Corlăţean îi scrie lui Buquicchio despre angajamentul Guvernului de respectare a statului de drept

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, i-a transmis o scrisoare preşedintelui de la Veneţia, în care reiterează angajamentul Guvernului privind respectarea principiilor statului de drept, independenţa justiţiei şi a contenciosului constituţional.

Urmărește
209 afișări
Imaginea articolului Corlăţean îi scrie lui Buquicchio despre angajamentul Guvernului de respectare a statului de drept

Corlăţean îi scrie lui Buquicchio despre angajamentul Guvernului de respectare a statului de drept (Imagine: Octav Ganea / MediafaxFoto)

"Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a transmis, în după-amiaza zilei de 8 august 2012, preşedintelui Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), Gianni Buquicchio, o scrisoare privind evoluţiile politice din România. Ministrul Afacerilor Externe a reiterat angajamentul Guvernului României privind respectarea principiilor fundamentale ale statului de drept, independenţa justiţiei şi a contenciosului constituţional. Totodată, a menţionat solicitarea adresată, la data date de 31 iulie 2012, de către Primul Ministru, Victor Ponta, tuturor actorilor politici de a respecta independenţa Curţii Constituţionale", se arată într-un comunicat al MAE remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că va continua, în perioada următoare, să transmită în atenţia Comisiei de la Veneţia toate elementele pertinente referitoare la evoluţiile în plan intern din România, în perspectiva deciziei finale a Curţii Constituţionale referitoare la rezultatele referendumului privind demiterea preşedintelui României.

MAE informa, marţi, că a luat notă cu preocupare de elementele din declaraţia preşedintelui Comisiei de la Veneţia privind CC, menţionând că Reprezentanţa României la Strasbourg a contactat de urgenţă secretariatul Comisiei pentru comunicarea exactă a informaţiilor ce au determinat declaraţia lui Gianni Buquicchio.

"MAE a luat notă cu preocupare de elementele cuprinse în declaraţia Preşedintelui Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) a Consiliului Europei, dl Gianni Buquicchio, din 7 august 2012. MAE împărtăşeşte pe deplin poziţia exprimată de Preşedintele Comisiei de la Veneţia, potrivit căreia orice presiune asupra oricărei instanţe, fie ea constituţională sau ordinară, în scopul influenţării deciziilor sale sau în orice alt scop, este absolut inadmisibilă", se arată într-un comunicat al MAE remis, marţi seară, agenţiei MEDIAFAX.

Preşedintele Comisiei de la Veneţia a făcut, marţi, apel la autorităţi şi la partidele politice din România să respecte pe deplin independenţa Curţii Constituţionale şi să se abţină de la presiuni, precizând că în urmă cu o zi a primit noi informaţii de la CC în legătură cu acest subiect.

"Fac apel la autorităţile statului şi la partidele politice din România să respecte pe deplin independenţa Curţii Constituţionale şi să se abţină de la exercitarea de presiuni. În ceea ce priveşte ameninţările la adresa unor judecători, sper că autorităţile române îi vor proteja pe judecătorii vizaţi şi familiile lor şi vor lua toate măsurile necesare pentru a-i aduce pe autorii acestor ameninţări în faţa justiţiei", afirmă Gianni Buquicchio, într-o declaraţie în care menţionează că luni a primit informaţii suplimentare din partea Curţii legate de continuarea presiunilor şi de ameninţări la adresa unor judecători.

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, marţi seară, că Executivul trebuie să explice limpede Comisiei de la Veneţia că "Guvernul, preşedintele interimar, alte instituţii publice din România nu fac nicio presiune asupra Curţii, dar că există semne clare că cineva le face".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici