Băsescu: Ponta să mai rabde până pe 22 decembrie acordul. Fiind foarte cald ieri, poţi deveni nervos

Preşedintele Băsescu a declarat, joi, că îi recomandă premierului "să mai rabde" până pe 22 decembrie acordul de colaborare instituţională şi că face apel către Victor Ponta să reanalizeze decizia luată, menţionând totodată că poate să creadă şi faptul că "fiind foarte cald ieri, poţi deveni nervos".

Urmărește
593 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Ponta să mai rabde până pe 22 decembrie acordul. Fiind foarte cald ieri, poţi deveni nervos

Victor Ponta si Traian Basescu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Traian Băsescu a afirmat că premierul s-a "pripit" atunci când a anunţat că denunţă acordul de colaborare instituţională şi i-a recomandat să mai "rabde" până la sfârştiul mandatului său de şef de stat, întrucât documentul îl scuteşte de multe explicaţii atât pe el, cât şi Executivul pe care îl conduce.

"Primul-ministru s-a pripit. Îi recomand să mai rabde până pe 22 decembrie 2014 acest acord, pentru că îl ajută şi îl scuteşte de multe explicaţii şi pe el, şi Guvernul lui, şi dă partenerilor noştri sentimentul de stabilitate în drumul european al României şi în consolidarea relaţiei transatlantice şi în respectarea statului de drept'", a spus Băsescu.

El a arătat că face un apel la premier în sensul de a "reanaliza" decizia de denunţare a acordului de colaborare instituţională.

"Fac un apel la premier să reanalizeze decizia pe care a luat-o. Eu pot să cred şi faptul că, fiind foarte cald ieri, poţi deveni nervos. Accept şi ideea că premierul nu s-a uitat la emisiune şi nu a văzut exact ce am spus eu şi ce a spus ziaristul şi a mers pe preluările pe care le-au făcut televiziunile fără a da exact dialogul la care, repet, răspunsul meu nu a fost suficient de promt, dar în niciun caz nu îmi poate atribui formularea pe care a menţionat-o în scrisoarea prin care mă anunţă că denunţă acordul de cooperare instituţinală", a spus Băsescu, în declaraţia de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Traian Băsescu a explicat că acest acord a fost "de natură să reducă suspiciunile în relaţiile partenerilor noştri europeni şi transatlantici cu privire la ce va face acest guvern".

"În lipsa acestui acord ar fi urmat o lungă perioadă de expectativă a cancelariilor care ar fi aşteptat să vadă care este comportamentul guvernului instalat după alegerile din 2012, având în vedere că aceeaşi majoritate crease evenimentele din vara anului 2012", a precizat Traian Băsescu.

El a spus că documentul a fost "credibil" şi a adus "rezultatele scontate".

"România a trecut mai uşor de perioada de suspiciune de după alegerile din 2012", a punctat şeful statului.

Preşedintele a mai spus că denunţarea acordului nu este "potrivită" deoarece el este "confirmarea că România îşi va menţine linia politică de până acum şi care este agreată de toţi partenerii noştri".

Băsescu a punctat faptul că în acord nu sunt doar extrase din Constituţie "aşa cum comentează unii". "Sunt foarte multe lucruri care au făcut, spre exemplu, obiectul priorităţilor pe care eu le-am avut în politica externă sau politica de apărare şi care trebuiesc menţinute", a declarat preşedintele, menţionând orientarea strategică a României, apartenenţa la NATO şi UE şi Parteneriatul Strategic cu Statele Unite

"Când denunţi un astfel de acord, toţi se vor întreba: 'Va face România un Parteneriat Strategic cu China? Cu Federaţia Rusă?", a afirmat Traian Băsescu, adăugând că în actuala situaţie regională Bucureştiul nu are dreptul să dea cancelariilor "impresia că prin denunţare se pot schimba şi liniile strategice ale politicii externe a României".

Totodată, şeful statului a precizat că acordul conţine şi prevederi legate de securitatea României, precum şi angajamentul că oamenii politici nu vor ataca instituţiile justiţiei şi nu vor contesta hotărârile judecătoreşti.

"Ori chiar zilele trecute, purtătorul de cuvânt al domnului Victor Ponta, domnul Şova, eticheta unele procese ca fiind procese politice. La asta vrea să fol denunţarea acordului?", s-a întrebat Băsescu.

De asemenea, şeful statului a reamintit că în document este trecut drept obiectiv de interes naţional absorbţia fondurilor UE, pe care a calificat-o drept "catastrofală".

"Văzând absorbţia catastrofală, probabil că primul-ministru denunţă acordul pentru a ieşi şi din această obligaţie pe care o avea creată prin Acordul de Cooperare Instituţională", a punctat el.

Referitor la informaţiile privind existenţa unui mediator pentru semnarea pactului, Băsescu a spus că şi el şi Victor Ponta ar fi considerat-o "un amestec nejustificat".

"Nimeni, niciodată, n-a îndrăznit să ceară ori primului ministru ori mie să avem un asemenea acord. Aş fi considerat-o şi eu, şi sunt convins că şi primul ministru, ca fiind un amestesc nejustificat în treburile funcţionale ale unui executiv din România. Repet, nimeni, niciodată, nu a cerut nici mie, nici primului-ministru Victor Viorel Ponta să existe un astfel de acord", a spus Băsescu, explicând că "izvorul" documentului a fost faptul că şi-a dat seama de neîncrederea de care se bucura Guvernul de la Bucureşti în urma tentativei de lovitură de stat din vara anului 2012.

"Am preferat să generez un proiect de document pe care până la urmă premierul l-a acceptat, în linii mari în forma propusă de mine, pentru a crea garanţii politice, pentru a credibilita guvernul care s-a instalat în urma alegerilor cu un vot de aproape 70%", a declarat Băsescu.

Premierul Victor Ponta i-a trimis o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu, în care îi spune că nu mai este valabil pactul de coabitare, au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Guvernul a confirmat ulterior faptul că premierul Ponta i-a transmis, miercuri, preşedintelui scrisoarea de denunţare a pactului de colaborare instituţională semnat de cei doi, ca urmare a declaraţiilor făcute marţi de şeful statului.

"Am luat act de declaraţiile dumneavoastră, din data de 05 august 2014, conform cărora Pactul de colaborare instituţională a reprezentat ”o păcăleală”. Pe această cale, vă reamintesc ceea ce aţi afirmat, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist cu privire la acest document: ”Da, l-am păcălit pe Victor Ponta cu pactul de coabitare. Eu eram cu spatele la zid! Aveam o majoritate de 70%, care putea să nici nu discute cu mine...”. Acest document a fost semnat de mine din dorinţa de a evita o nouă criză politică şi pentru a da un semnal că în România instituţiile pot funcţiona normal, indiferent de persoanele care le conduc. Vă readuc aminte că, în acea perioadă, tocmai dumneavoastră aţi fost cel care aţi prezentat documentul, în public, liderilor europeni, printre care preşedintelui de atunci al Comisiei Europene şi preşedintelui Parlamentului European, dar şi ambasadorilor acreditaţi la Bucureşti. Acest document a fost adus la cunoştinţă partenerilor României, ca o dovadă că suntem capabili să asumăm regulile democratice şi să veghem la buna funcţionare a instituţiilor", spune Ponta în scrisoarea deschisă.

Premierul menţionează totodată că rămâne în continuare convins că, "în orice situaţie politică şi dincolo de orice dispută personală, preşedintele şi prim-ministrul trebuie să colaboreze pentru binele public". "Din păcate, dumneavoastră aţi arătat în mod repetat că nu sunteţi interesat de acest lucru", mai spune el.

"Ţinând cont de declaraţiile pe care le-aţi făcut în data de 05 august, amintite anterior, devine evident că Pactul de colaborare instituţională nu mai produce efectele politice şi instituţionale pentru care a fost întocmit. În urma afirmaţiilor pe care le-aţi făcut public în ziua de marţi, devine clar pentru toţi românii, dar şi pentru partenerii noştri că aţi semnat acest document cu rea-credinţă, fără a vă asuma în realitate principiile sale. Prin urmare, vă aduc la cunoştinţă pe această cale faptul că, în actualele condiţii, nu mai pot considera valabil Pactul de coabitare instituţională semnat în decembrie 2012", afirmă premierul în document.

Ca reacţie, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, a transmis o declaraţie în care arată că preşedinte Traian Băsescu îi "recomandă" premierului Victor Ponta "să se mai gândească dacă, într-adevăr, doreşte denunţarea Acordului de colaborare instituţională între preşedintele României şi prim-ministrul României".

"Domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta nu se dezminte nici de aceasta dată şi continuă să spună minciuni într-un document oficial cu antetul Guvernului României. În scrisoarea prin care denunţă Acordul de colaborare instituţională între preşedintele României şi prim-ministrul României citează, în mod mincinos, o declaraţie care ar fi fost făcută de preşedintele României, domnul Traian Băsescu, marţi, în cadrul emisiuniii «Evenimentul zilei» de la postul B1 TV: «Da, l-am păcălit pe Victor Ponta cu Pactul de coabitare. Eu eram cu spatele la zid! Aveam o majoritate de 70%, care putea să nici nu discute cu mine...». Oricine a urmărit emisiunea de marţi, în care domnul preşedinte Traian Băsescu a făcut declaraţiile la care se referă prim-ministrul României, poate observa noua minciună transmisă astăzi public de domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta", susţine Oprea.

Acesta menţionează că, "pentru corecta informare a cetăţenilor", reproduce "citatul corect" cu declaraţia preşedintelui Traian Băsescu de la emisiunea televizată.

"Pentru corecta informare a cetăţenilor reproducem citatul corect cu declaraţia domnului preşedinte Traian Băsescu făcută în emisiunea de ieri: «Domnul preşedinte Traian Băsescu: Pentru că eu nu i-am făcut lui MMonica Macoveice mi-a făcut ea. Eu eram cu spatele la zid după alegeri, cu o majoritate de 70%, care putea să nu discute cu mine. Slavă Domnului, pe lipsa de experienţă a lui Ponta, am reuşit să semnez cu el acel celebru Pact de... / Domnul Mircea Marian: Vreţi să spuneţi că l-aţi păcălit? / Domnul preşedinte Traian Băsescu: Da, da, a fost un politician mai slab decât mine. / Domnul Dan Andronic: Aţi fost un negociator mai bun decât el. / Domnul preşedinte Traian Băsescu: Am fost negociator mai bun decât el. Şi l-aţi văzut cum e în faţa mea... (...)»", se arată în declaraţia purtătorului de cuvânt al preşedintelui.

"De aici rezultă că termenul «păcălit» a fost utilizat de jurnalistul Mircea Marian şi nu de domnul preşedinte Traian Băsescu. Pe lângă minciuna din declaraţia pe care i-o atribuie domnului preşedinte Traian Băsescu, trebuie remarcat că domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta răspunde solicitării făcute de stăpânii domniei sale de la Antena 3 prin jurnalistul Radu Tudor", menţionează sursa citată.

"Domnul preşedinte Traian Băsescu îi recomandă domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta să se mai gândească dacă, într-adevăr, doreşte denunţarea Acordului de colaborare instituţională între preşedintele României şi prim-ministrul României", se mai arată în declaraţia purtătorului de cuvânt al preşedintelui.

Intitulat "Acord de colaborare instituţională între preşedintele României şi primul-ministru al Guvernului", pactul de coabitare, cum a fost numit atât în mediul politic cât şi în mass-media, datează din 12 decembrie 2012, imediat după alegerile paarlamentare şi înainte ca Traian Băsescu să-l desemneze din nou pe Victor Ponta premier.

Documentul, păstrat secret o perioadă, a fost semnat de Traian Băsescu şi Victor Ponta, la acel moment fiind prezenţi şi Crin Antonescu şi Liviu Dragnea. Documentul era destinat "păstrării stabilităţii ţării şi asigurării unui climat funcţional, bunei guvernări" şi asigurării încrederii pieţelor internaţionale, prin "armonizarea poziţiilor comune în cadrul puterii executive, cu respectarea atribuţiilor constituţionale ale preşedintelui şi Guvernului".

Acordul făcea referire la evitarea confruntărilor publice inutile, la soluţionarea diferendelor şi la consultarea ex-ante în privinţa mandatelor care vizează politicile europene, dar şi la independenţa justiţiei, Ponta şi Băsescu angajându-se, sub semnătură, că independenţa Justiţiei nu va fi alterată direct sau indirect. De asemenea, documentul impunea părţilor să manifeste "respect pentru valorile constituţionale şi pentru instituţiile fundamentale ale statului, începând cu Justiţia, care nu trebuie să fie atacate şi, astfel, delegitimate".

Potrivit Acordului, părţile se mai angajau să se abţină de la atacuri la adresa instituţiilor statului de drept, documentul stabilind chiar şi un "cod de conduită", potrivit căruia părţile urmau să "îmbrăţişeze reguli mininale de adresare respectuoasă, cu referire directă la funcţia partenerului şi adresarea la plural".

Prezent la Consiliul European din decembrie 2012, preşedintele Traian Băsescu a înmânat documentul liderilor europeni, printre care preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, preşedintele PE, Martin Schulz, şi preşedintele Franţei, Francois Hollande. Preşedintele le-a dat acestora acordul tradus în limba engleză, la poza de familie. El nu a vrut să dezvăluie imediat în mod public despre ce este vorba, spunând doar că este un "document în interesul României", fără a preciza însă şi conţine acesta.

Liderul PNL Crin Antonescu a vorbit primul, public, despre o "întâlnire informală" între şeful statului şi premier, la care "nu a semnat nimeni în numele USL ceva". La rândul său, premierul Victor Ponta afirma, pe 17 decembrie, că documentul a fost semnat şi de el, în calitate de prim-ministru, şi viza "colaborarea instituţională Preşedinţie-Guvern", cu asigurări de respectare a Constituţiei. "Nu e de coabitare, că eu am schimbat titlul, este de colaborare interinstituţională", a subliniat, atunci, Ponta. Ulterior, acordul a fost făcut public atât de preşedinte, cât şi de premier.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici