- Home
- Politic
- KIEV, (10.03.2014, 17:46)
- Corespondenţă De La Trimisul Special Gandul-Mediafax La Kiev ,
ACORD România - Ucraina: Cele două ţări îşi vor anunţa acţiunile militare la frontieră. În Insula Şerpilor nu vor fi arme
România şi Ucraina se obligă, prin acordul de securitate semnat luni, la Kiev, să se notifice reciproc cu cel puţin 42 de zile înaintea începerii unor activităţi militare în zonele de frontieră, iar Ucraina nu va deţine şi nu va amplasa armamente ofensive pe Insula Şerpilor.
Urmărește
1582 afișări
ACORD România - Ucraina: Cele două ţări îşi vor anunţa acţiunile militare la frontieră. În Insula Şerpilor nu vor fi arme (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Un alt aspect se referă la observarea activităţilor militare: România şi Ucraina vor trimite câte doi observatori la activităţile militare notificabile. În ceea ce priveşte Insula Şerpilor, Ucraina s-a obligat să nu deţină şi să nu amplaseze armamente ofensive, cum ar fi tancuri, avioane, elicoptere de luptă, pe Insula Şerpilor.
Existau speranţe ca acest acord să fie urmat şi de o parafare măcar a acordului de mic trafic la frontieră, blocat de ani de zile în Ucraina.
În cadrul ceremoniei de semnare, ministrul de Externe ucrainean Andrii Deşciţa a declarat, cu privire la tensiunile din Crimeea şi la planul de secesiune al autorităţilor proruse din regiune, că Ucraina e pregătită să discute "cu reprezentanţii legitimi" de la nivel local o lărgire a autonomiei peninsulei, "dar nu sub ameninţarea armei".
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
"Trebuie să fie o cale paşnică, cu utilizarea tuturor mecanismelor diplomatice şi de acest lucru ne ocupăm acum, atât în relaţiile bilaterale, cât şi în cadrul altor organizaţii internaţionale. Crimeea este teritoriul Ucrainei şi n-o să o dăm nimănui", a spus Desciţa, precizând că ţara lui nu va renunţa la "niciun centimetru" din peninsulă.
Deşciţa a mulţumit României pentru susţinerea integrităţii teritoriale a Ucrainei, în contextul tensiunilor din Crimeea şi s-a declarat recunoscător pentru ajutorul medical acordat de SMURD unui număr de răniţi ucraineni. De asemenea, şeful diplomaţiei de la Kiev i-a dat asigurări lui Corlăţean că noua putere ucraineană se angajează să aibă grijă de comunitatea românească din Ucraina.
"Guvernul ucrainean susţine toate minorităţile naţionale şi integrarea lor", a spus ministrul interimar de Externe al Ucrainei, Andrii Deşciţa, care a precizat că guvernul său e "extrem de recunoscător" României pentru susţinerea Ucrainei în forurile externe. Ministrul ucrainean de Externe a mai dat asigurări că ţara lui vrea să consolideze relaţiile cu România şi că "Ucraina vrea un viitor european".
În ceea ce îl priveşte pe Titus Corlăţean, acesta i-a spus omologului ucrainean că vizita sa la Kiev, prima a unui oficial român de la schimbarea regimului, este "în primul rând un mesaj politic de solidaritate foarte clar, pe care România îl exprimă poporului ucrainean într-un moment foarte dificil".
Ministrul român le-a spus gazdelor ucrainene că România "a fost şi este un susţinător extrem de activ al destinului european al Ucrainei".
În ceea ce priveşte situaţia din Peninsula Crimeea, unde au loc manevre de trupe ruseşti în afara bazelor permanente ale Moscovei, prezentate drept "o misiune umanitară", Corlăţean a reamintit că România se aşteaptă ca Rusia să se abţină de la acţiuni militare şi să se respecte drepturile poporului ucrainean şi legile ţării.
"Federaţia Rusă să se întoarcă la parametrii conveniţi privind prezenţa sa în Ucraina şi să rspecte şi să privilegieze procesul politic de dialog, şi nu intervenţia armată", a spus oficialul român, atrângându-le gazdelor ucrainene atenţia asupra "tentaţiei apariţiei acestui lanţ de conflicte prelungite într-o zonă mai largă".
Ministrul român de Externe s-a întâlnit la Kiev şi cu premierul Arsenii Iaţeniuk, precum şi cu preşedintele Radei şi preşedintele interimar al Ucrainei, Aleksandr Turcinov.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe