- Home
- Life-Inedit
- (13.07.2017, 06:30)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sfaturi de la producători | Cum să alegi cel mai gustos pepene roşu din piaţă
Pepenele este recunoscut pentru faptul că are mulţi antioxidanţi benefici organismului, precum licopenul, protector împotriva cancerului, sau vitaminele C şi A.
Urmărește
4385 afișări
De ce pepenele de Dăbuleni începe să depindă de Facebook şi cum îl alegi pe cel mai gustos
Atinge maturitatea în timpul lunilor fierbinţi de vară, când devine foarte dulce, suculent şi aromat, spun cultivatorii din Dolj. Cel mai întâlnit sortiment este cel cu textura roz la interior, dar foarte gustoşi sunt şi cei cu miez galben. În perioada aceasta, agricultorii au început deja să planteze în câmp răsadurile de lubeniţă. După 15 iunie, pepenii încep să ia drumul ţării.
„Unii au început deja să planteze. Noi avem răsadul la sere, urmează să plantăm, dar aşteptăm după vreme. S-a mai anunţat brumă şi ne e teamă. Dar le scoatem la câmp. Investiţia este mare: seminţe, folie termică, noi am şi altoit răsadul cu tiugă şi sămânţa de tiugă e scumpă. Pe pământurile noastre se îmbolnăvesc foarte repede şi am învăţat şi noi să altoim. Lubeniţa nu este rezistentă şi o altoim cu tiugă, aceasta având rădăcina mai rezistentă. Fără altoire ar trebui să plantăm numai în locuri în care n-a mai fost plantată lubeniţă. Şi cum noi plantăm de ani de zile, altoirea este singura soluţie”, spune Daniela Iancu, cultivator din Dăbuleni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Lubeniţa de Dăbuleni este marcă înregistrată, dar asta nu face ca marfa oltenilor să fie vândută mai bine la tarabe, vara. Pepenele muncit de doljeni are concurenţă din afara graniţelor ţării. Agricultorii se plâng de faptul că le este tot mai dificil să scoată profit din munca lor. Cea mai mare problemă: în pieţe, samasarii vând lubeniţe de import, pe post de produse autohtone, la preţuri mici.
„Eu vând în Piaţa Sălăjan din Bucureşti şi am avut probleme cu samsarii. Chiar probleme. De când ajungeam pe piaţă trebuia să fac preţul ca ei, iar clienţii nu ne mai credeau că sunt de-ale noastre. Mă cunoşteau oamenii de ani de zile de când vând în piaţa aia şi totuşi ei credeau că iau marfă din altă parte. Anul trecut ne ziceau că le injectăm, ce-or fi văzut la televizor. Aşa de mult mă bucuram că am fost prima în piaţă când m-am dus şi mă aşteptam să se bucure că au apărut pepenii de Dăbuleni şi ei ziceau: Nu luăm, că nu suntem siguri că sunt de la Dăbuleni. Şi zic: Păi cum domne, că mă cunoşti. Păi eu îmi lăsam culturile mele pe câmp şi mă duceam să cumpăr din altă parte?”, spune Daniela Iancu.
Daniela Iancu le prezintă clienţilor şi atestatul de producător, şi filmări cu pepenii pe câmp.
„Eram obligaţi de la piaţă să le afişăm atestatul acolo unde vindeam. Veneau oamenii, citeau, le arătam filmări cu pepenii în câmp, nu puteam să îi conving. De certificate ziceau că se dau uşor de la primărie. Numai clienţii mei vechi, care ştiau cum muncim şi ţineam legătura cu ei, luau”, marturiseşte doljeanca.
În încercarea de a convinge cumpărătorii că pepenii sunt de Dăbuleni, sădiţi, plantaţi, crescuţi de mâna lor, doljenii şi-au creat conturi pe Facebook. Aici, oamenii publică periodic fotografii şi filmări cu munca lor, iar vara îi informează în ce pieţe pot fi găsiţi. Doljenii din Dăbuleni îi şi învaţă pe cumpărători cum să aleagă un pepene bun.
„Pentru a alege un pepene verde bun, caută pe cel care este greu pentru dimensiunea sa, fără pete vinete sau moi. Crusta ar trebui sa fie netedă şi un capăt al pepenelui ar trebui sa aibă o culoare diferită de restul cojii: acesta este locul în care a fost aşezat pe sol în timpul coacerii. Dacă acest marcaj lipseşte de pe fruct înseamnă că recoltarea s-a făcut prematur şi, prin urmare, nu va avea aroma optimă”, scriu agricultorii doljeni pe Facebook.
Lubeniţa de Dăbuleni se deosebeşte prin câteva caracteristici de cea din import, însă gustul este cel care face cu adevărat diferenţa, afirmă Livia Ilie, producător de pepeni din Dăbuleni.
„E vorba de gust aici. Lubeniţa de Dăbuleni are o pată galbenă care stă pe pământ, iar grecii nu cultivă lubeniţe negre, niciodată nu o să găsiţi negre la greci, au coaja mai groasă şi nu sunt la fel de gustoase, ale noastre sunt mai bune. La fel ca roşiile, roşiile noastre când apar, cele de grădină, nu de solariu, sunt mai gustoase decât celelalte care vin din import”, explică femeia.
Citeşte şi: FOTO | "Marea Moartă" a Chinei sau lacul care-şi schimbă culorile, unul dintre cele mai rare spectacole ale naturii
Citeşte şi: Stereotipurile pe care nu le găseşti în cărţi. Ce am învăţat închiriind o cameră prin Airbnb
Citeşte şi: Cea mai fericită familie | După 137 de ani, într-o familie de americani s-a născut PRIMA fetiţă
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe