Plante halucionogene au fost descoperite sub un vechi teren de joc al mayaşilor

  • Arheologii au descoperit un depozit special sub un teren de joc maya, relevând semnificaţia ritualică a acestor locuri.
  • Analiza ADN-ului ambiental a identificat plante medicinale şi halucinogene, sugerând utilizarea lor în ritualuri.
  • Descoperirea subliniază importanţa culturii materiale şi a analizei ADN-ului ambiental în înţelegerea societăţilor antice.
799 afișări
Imaginea articolului Plante halucionogene au fost descoperite sub un vechi teren de joc al mayaşilor

Sursa foto: X

Descoperirea recentă a ofrandelor ritualice sub un teren de joc maya aruncă lumină asupra semnificaţiei culturale a sportului în comunităţile antice maya, scrie Gizmodo. Într-un studiu publicat în PLoS One, arheologii au descoperit un depozit special sub o platformă de joc din oraşul Yaxnohcah, Mexic, care conţinea plante medicinale şi halucinogene. Analiza ADN-ului ambiental a identificat Ipomoea corymbosa, Capsicum, Hampea trilobata şi Oxandra lanceolata, sugerând utilizarea ritualică intenţionată.

Jocurile cu mingea mesoamericane au fost parte integrantă a societăţii maya, cu reguli variind în funcţie de regiuni. Jucătorii îşi foloseau trunchiul şi şoldul pentru a menţine o minge de cauciuc în mişcare pe terenuri înguste închise de ziduri de piatră. Analiza ADN-ului ambiental a relevat prezenţa plantelor cu proprietăţi medicinale, inclusiv a halucinogenelor precum Ipomoea corymbosa, asociate cu ritualuri de divinaţie.

Consumul de halucinogene a avut un rol semnificativ în ritualurile maya, conferind putere regilor şi preoţilor pentru a comunica cu zeii. În timp ce nu există dovezi că sportivii foloseau astfel de substanţe în timpul jocurilor, prezenţa acestor plante sugerează că activităţi rituale au avut loc pe terenurile de joc.

Descoperirea subliniază importanţa culturii materiale în înţelegerea societăţilor antice. Analiza ADN-ului ambiental oferă indicii despre medii şi ritualuri antice, dezvăluind un portret dinamic al vieţii antice. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici