"Marşul târfelor" la Londra. Ce susţin miile de femei care au participat - VIDEO

Mii de femei au participat sâmbătă la "Marşul târfelor/ Slut Walk" în centrul Londrei, în haine provocatoare sau obişnuite de zi, pentru a susţine că au dreptul să se îmbrace cum doresc fără a fi ameninţate de agresiuni sexuale.

Urmărește
6435 afișări
Imaginea articolului "Marşul târfelor" la Londra. Ce susţin miile de femei care au participat - VIDEO

"Marşul târfelor" la Londra. Ce susţin miile de femei care au participat

Cele mai multe participante la marşul plin de culoare purtau haine obişnuite de zi, altele erau îmbrăcate sumar şi provocator, în timp ce au manifestat până la Trafalgar Square.

Evenimentul numit "Marşul târfelor" a fost organizat prima oară la Toronto în acest an, după ce un poliţist a declarat că "femeile ar trebui să evite să se îmbrace ca nişte târfe pentru a nu mai ajunge victime", într-un discurs susţinut în faţa unor studenţi.

Ca reacţie la această declaraţie şocantă, acest protest s-a răspândit în oraşe din toată lumea, fiind susţinut de femei prezente în număr mare pentru a combate concepţia potrivit căreia victimele agresiunilor sexuale poartă într-o oarecare măsură responsabilitatea deoarece "o căutau cu lumânarea".

Marşul de la Londra a avut la start expus un banner cu textul "Marşul târfelor la Londra: pentru că ne-am săturat".

Pe alte pancarte, erau texte precum: "Este o rochie, nu un 'Da'", "Nu înseamnă nu", "Femeile împotriva violului", "Văluri, hanorace cu glugă, pantaloni scurţi, sunt corpurile noastre, alegerile noastre" şi "Orice am purta, oriunde ne-am duce, da înseamnă da şi nu înseamnă nu".

Un alt text afişat era "Suntem toate cameriste", făcând referire la cazul lui Dominique Strauss-Kahn, fostul şef al Fondului Monetar Internaţional, implicat într-un proces cu şapte capete de acuzare de agresiuni sexuale, inclusiv tentativă de viol asupra unei femei de 32 de ani care îi făcea curăţenie în apartament.

"Nu suntem obişnuiţi să demonstrăm aşa la Londra, dar este prea mult, ce-a zis acel poliţist", a spus Rachel Sullivan, în vârstă de 35 de ani, care lucrează cu oameni cu dificultăţi de învăţare.

Un bărbat şi o femeie, care mergeau ţinându-se de mână, purtau amândoi sutiene şi aveau scris cuvântul "târfă" pe abdomen.

De altfel, mai mulţi bărbaţi au venit la protest, printre care şi Andy Fell, un inginer de sunet în vârstă de 27 de ani. "Am venit din solidaritate faţă de prietena mea şi faţă de această problemă", a spus el.

"Femeile ajung să fie violate în tot felul de haine", a spus şi Amanda, în vârstă de 21 de ani, studentă la Oxford, potrivit dailymail.co.uk.

Întrebată ce poartă când iese în oraş, Fiona, tot studentă la Oxford, a răspuns: "Nu este relevant ce port. Cel mai bun banner pe care l-am văzut azi avea afişat textul: 'Hainele fetiţelor nu creează pedofilia'. Bărbaţii trebuie să îşi asume responsabilitatea pornirilor lor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici