Şcoală pentru travestiţi şi transsexuali, deschisă la Buenos Aires

O şcoală deschisă anul trecut la Buenos Aires oferă o a doua şansă travestiţilor şi transsexualilor, în general excluşi din sistemul tradiţional de educaţie, având ca obiectiv integrarea socială a acestor tineri, adesea prinşi în reţele de prostituţie.

Urmărește
324 afișări
Imaginea articolului Şcoală pentru travestiţi şi transsexuali, deschisă la Buenos Aires

Şcoală pentru travestiţi şi transsexuali, deschisă la Buenos Aires

Şcoala Mocha Celis, cu o capacitate de 40 de elevi, s-a deschis în 2012, iar prima promoţie va absolvi în 2014, obţinând o diplomă echivalentă cu bacalaureatul profesional, care oferă şansa exercitării unei meserii.

Sălile de clasă se află la etajul al cincilea al unei clădiri situate în cartierul comercial din Chacarita, care adăpostea birourile unei foste companii a căilor ferate.

Deoarece majoritatea elevilor se prostituează în timpul nopţii şi dorm dimineaţa, cursurile au loc în cursul după-amiezii, fiind ţinute de profesori voluntari.

Daniela Mercado, în vârstă de 27 de ani, s-a hotărât să recupereze timpul pierdut, după ce a părăsit satul natal, Mendoza, la vârsta de 13 ani, alungat de tatăl său, când a descoperit că este homosexual. "Aş fi preferat să am un fiu bandit sau drogat", i-a spus acesta.

"În 1998 am terminat şcoala primară, iar în 2013 am început să studiez din nou, după 15 ani, 15 ani în timpul cărora nici nu am studiat, nici nu am muncit", povesteşte Daniela Mercado.

Şcoala Mocha Celis - după numele unui travestit analfabet, asasinat cu trei focuri de armă în anii '90 - "doreşte să propună un spectru larg de posibilităţi, astfel încât fiecare să poată alege", declară Francisco Quiñones, unul dintre coordinatorii proiectului.

În aşteptarea unei finanţări din partea primăriei din Buenos Aires, şcoala funcţionează datorită unor subvenţii de la stat, destinate revendicărilor LGBT - lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali. Argentina a adoptat recent două legi considerate avangardiste într-o ţară în care avortul este interzis. În Argentina, căsătoriile gay au fost legalizate în 2010, ca şi schimbarea stării civile pentru travestiţi şi transsexuali, în 2012.

În prezent, Daniela Mercado prepară tarte cu mere, specialitatea sa, pe care le vinde cu 10 pesos (1,2 euro) în cartierul Chacarita şi celorlalţi elevi, iar "vânzarea merge", declară transsexualul, care a profitat de noua lege pentru a putea trece "sexul feminin" în cartea sa de identitate.

Daniela Mercado povesteşte cum a început să consume cocaină: "Prostituţia atrage după sine numeroase vicii. Iar, pentru a face rost de doze, este nevoie de bani, este un cerc vicios".

În Argentina, travestiţii au o speranţă de viaţă medie de 35 de ani, din cauza drogurilor, violenţei şi a bolilor cu transmitere sexuală.

Daniela Mercado îşi face mari speranţe în legătură cu formarea sa profesională şi intenţionează să găsească în sfârşit "o slujbă normală", într-o societate în care să nu mai fie ţinta discriminării.

În Argentina, 85% dintre travestiţi nu termină şcoala şi cad victimă ridiculizării, agresiunilor şi violenţei. Pentru Francisco Quiñones, şcoala Mocha Celis este o victorie, după ani de luptă pentru drepturile minorităţilor transsexualilor şi travestiţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici