactul televizorului asupra creativităţii copilului
Anii 1950 au făcut populară dezvoltarea televiziunii, iar acesta a devenit refugiu pentru stările de tristeţe, amuzament şi destindere sau lume magică pentru copii, dar la nivelul creativităţii, demonstrează studiile recente, televizorul are efecte de regresie, scrie CSID.
Urmărește
2674 afișări
Impactul televizorului asupra creativităţii copilului
Sursele de tehnologie, mass-media, joacă un rol primordial în viaţa individului din acest secol. Însă, alarmaţi de creşterea mediei orelor petrecute în faţa micului ecran, oamenii de ştiinţă s-au apucat să studieze care sunt efectele acestuia asupra noastră. S-a constatat, cu stupoare, în ciuda faptului că televizorul ar putea fi considerat indispensabil, faptul că acesta are efecte nocive asupra sănătăţii dar şi asupra proceselor psihice, precum creativitatea.
De fapt, televizorul inhibă gradul de imaginaţie. Din cauza imaginilor pe care televizorul le prezintă, în acord cu o anumită poveste, creierul nu mai este nevoit să îşi creeze propriile sale poze, astfel, funcţia de imaginaţie inhibându-se şi atenţia fiind concentrată strict la ceea ce se arată deja. Fapt ce nu poate fi spus şi despre romane, deoarece poveştile acestora, lipsite de imagini, forţează la crearea propriilor scenarii imaginative.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Potrivit CSID, o serie de studii care au testat nivelul de creativitate asupra copiilor în raport cu timpul de expunere la televizor au constatat faptul că grupul al cărui timp de expunere era mai ridicat, a obţinut un scor mult mai mic al creativităţii, spre deosebire de grupul al cărui timp de expunere era mai scăzut.
Cu toate acestea, susţin cercetătorii, pentru copiii societăţii actuale, televizorul este necesar în dezvoltarea procesului imaginativ, dar este importantă calitatea informaţiilor pe care aceştia le absorb. Astfel, un copil care priveşte o emisiune educativă, specifică vârstei sale, poate dezvolta un câmp imaginativ mai larg faţă de un copil care priveşte seriale sau filme care depăşesc considerabil abilitatea sa de a percepe ceea ce se întâmplă.
Un alt motiv pentru care imaginile la care copiii sunt expuşi atunci când vine vorba de televizune, trebuie controlate, constă în faptul că în perioada preşcolară, copilul se hrăneşte din puterea de a imita ceea ce vede. Astfel, informaţiile sunt asimilate într-un ritm alert şi reproduse aproape instant, cu precizie. Deoarece televiziunea produce foarte multe imagini cu tentă sexuală şi violentă, gradul imaginativ al copiilor se va dezvolta în acest demers, ceea ce se va putea observa în timpul petrecut la joacă, cu colegii.
Chiar dacă nu putem interzice copiilor privitul la televizor, avem puterea de a selecta informaţiile la care îi expunem pentru o dezvoltare socio-emoţională armonioasă şi pentru un grad de creativitate sănătos.
Există beneficii, dar şi riscuri ale utilizării tehnologiei, în societatea contemporană, dar importantă este realizarea unei selecţii corecte pentru a nu crea fisuri în evoluţia copiilor şi de asemenea, pentru a nu stagna propria evoluţie.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe