Congres PMP - Băsescu candidează la funcţia de preşedinte: "Sunt un om care nu mai vrea nimic pentru el"

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat sâmbătă că nu mai vrea nimic pentru sine şi că a decis să candideze pentru preşedinţia Mişcării Populare "după multe zile de discuţii si cu cei care conduceau Mişcarea Populară, dar şi cu soţia şi fiicele".

Urmărește
3849 afișări
Imaginea articolului Congres PMP - Băsescu candidează la funcţia de preşedinte: "Sunt un om care nu mai vrea nimic pentru el"

Congres PMP: Băsescu va candida la funcţia de preşedinte, Tomac, la cea de preşedinte executiv (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)

"Este păcat să plec cu experienţa acumulată în cele mai înalte funcţii fără să o împărtăşesc, să o dau unora care vin după mine. Când am decis să conduc această moţiune, am luat decizia după multe zile de discuţii şi cu cei care conduceau Mişarea Poplară, dar şi cu soţia şi cu fiicele. Mi-a fost foarte greu să le conving, dar până la urmă am reuşit", le-a spus Băsescu participanţilor la congresul MP.

Băsescu a menţionat că pentru prima dată în România în fruntea unei moţiuni se află un om care nu mai vrea nimic pentru el, arătând că doreşte să conducă partidul pentru a face ce a rămas nefăcut după mandatul de zece ani la Cotroceni.

"Pentru prima dată în România, în fruntea unei moţiuni se aşează un om care nu mai vrea nimic pentru el. Eu nu mai am ce să ajung, dar vreau să conduc acest partid pentru continuarea ceea ce a rămas nefăcut după zece ani la Cotroceni. Aşa cum spuneam la încheierea mandatul, am îngenuncheat sistemul, dar nu le-am învins, am datoria de a rămâne în fruntea partidului cât vechile structuri rămân în structurile statului", a mai declarat fostul preşedinte al României.

El a mai spus că a trecut prin două suspendări şi niciodată nu a făcut compromisuri "prin spate".

"Am hotărât ca moţiunea mea să se numească «România mea», chiar şi domnişoarele de la actualităţi când o să o citească o să spună «România mea». A venit timpul să fim foarte mândri că suntem români. Ne-am obişnuit să avem complexe, românii nu sunt cu nimic mai prejos decât nemţii, olandezii, belgienii, francezii. Trebuie ca românii să redevină în totalitatea lor mândrii de ei, să nu ne mai fie ruşine să vorbim de partiotism. Numele moţiunii «România mea» ne poate caracteriza: nu suntem naţionalişti, ci patrioţi”, a adăugat Băsescu.

Băsescu: Am primit multe invitaţii să fiu doctor, am refuzat, am titul de căpitan de cursă lungă

Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că mare parte a doctoratelor sunt plagiate, arătând că în cariera sa a primit multe invitaţii să aibă titul de doctor, dar a refuzat pe motiv că este mândru de titlul său de căpitan de cursă lungă şi nu l-ar da pe unul de "doctor plagiat".

Băsescu le-a spus acest lucru participanţilor la congresul Mişcării Populate, când a prezentat moţiunea «România mea», cu care a candidat la preşedinţia partidului.

"Învăţământul universitar a fost compromis de valul de doctorate. Doctoratele înseamnă să aduci la fiecare teză de dcoctorat o gândire proprie, la noi se pare că mare parte a doctoratelor sunt plagiate. Asta explică de ce universităţile merg foarte greu către acea cercetarea aplicată care să se distribuie în economie, pentru că se adună tot felul de cumetri şi cumetrii. Unul ajunge profesr cu doctorat plagiat, după care ia toţi generalii şi îi face doctori", le-a spus Băsescu participanţilor la congres.

El a spus că furtul intelectual este "o ticăloşie" şi că a primit multe invitaţii să primească titlul de doctor, dar a refuzat.

"Din acest punct de vedere, noi trebuie să respingem categoric furtul intelectual, este o ticăloşie. Mărturisesc că în cariera mea am primit multe invitaţii să mă fac doctor, am găsit şi mulţi îndrumători, dar am spus că cel mai mândru sunt de titlul meu de căpitan de cursă lungă pe care nu l-aş da pe niciunul care are titul de doctor plagiat", a adăugat Băsescu.

El a mai menţionat între priorităţile moţiunii «România mea», creerea locurilor de muncă, dezvoltarea infrastructurii de transporturi, educaţia, sănătatea

"Primul lucru care trebuie să fie făcut este reforma curriculară, copiii trebuie să înveţe despre lucruri care îi ajută şi îi folosesc în viaţă, restul le poate afla de pe Internet", a spus Băsescu.

"Sistemul de sănătate în România, spitale, în proporţie de 90% este organizat ca în vremea lu Stalin. Am făcut din medici funcţionari publici, este ridicol ca un medic să fie funcţionar public în loc să aibă contract cu spitalul", a spus Băsescu.

La congresul PMP, care se desfăşoară la această oră la Sala Palatului, participă, potrivit organizatorilor, 5420 de delegaţi şi 1000 de invitaţi.

Membrii PMP urmează să-şi aleagă reprezentanţii pentru funcţia de preşedinte al partidului şi pentru funcţiile de preşedinte executiv, prim-vicepreşedinte, vicepreşedinte, secretar general, secretar general adjunct, secretar executiv.

Deputatul Eugen Tomac candidează pentru funcţia de preşedinte executiv.

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu şi europarlamentarul Siegfrid Mureşan candidează pentru funcţiile de prim-vicepreşedinte.

Dorel Onaca şi-a depus candidatura pentru funcţia de secretar general.

Moţiunea cu care fostul preşedinte al României candidează pentru poziţia de lider al PMP este susţinută de candidaţii la funcţiile de preşedinte executiv, prim-vicepreşedinte şi secretar general.

Partidul ar urma să îşi schimbe denumirea în Mişcarea Populară, aşa cum a propus Traian Băsescu.

Cu o zi înainte de congres, liderii PMP s-au reunit la sediul partidului pentru a definitiva structura conducerii formaţiunii politice.

Surse din PMP au declarat, vineri seară, pentru MEDIAFAX, că la Congresul de sâmbătă partidul ar urma îşi să desemneze zece vicepreşedinţi - deputaţii Petru Movilă, Ştefan Burlacu, Clement Negruţ, Adrian Gurzău, precum şi Mihaela Stoica, înscrisă joi în partid. Preşedinţii de filiale care vor candida pentru funcţia de vicepreşedinte PMP sunt Claudiu Palaz - Constanţa, Cătălin Cristache - Galaţi, Cătălina Bojanu - Prahova, Roxana Iliescu - Timiş.

Fostul preşedinte Traian Băsescu s-a înscris în PMP în 9 octombrie, afirmând că cel mai important motiv pentru revenirea sa în viaţa politică este apărarea mandatelor sale prezidenţiale.

El a mai spus că motivul major al revenirii sale în politică este că, nemaiputând lăsa moştenire un PDL, va lăsa o Mişcare Populară.

"Acestea sunt câteva motive, în afară de motivul major, că nemaiputând lăs moştenire un PDL, o să las o Mişcare Populară", a spus Traian Băsescu.

La o zi după înscrierea în partid, Traian Băsescu a participat şi la reuniunea Colegiului Naţional al formaţiunii, unde a propus ca formaţiunea politică să se numească doar "Mişcarea Populară".

"Congresul din 24 octombrie, foarte important, trebuie să fie un Congres de relansare a partidului, pe de-o parte, şi care să aibă şi semnificaţia lui în schimbarea denumirii, care mie nu îmi place că este PMP, (...), vă consult, cred că Mişcarea Populară este suficient, lăsând electoratului posibilitatea să opteze. Nu ar trebui să avem un singur curent de dreapta", a declarat atunci fostul preşedinte Traian Băsescu.

Băsescu a mai spus că România nu trebuie guvernată în funcţie de doctrine, ci de priorităţi, lucru care se întâmplă în majoritatea statelor europene.

"Trebuie să acceptăm că în interiorul Mişcării Populare pot fi curente şi mai la stânga şi mai la dreapta, decât, spre exemplu, opţiunea de dreapta pe care eu o afişez fără reţinere", a subliniat Traian Băsescu.

PMP a fost înfiinţat după alegerile parlamentare din 2012, în condiţiile în care, în martie 2013, preşedintele Traian Băsescu anunţa, pe Facebook, că îşi ia "adio" de la PD şi PDL, precizând că se va dedica unei noi construcţii de dreapta. Anunţul a fost făcut după ce PDL l-a ales pe Vasile Blaga preşedinte, în defavoarea Elenei Udrea. Sub coordonarea acesteia, un grup desprins ulterior din PDL a pus bazele PMP. În prezent, PMP este condus de deputatul Eugen Tomac şi are doar patru parlamentari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici