- Home
- Life-Inedit
- (30.07.2020, 11:53)
- Emanuel Dumitru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Misterul originii megaliţilor de la Stonehenge a fost rezolvat
- Originea pietrelor gigantice de la Stonehenge a fost descoperită în cele din urmă cu ajutorul unui fragment din sit, care a fost returnat după 60 de ani.
- Printr-o analiză geochimică a megaliţilor verticali, fragmentul a fost identificat ca făcând parte din ansamblu şi în acest fel arheologii au putut localizat sursa blocurilor de piatră nu departe de Stonehenge, la 25 km de sit, în apropiere de Marlborough.
Urmărește
8479 afișări
Profimedia
Până acum cercetătorii determinaseră doar sursa pietrelor albastre, mai mici, ale monumentului, şi anume localitatea Preseli Hills, în Ţara Galilor, aflată la două sute de kilometri depărtare de Stonehenge, dar pietrele sarsen, care alcătuiesc cercul exterior al ansamblului, au fost imposibil de identificat până acum.
Revenirea fragmentului îndepărtat în timpul săpăturilor din 1958, le-a permis arheologilor să analizeze compoziţia chimică a acestuia.
Nimeni nu ştia unde este acest fragment până când anul trecut. Robert Phillips, în vârstă de 89 de ani, care a participat la lucrările de conservare din 1958, a decis să returneze o parte a acestuia. Din 1958 Phillips a păstrat unul dintre fragmentele cilindrice, cu o lungime de 108 centimetri, care au fost extrase dintr-un bloc de piatră în timpul lucrărilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Cercetătorii au efectuat mai întâi teste de fluorescenţă cu raze X la toate blocurile de sarsen rămase la Stonehenge, care au dezvăluit că cele mai multe aveau o structură chimică similară şi proveneau din aceeaşi zonă.
Ei au analizat apoi aflorimentul pietrelor de sarsen de la Norfolk pînă în Devon şi au comparat compoziţia lor chimică cu structura chimică a unei bucăţi din fragmentul returnat. Au constatat că structura fragmentului se potriveşte cu structura sarsenilor din localitatea West Woods, la sud de Marlborough, la o distanţă de 35 de kilometri de Stonehenge.
„A fost foarte interesant să valorificăm ştiinţa secolului XXI pentru a înţelege trecutul neolitic, şi să dăm în cele din urmă răspunsul la o întrebare pe care arheologii au dezbătut-o timp de secole,” a explicat coordonatorul studiului, prof. David Nash de la Universitatea Brighton, potrivit bbc.com.
Identificarea cu precizie a zonei de unde constructorii ansamblului Stonehenge şi-au luat materialele, în jurul anului 2500 î.Hr., a fost un eveniment impresionant pentru cercetători, după cum precizează Susan Greaney, de la English Heritage.
„Deşi presupuneam că sarsenul de la Stonehenge provenea de la Marlborough Downs, nu ştiam acest lucru cu siguranţă şi, dat fiind că am găsit sarsen şi lângă Wiltshire, pietrele ar fi putut proveni de oriunde”.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36