Diplomaţi: România ar putea bloca ratificarea Acordului UE-Canada din cauza problemei vizelor

România şi Bulgaria ar putea bloca ratificarea Acordului de liber-schimb UE-Canada, din cauza menţinerii vizelor canadiene pentru cele două ţări, afirmă diplomaţi citaţi de agenţia The Canadian Press.

Urmărește
882 afișări
Imaginea articolului Diplomaţi: România ar putea bloca ratificarea Acordului UE-Canada din cauza problemei vizelor

Diplomaţi: România ar putea bloca ratificarea Acordului UE-Canada din cauza problemei vizelor (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Premierul Canadei, Stephen Harper, se va întâlni vineri cu preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi cu preşedintele în exerciţiu al Consiliului European, Herman Van Rompuy, pentru a celebra finalizarea negocierilor în vederea semnării Acordului de liber-schimb.

Însă există temeri că România şi Bulgaria ar putea bloca ratificarea Acordului Complet Economic şi Comercial (CETA), denumirea oficială a Acordului de liber-schimb UE-Canada.

"Încă există o problemă legată de români şi bulgari. Canada solicită vize pentru ei, o situaţie care îi nemulţumeşte foarte mult", afirmă un diplomat occidental implicat în negocieri, preferând să păstreze anonimatul.

"Există preocupare că ar putea apărea probleme în parlamentele celor două ţări. Nu este clar în totalitate dacă Acordul va trebui ratificat în parlamentele naţionale din statele UE sau în Parlamentul European", explică diplomatul citat.

Canada a decis menţinerea vizelor pentru cetăţenii din România, Bulgaria şi Cehia pentru a bloca eventuale solicitări ilegale de azil. Vizele pentru cetăţenii cehi au fost eliminate anul trecut, dar ministrul canadian al Imigraţiei şi Cetăţeniei, Chris Alexander, a declarat că vizele destinate românilor şi bulgarilor sunt menţinute din cauza preocupărilor privind traficul de persoane şi infracţionalitatea organizată.

Semnarea Acordului de liber-schimb UE-Canada, programată vineri la Ottawa, a fost amânată deoarece Germania solicită eliminarea unei clauze controversate privind o formă de protecţie a investitorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici