Caniculă şi furtuni violente. România, sub cod roşu, portocaliu şi galben simultan

  • România se confruntă cu fenomene meteo extreme în următoarele 48 de ore.
  • În timp ce sudul şi sud-estul se vor topi sub temperaturi de până la 42°C, la munte, în Banat, Crişana, Maramureş şi jumătatea de nord a Moldovei vor fi furtuni cu grindină şi vijelii.
  • Capitala este sub cod roşu de caniculă.
Urmărește
4090 afișări
Imaginea articolului Caniculă şi furtuni violente. România, sub cod roşu, portocaliu şi galben simultan

Caniculă şi furtuni violente. România, sub cod roşu, portocaliu şi galben simultan

Un cod galben este în vigoare de miercuri, ora 12, până joi la ora 2.00, în zona de munte, în Banat, Crişana, Maramureş şi jumătatea de nord a Moldovei. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului şi vijelii (rafale în general de 55...70 km/h), grindină, descărcări electrice şi averse torenţiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20...25 l/mp şi izolat de peste 40...50 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi şi în restul teritoriului, dar pe arii restrânse.

O alertă de tip cod portocaliu anunţă, pentru miercuri, val de căldură persistent în Maramureş şi local în Crişana, Transilvania şi nordul Moldovei.

Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 33...37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale.

Tot miercuri, în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei şi în sudul Transilvaniei şi al Crişanei, este cod roşu.

Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 şi 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33...36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Minimele termice nu vor coborî sub 22...24 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale.

Joi, în sudul Crişanei, sud-vestul Transilvaniei, centrul Moldovei şi zona Carpaţilor Meridionali valul de căldură va persista şi disconfortul termic va fi ridicat. Temperaturile maxime vor fi de 33...35 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Cod portocaliu va fi în Banat, nordul Olteniei şi al Munteniei, precum şi în sudul Moldovei. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35...38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Un cod roşu va viza, joi, Bucureştiul şi judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila,Tulcea şi Constanţa. Valul de căldură va continua să fie intens. Se vor înregistra temperaturi maxime între 38 şi 41 de grade, iar pe litoral vor fi de 34...37 de grade.

Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Minimele termice nu vor coborî sub 22...24 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

În zilele următoare valul de căldură se va restrânge treptat şi va slăbi în intensitate, dar va mai fi caniculă şi disconfort termic, cu precădere în sud-estul ţării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici