Un şobolan uriaş african, antrenat să detecteze mine terestre, a fost decorat cu medalia de aur pentru vitejie. Fă cunoştiinţă cu Magawa

  • Un şobolan uriaş african, „expert” în detectarea minelor, a fost decorat cu o medalie de aur, echivalentul pentru animale al medaliei George Cross, potrivit The Guardian.
  • Magawa a curăţat de mine peste 141.000 de metri pătraţi de teren, echivalentul a 20 de terenuri de fotbal.
  • Animăluţul poate să verifice o suprafaţă de mărimea unui teren de tenis în 30 de minute, sarcină care unui specialist înarmat cu un detector de metale i-ar lua patru zile.
Urmărește
2458 afișări
Imaginea articolului Un şobolan uriaş african, antrenat să detecteze mine terestre, a fost decorat cu medalia de aur pentru vitejie. Fă cunoştiinţă cu Magawa

Un şobolan uriaş african, antrenat să detecteze mine terestre, a fost decorat cu medalia de aur pentru vitejie. Fă cunoştiinţă cu Magawa

Un şobolan uriaş african a fost premiat pentru „curajul arătat în misiunea sa de a salva vieţi şi pentru devotamentul său”.
Magawa a descoperit în Cambodgia 39 de mine terestre şi 28 de muniţii neexplodate, devenind cel mai de succes şobolan erou (HeroRAT) al organizaţiei neguvernamentale Dezvoltarea Produselor pentru Îndepărtarea Minelor Antipersonal (APOPO), care se ocupă cu pregătirea şobolanilor pentru detectarea minelor terestre de la începutul anilor 1990. 
 
El a curăţat de mine peste 141.000 de metri pătraţi de teren - echivalentul a 20 de terenuri de fotbal.
 
Magawa a fost recunoscut oficial pentru munca sa şi a primit o medalie de aur miniaturală din partea organizaţiei caritabile People's Dispensary for Sick Animals (PDSA), echivalentul pentru animale al medaliei George Cross, al doilea cel mai mare premiu în sistemul de onoruri al Regatului Unit acordat pentru acte de cel mai mare eroism, conform The Guardian. Pe micuţa medalie se află o inscripţie cu o coroană de lauri şi cuvintele: „Pentru curajul animalului sau devotamentul în muncă”. El este primul şobolan din istoria de 77 de anii ai organizaţiei,  care a primit un astfel de premiu.
 
 „A primi această medalie este cu adevărat o onoare pentru noi.  Lucrez cu APOPO de peste 20 de ani”, a declarat Christophe Cocs, director executiv al organizaţiei APOPO. Dar este importantă şi pentru oamenii din Cambodgia şi pentru toţi oamenii din întreaga lume, care suferă din cauza minelor terestre.”
 
El a spus că şobolanii sunt animale inteligente şi execută sarcini repetitive în schimbul unor recompense alimentare mai bine decât alte animale, iar mărimea lor este un avantaj, traversând un pericol mai mic atunci când merg prin câmpurile cu mine.
Şobolanii sunt antrenaţi pentru a detecta un compus chimic din interiorul explozivilor şi au nevoie de un an de antrenament înainte de a merge în misiune. Lucrează timp de aproximativ o jumătate de oră pe zi, dimineaţa devreme. Când detectează minele, scurmă la suprafaţa solului  şi îi alertează pe cei care le folosesc. 
 
Magawa cântăreşte 1,2 kilograme şi măsoară 70 de centimetri lungime, dar greutatea lui nu este suficient de mare pentru a detona minele.
Animăluţul, care acum are cinci ani şi se apropie de vârsta de pensionare (având o durată de viaţă de circa opt ani), poate să verifice o suprafaţă de mărimea unui teren de tenis în 30 de minute, sarcină care unui specialist înarmat cu un detector de metale i-ar lua patru zile.
 
                           
 
 „Ceea ce face Magawa şi ceea ce face APOPO este cu adevărat unic şi remarcabil”, a declarat directorul general al PDSA, Jan McLoughlin.
 
Cambodgia este ţara cu cel mai mare număr de persoane pe cap de locuitor care au suferit amputări, mai mult de 40.000. În timpul conflictelor armate dintre anii 1975 şi 1998 au fost amplasate până la 6 milioane de mine, dintre care 3 milioane încă nu au fost localizate, potrivit PDSA. Aşadar, munca lui Magawa este extrem de importantă, fiecare descoperire pe care o face reducând riscul de rănire sau de deces pentru localnici. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici