TOPUL celor mai nereuşite MONUMENTE din lume - GALERIE FOTO

De la o statuie a lui Michael Jackson, la un memorial al atentatelor de la 11 septembrie, din Statele Unite, unele monumente din jurul lumii nu s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor şi au devenit mai degrabă cunoscute pentru valoarea lor estetică îndoielnică. CNN a alcătuit o listă cu cele mai nereuşite dintre acestea.

Urmărește
6043 afișări
Imaginea articolului TOPUL celor mai nereuşite MONUMENTE din lume  - GALERIE FOTO

Cele mai nereuşite momente din lume (Imagine: urbanohio.com)

  • Spomenik-uri, monumente memoriale militare din fosta Iugoslavie

Ridicate la cererea lui Tito, în anii '60 şi '70, pentru a marca bătălii din cel de-al Doilea Război Mondial, aceste structuri masive din beton seamănă cu nişte blocuri de apartamente sovietice, pe jumătate demolate, relatează CNN. Astfel de construcţii pot fi întâlnite în Serbia, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Slovenia şi Macedonia.

  • Monumentul Curajului, Belarus

Statuia unui cap bielorus, ieşind ameninţător dintr-un zid de beton, a fost ridicată pentru a celebra victoria sovietică din cel de-al Doilea Război Mondial. Totodată, ar trebui să reprezinte apărarea eroica a oraşului Brest în timpul conflagraţiei.

  • O conversaţie cu Oscar Wilde, Londra

Fanii londonezi ai celebrului scriitor irlandez aşteptau de multă vreme ridicarea unei statui a lui Oscar Wilde în capitala Regatului Unit. Din păcate, realizarea acesteia a lăsat de dorit în opinia multora. Faţa lui Wilde pare topită, iar ţigara pe care o ţinea în mâna dreaptă a fost furată stricând şi mai mult aspectul bustului.

  • Monumentul Renaşterii Africane, Senegal

Ansamblul, format din trei statui are o înălţime de 48 de metri, mai mult decât Statuia Libertăţii din New York şi a costat o ţară care se confruntă cu probleme financiare 27 de milioane de dolari. Pe lângă protestele localnicilor cauzate de preţul pe care aceştia îl consideră prea mare, structura a fost criticată şi pentru designul care nu surprinde arhetipul african şi o reprezentare sexistă a familiei.

  • Stonehenge-ul lui Samuel Hill, SUA

Structura, comandată de magnatul Samuel Hill, la începutul secolului trecut, este un memorial ridicat în cinstea celor care au decedat în timpul Primului Război Mondial. Este o replică a celebrului monument din Anglia, doar că are un aspect nou, părţile lipsă şi cele avariate fiind înlocuite, astfel că Stonehenge-ul din SUA este complet.

  • Pentru lupta împotriva terorismului mondial, Statele Unite

Acest memorial ridicat în cinstea victimelor atentatelor de la 11 septembrie este un cadou din partea guvernului rus către Statele Unite. Structura este compusă dintr-un turn din oţel şi bronz, crăpat longitudinal, şi o lacrimă din oţel inoxidabil.

  • Podul memorial Martin Luther King, Toledo, Ohio, SUA

Celebrului lider religios, asasinat în 1968, i s-au dedicat numeroase monumente şi construcţii, în special în Statele Unite. Structura din Toledo, Ohio, însă, este compusă din patru capete ale Luther King, care ies dintr-o sferă aşezată pe un trepied.

  • Memorialul dedicat Papei Ioan Paul al II-lea, Roma, Italia

Statuia ridicată în 2011 a creat atâtea controverse, încât un critic a numit-o "un păcat".  Structura a fost criticată şi pentru asemănarea izbitoare cu Mussolini, liderul fascist italian. Capa şi faţa Papei au fost modificate între timp.

  • Monumentul pentru Formarea Partidului, Phenian, Coreea de Nord

Structura uriaşă din beton, compusă dintr-un cerc, în interiorul căruia se află o seceră, un ciocan şi un vârf de stilou, seamănă mai mult cu o reclamă la un magazin de bricolaj, decât cu un monument solemn, relatează CNN. Acesta ar trebui să reprezinte muncitorii, fermierii şi intelectualii, lucrând la unison. 

  • Arcul Neutralităţii, Turkmenistan

Construit iniţial sub forma unui arc de 75 de metri, cu trei picioare, în vârful căruia se afla o statuie a preşedintelui Niyazov, placată cu aur, care se rotea după soare, monumentul a fost mutat şi restaurat. Vechea structură a fost înălţată şi mutată la periferie de către noul preşedinte, dar statuia de 12 metri înălţime a rămas în vârful arcului.
 

  • Statuia lui Michael Jackson, Londra

Milionarul Mohamed Al-Fayed, fostul patron al clubului de fotbal Fulham, a decis să ridice o statuie în cinstea prietenului său, decedat în 2009. Pe lângă realizarea nu foarte reuşită, ceea ce a uimit a fost locul ales pentru amplasarea statuii, în faţa stadionului Craven Cottage.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici