STUDIU: Vedetele pop trăiesc intens şi mor devreme

Ipoteza potrivit căreia vedetele pop trăiesc intens şi mor la vârste fragede a fost confirmată de un studiu australian, care afirmă că muzicienii americani îşi pierd viaţa cu până la 25 de ani mai devreme decât media populaţiei mondiale.

Urmărește
221 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Vedetele pop trăiesc intens şi mor devreme

STUDIU: Vedetele pop trăiesc intens şi mor devreme (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Există dovezi care arată că nu chiar totul merge bine în universul muzicii pop", a declarat Dianna Kenny, cercetătoare la Universitatea Sydney, care a analizat datele provenind de la 12.665 de muzicieni americani - în majoritate bărbaţi -, decedaţi între 1950 şi iunie 2014.

Studiul vizează toţi muzicienii care au avut succes în topuri cu diverse piese, timp de 70 de ani, din toate genurile muzicale, de la pop la punk şi trecând prin jazz.

Rata deceselor accidentale este de 5-10 ori mai ridicată decât în cazul populaţiei generale din Statele Uniter. Rata sinuciderilor este de 2-7 ori mai mare, potrivit aceleiaşi cercetătoare, profesor de psihologie şi muzică. Rata omuciderilor este la rândul ei mai mare decât media naţională.

Global, pe întreaga perioadă studiată, "speranţa de viaţă a fost cu până la 25 de ani mai mică decât aceea a populaţiei americane", a declarat Dianna Kenny.

De-a lungul timpului, speranţa de viaţă a muzicienilor a crescut la fel ca aceea a altor oameni.

Însă, în ultimii 10 ani, muzicienii au murit la vârsta de 55 - 60 de ani, în contextul în care speranţa medie de viaţă la nivel general depăşeşte vârsta de 75 de ani în cazul bărbaţilor. Pentru femei, speranţa de viaţă în rândul artistelor pop depăşeşte cu puţin vârsta de 60 de ani, iar speranţa de viaţă medie a femeilor din lumea întreagă este de 80 de ani.

Dianna Kenny consideră totuşi că aceste cercetări trebuie să fie aprofundate, înainte ca oamenii de ştiinţă să tragă concluziile definitive asupra acestui subiect. Ea spune însă că managerii din industria muzicală ar trebui să facă mai mult pentru a-i sprijini pe muzicieni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici