Ana Birchall crede că preluarea preşedinţiei Consiliului UE în 2019 ne va face un profil european consolidat: "Fiecare dintre noi putem să facem acest lucru pentru a respecta şi a iubi această ţară atât de frumos numită grădina Maicii Domnului"

Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a primit, miercuri, avizul pozitiv al comisiilor reunite de Afaceri Europene, afirmând că preluarea primei preşedinţii a Consiliului Uniunii Europene în 2019 este o oportunitate pentru crearea unui profil european consolidat al ţării noastre.

Urmărește
306 afișări
Imaginea articolului Ana Birchall crede că preluarea preşedinţiei Consiliului UE în 2019 ne va face un profil european consolidat: "Fiecare dintre noi putem să facem acest lucru pentru a respecta şi a iubi această ţară atât de frumos numită grădina Maicii Domnului"

Ana Birchall crede că preşedinţia Consiliului UE în 2019 ne va face un profil european consolidat (Imagine: Marius Dumbrăveanu / Mediafax Arhiva Foto)

"În ceea ce priveşte obiectivele Ministerului delegat pentru afaceri europene în primul rând vom avea în gestiune pregătirea, organizarea şi exercitarea Consiliului Uniunii Europene, doi, coordonarea elaborării mandatelor şi a poziţiilor României în domeniul afacerilor europene", a declarat Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, în cadrul audierii din comisiile de specialitate.

Ana Birchall a afirmat că noul minister va asigura unitatea centrală de coordonare şi implementare a planului de măsuri privind organizarea preşedinţei Consiliului UE de către România.

"Vom demara cu promptitudine procesul de calibrare a resurselor umane şi materiale la nevoile specifice organizării preşedinţiei. Preluarea primei preşedinţii a Consiliului Uniunii Europene în 2019 va reprezenta o oportunitate pentru crearea unui profil european consolidat al României. Vom avea o preşedinţie cu o agendă complicată, negocieri privind perspectiva financiară 2021-2028, cu posibila finalizare a negocierilor eferente procesului de ieşire a Marii Britanii din UE, cu alegeri pentru PE (…), practic vorbim despre cel mai important proiect post aderare care va trebui susţinut de toate forţele politice", a susţinut Birchall.

„Eu închei prin a vă mulţumi foarte mult pentru această oportunitate. Pentru mine realmente este un privilegiu să sper să pot să lucrez în continuare cu dumneavoastră. Sigur că mă uit în această cameră şi văd inclusiv aceste costume populare pe care noi am încercat să le punem în evidenţă arătând cât de frumoasă şi bogată este România şi în pregătirea preşedinţiei, îmi pun speranţe inclusiv în societatea civilă, în mass-media, să fim parteneri în a arăta inclusiv această frumuseţe a României care este atât de bogată şi de mult prea multe ori nepusă în valoare. Fiecare dintre noi putem să facem acest lucru pentru a respecta şi a iubi această ţară atât de frumos numită grădina Maicii Domnului”, a declarat Ana Birchall.

Aceasta a mai spus că va fi necesară folosirea eficienţă a argumentului Brexit pentru a ne păstra avantajele comparativă şi rămâne în grupul tărilor membre cu fiscalitate redusă, o "importantă ancoră de convergenţă a României".

Ministrul delegat a vorbit şi despre necesitatea asigurării unui tratament corect şi nediscriminatoriu pentru cetăţenii românii în contextul viitoarelor angajamente UE-Marea Britanie, dar şi în interiorul UE.

Ana Birchall a susţinut că aderarea la Schengen rămâne un obiectiv de urmărit, văzut”ca simbol al nediscriminării Românilor în UE” şi a subliniat şi importanţa de realiza obiectivul de finalizare a MCV.

"Avem obligaţia să ne asigurăm că în orizontul de timp descris de preşedintele CE vom realiza obiectivul de finalizare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe baza progreselor reale, evaluate corect, dar fără condiţionalităţi politice de orice fel", a mai spus ministrul delegat.

Ana Birchal a afirmat că principalul obiectiv al Românie în actualul context de securitate va trebui să fie acela de racordare la noile formule de cooperare consolidată care se vor contura la nivelul UE şi de participare activă la dezbaterile privind viitorul UE, în paralel cu o politică externă activă care să ţină seama şi de mutaţiile din lumea euro-atlantică.

Birchall a fost întrebată şi care va fi poziţia faţă de Republica Moldova, răspunzând că va susţine eforturile Republicii Moldova de aderare la UE pentru ca parcursul european al acesteia să fie ireversibil.

Nici această audiere nu a fost lipsită de dispute. Deputatul PMP Eugen Tomac a părăsit sala, nemulţumit de rapiditatea cu care se desfăşoră audierile, afirmând că "este un abuz ce se întâmplă".

Birchall a fost avizată favorabil, cu 18 voturi "pentru" şi 7 "împotrivă".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici