- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (30.11.2014, 13:19)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aurescu: Trebuie demarat un proces de îmbunătăţire a cadrului juridic pentru românii din diaspora
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, afirmă, într-un mesaj de Ziua Românilor de Pretutindeni, că este necesară demararea unui proces de îmbunătăţire a cadrului juridic şi instituţional privind românii din străinătate, adaptat celor mai bune modele europene şi internaţionale.
Urmărește
176 afișări
Aurescu: Trebuie demarat un proces de îmbunătăţire a cadrului juridic pentru românii din diaspora (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
"Cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, transmit un salut călduros tuturor compatrioţilor aflaţi în afara graniţelor ţării. Această zi este una specială pentru fiecare român, oriunde s-ar afla. Fie că sunt mai aproape, în directa vecinătate a României, sau la mii sau zeci de mii de kilometri departe de ţară, fie aparţinând comunităţilor tradiţionale sau plecaţi de curând ori de zeci de ani, conaţionalii noştri de pretutindeni sunt parte integrantă a poporului român şi reprezintă un vector esenţial de promovare a imaginii României în lume", se arată în mesajul ministrului de Externe, Bogdan Aurescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
El precizează că promovarea valorilor identitare româneşti în afara graniţelor, "cu mândrie şi demnitate", trebuie să reprezinte "o prioritate principală" a Ministerului Afacerilor Externe.
"În acest sens, este necesară demararea unui proces de îmbunătăţire a cadrului juridic şi instituţional privind românii din străinătate, adaptat celor mai bune modele europene şi internaţionale. Această necesitate este generată de dinamica şi amploarea unică în istoria modernă a României prin care comunităţile româneşti din afara graniţelor ţării s-au constituit în ultimii 25 de ani. Este pentru întâia oară în istoria statului român modern când o comunitate de asemenea dimensiuni, de ordinul milioanelor de români, alege să trăiască în străinătate. Gestionarea relaţiilor cu aceste comunităţi, precum şi cu cele istorice care trăiesc în proximitatea ţării, reprezintă un proiect politic important, pe termen lung, al statului român", afirmă Aurescu, subliniind că acest proiect va fi un succes dacă românii din ţară şi cei de pretutindeni vor lucra împreună.
Totodată, ministrul subliniază că soarta comunităţilor tradiţionale româneşti constituie "o preocupare centrală" a MAE, deoarece românii din vecinătate sunt "o componentă esenţială a spiritualităţii româneşti şi un model de perenitate a valorilor noastre identitare".
"În această zi, simbolic legată de sărbătoarea Sfântului Andrei, Apostolul Românilor, să preţuim împreună valorile comune care ne sunt specifice: limba română, tradiţiile şi simbolurile naţionale", mai spune şeful diplomaţiei.
În mesajul său, ministrul a evocat şi alegerile parlamentare din Republica Moldova.
"În această zi specială, istorică, în care Republica Moldova îşi alege viitorul, îmi exprim speranţa în înţelepciunea, responsabilitatea şi caracterul vizionar al acestei alegeri, astfel încât să putem construi împreună, în continuare, calea europeană a societăţii de peste Prut", a afirmat Bogdan Aurescu.
Ziua Românilor de Pretutindeni se sărbătoreşte pe 30 noiembrie începând din anul 2007, când a fost promulgată Legea nr. 299 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:16
Crocodilul care a jucat în celebrul film Crocodile Dundee a murit
-
astăzi, 12:13
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul / Un cetăţean australian care lupta pentru Ucraina ar fi fost capturat de armata rusă