- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (29.04.2016, 11:17)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Jocurile video, benefice în dezvoltarea copilului
Jocurile video au fost considerate vinovate pentru stările de apatie, deteriorarea acuităţii vizuale sau pentru că ar crea dependenţă, dar recent au fost constatate beneficiile în dezvoltarea abilităţilor copiilor precum orientarea spaţială, judecăţile şi raţionamentele ori dezvoltarea memoriei.
Urmărește
2524 afișări
Jocurile video, benefice în dezvoltarea copilului
Încă de la apariţia jocurilor video, acestea au fascinat întreaga populaţie, indiferent de vârstă. Au fost realizate nenumărate experimente şi argumentate o serie de speculaţii cu privire la utilitatea jocurilor video. Adevărul este că jocurile video nu au fost un subiect plăcut, în ştiinţă, până în anii recenţi, când studiile au reuşit să le atribuie o serie de calităţi ajutătoare în dezvoltarea copiilor, relatează CSID.
Conform unui studiu realizat în anul 2013, fiecare tip de joc video stimulează o serie de abilităţi ale copilului, astfel, indiferent de genul jocului, toate au rol în dezvoltare. Jocurile de strategie sunt un foarte bun predictor al rezolvării de probleme. Deoarece acestea prezintă o serie de probleme, ajută la dezvoltarea abilităţii de a le rezolva atât din punct de vedere logico-matematic, cât şi din perspectivă euristică, prin cerinţa de a găsi soluţii inovatoare. Tot la rezolvarea de probleme ajută şi jocurile care presupun impersonarea anumitor roluri din viaţa de zi cu zi. Copiilor li se prezintă o serie de situaţii în care ei se pot afla în viitor, cerinţele fiind de a realiza cât mai bine sarcinile apărute ca urmare a respectivelor situaţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: România şi Europa onorează sacrificiul românilor
A fost demonstrat faptul că jocurile video sunt şi o bună modalitate de învăţare a limbilor străine şi dezvoltare a abilităţilor sociale, prin oportunitatea de a juca în mediul online împreună cu coechipieri sau împotriva adversarilor din diferite colţuri ale lumii.
Creşterea nivelului de creativitate a fost de asemenea corelată pozitiv cu jocurile video, însă nu şi cu orice altă formă de tehnologie precum telefoanele mobile, televizorul sau tabletele. Jocurile video cu caracter violent au avut un impact şi mai mare asupra dezvoltării creativităţii la copii.
Jocurile video sunt un bun ajutător în luarea deciziilor. Dat fiind faptului că majoritatea necesită un timp scurt de gândire şi acţiune, jucătorii tind să dobândească rapid abilitatea de a lua decizii cât mai prompt. Prin exercitarea regulată a acestor decizii, copiii îşi dezvoltă şi raţionamentul, ele devenind din ce în ce mai logice şi mai corecte, potrivit CSID.
Un studiu realizat în Boston a concluzionat faptul că jocurile video sunt un bun ajutor şi pentru chirurgi. Astfel, urmărind participanţii de când erau mici, până la maturitate, s-a concluzionat faptul că cei care s-au jucat în perioada copilăriei mai mult au dobândit la maturitate abilităţi chirurgicale mai bune, fiind astfel mai precişi dar şi mai rapizi şi eficienţi în munca lor.
De asemenea, datorită sarcinilor multiple oferite jucătorului spre a fi rezolvate, jocurile video dezvoltă abilitatea de coordonare şi orientare spaţială, precum şi atenţia distributivă, ca urmare a multiplelor „probleme” care se întâmplă simultan şi trebuie rezolvate.
Există desigur, în continuare, foarte mulţi sceptici cu privire la utilitatea jocurilor video, însă introducerea lor în sistemul educaţional creşte din ce în ce mai mult pe măsură ce studiile confirmă beneficiile acestora. Este de preferat, cu toate acestea, ca timpul de expunere la jocurile video să fie limitat, deoarece expunerea îndelungată poate crea probleme pe termen lung (de vedere sau ale coloanei vertebrale).
Citeşte şi: Petiţie pentru Ovidiu Anton şi participarea României la Eurovision 2016. Aproape 7.000 de semnături în 24 de ore: "Mobilizarea este uimitoare"
Citeşte şi: Viaţa pasionantă a superstarului Prince: O fostă vedetă Playboy dezvăluie o relaţie secretă - FOTO, VIDEO
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe