- Home
- Politic
- BUCURESTI, (08.02.2016, 07:00)
- Lucian Pop , Lucian Negrea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Îi dau dreptate lui Tăriceanu în privinţa imunităţii. Este o eroare grosolană în MCV
Traian Băsescu a declarat că există erori în raportul MCV şi îi dă dreptate preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în privinţa modului în care funcţionează imunitatea, precizând însă că, pe de altă parte, Parlamentul trebuie să aibă criterii clare când votează cererile Justiţiei.
Urmărește
3087 afișări
Băsescu: Îi dau dreptate lui Tăriceanu în privinţa imunităţii. Este o eroare grosolană în MCV (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)
Fostul preşedinte a remarcat că în Raportul MCV există o eroare, pentru că se precizează că parlamentarii au imunitate în faţa urmăririi penale.
"Aici, îmi pare rău, îi dau dreptate lui Tăriceanu. Este o eroare grosolană! Parlamentarii nu au imunitate în faţa începerii urmăririi penale, doar la arestare au (...) Se rămâne pe eticheta pusă de televiziuni: a fost împiedicată urmărirea penală împotriva parlamentarilor (...) Este o confuzie, chiar în raport, care este neconstituţională, parlamentarii în România nu au imunitate la începerea urmăririi penale, doar la arestare (...) însă se spune altceva: <<deşi majoritatea cererilor au fost admise, rămâne valabil faptul că răspunsul Parlamentului la solicitările DNA este lipsit de criterii obiective, în baza cărora să se furnizeze o justificare clară şi consecventă în fiecare caz, la arestări în special>>. Deci, atenţie, că s-a schimbat fundamental o nuanţă. Spune, când refuzaţi, vrem să ştim că aveţi nişte criterii aplicabile tuturor, nu la unii refuzaţi, la alţii nu (...) O să vă spun de ce este extrem de important. Raportul MCV nu mai respinge ideea refuzului, mai ales că îl coroborează cu arestări etc, dar zice: drag, parlamentar al României, fă nişte criterii ca să ştim când eşti de acord sau nu", a precizat, duminică, Traian Băsescu, la B1Tv.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Traian Băsescu a făcut un apel către Parlament să modifice de urgenţă Codul Penal, aşa cum se cere şi în raportul MCV.
”E o poveste mai largă cu modificările la Codul Penal, în care se spune şi că au fost unele tentative, lucru care nu e în regulă, dar şi că sunt unele modificări care trebuiesc făcute (...) Curtea Constituţională a declarat necostituţionale 39 de articole din Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Din câte ştiu, alte circa 20 de cereri de revizuire a unor articole au fost aprobate de instanţe şi sunt la analiză la Curtea Constituţională (...) Spre exemplu, eu, dacă aş fi Parlament, punem între ghilimele, că nu pot fi eu Parlament, dar dacă aş fi Parlament aş trece urgent, pentru că sunt 39 de articole nemodificate, iar Parlamentul are obligaţia să aducă la zi legile, în urma hotărârilor Curţii Constituţionale, în 45 de zile şi asta reproşează raportul MCV: fraţilor, v-a trecut şi vacanţa de vară şi nu v-aţi apucat (...) Toată lumea spune: nu vă atingeţi de Coduri! O spune chiar MCV: aduceţi la zi Codurile, măcar ceea ce Curtea Constituţională a constatat a fi neconstituţional", a mai declarat fostul preşedinte.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că respinge ultimul raport al Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi cere Guvernului să-l retrimită Comisiei Europene, cu criticile care au fost deja formulate, precizând că trebuie demarate procedurile pentru încetarea monitorizării. El a mai spus că există aprecieri, concluzii şi recomandări care contrazic dispoziţii din Constituţia României, că fiecare parlamentar votează solicitările Justiţiei în funcţie de propria conştiinţă şi că imunitatea parlamentară nu este o invenţie a României şi vizează doar declaraţiile politice.
Potrivit Constituţiei, ridicarea imunităţii parlamentare este necesară doar în cazul reţinerii, arestării şi percheziţiei, urmărirea penală putând începe în cazul deputaţilor şi senatorilor simpli fără încuviinţarea Legislativului. Aprobarea Parlamentului pentru începerea urmăririi penale este necesară doar în cazul aleşilor care sunt sau au fost miniştri.
Citeşte şi: Cioloş le-a transmis ambasadorilor UE la Bucureşti că MCV ar trebui înlocuit cu un sistem intern
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36