Scandalul Cambridge Analytica: Cum îşi prezintă scuzele Mark Zuckerberg în ziarele britanice şi americane

Facebook a cumpărat spaţiu publicitar în şase mari publicaţii britanice şi trei americane pentru a transmite un mesaj prin care îşi cere scuze pentru faptul că date personale ale utilizatorilor săi au fost folosite de compania Cambridge Analytica, transmite AFP.

Urmărește
2603 afișări
Imaginea articolului Scandalul Cambridge Analytica: Cum îşi prezintă scuzele  Mark Zuckerberg în ziarele britanice şi americane

"Avem o responsabilitate: să vă protejăm datele. Dacă nu reuşim acest lucru, nu le merităm", a scris miliardarul american Mark Zuckerberg în mesajul publicat în şase ziare britanice, printre care Sunday Times, Mail On Sunday, Observer, şi trei americane - The New York Times, Washington Post, Wall Street Journal.

Un activist pentru transparenţă, Christopher Wylie, a dezvăluit recent pentru publicaţiile The New York Times şi Observer că firma Cambridge Analytica, deţinută de miliardarul specializat în tranzacţii speculative Robert Mercer şi condusă la acea vreme de Steve Bannon, a participat, în 2016, la campania electorală a lui Donald Trump folosind fraudulos profilurile Facebook a peste 50 de milioane de alegători americani pentru a construi un puternic program software în scopul anticipării şi influenţării preferinţelor electorale. Aceeaşi companie de consultanţă a fost implicată în campania pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit). Steve Bannon a devenit, în august 2017, director al echipei de campanie a lui Donald Trump.

Zuckerberg nu a făcut nicio referire, în mesajul său, la compania Cambridge Analytica (CA) - al cărei sediu londonez a fost percheziţionat în noaptea de vineri spre sâmbătă -, dar a vorbit despre cercetătorul rus Alexandre Kogan, creatorul unei aplicaţii de care a profitat CA pentru a obţine aceste date.

"Poate aţi auzit vorbindu-se despre o aplicaţie concepută de un cercetător universitar care a vândut datele a milioane de utilizatori Facebook în 2014. A fost un abuz de încredere şi regret că nu am acţionat mai eficient la momentul respectiv", a scris Zuckerberg, pe un ton care aminteşte de un alt mesaj de scuze, publicat pe 21 martie.

"Luăm măsuri pentru a ne asigura că nu se va mai întâmpla", a spus cofondatorul Facebook, cea mai mare reţea de socializare din lume, care a fost lansată în 2004.

"Am blocat deja aplicaţii de acest tip care puteau avea acces la date. Şi, de acum înainte, vom limita cantitatea de date la care aplicaţiile ar putea avea acces în momentul în care vă identificaţi utilizând contul de Facebook", a adăugat acesta.

"Investigăm, de asemenea, toate aplicaţiile care au avut acces la un mare număr de date. Credem că au mai fost şi altele. Şi, când le vom descoperi, le vom interzice şi vom informa persoanele vizate", a mai spus Zuckerberg.

În urma acestui scandal, Facebook a avut pierderi de 14% la bursă, săptămâna trecută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici